ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Când trebuie să chemi Salvarea

Când trebuie să chemi Salvarea
Când trebuie să chemi Salvarea
Apelează 112 mai ales dacă ai dureri abdominale intense, dacă vomiţi cu sânge oriîn caz de tulburări respiratorii.
Numărul persoanelor care solicitau Ambulanţa pentru probleme digestive era, în urmă cu cinci-șase ani, dublu în zilele de Paște faţă de o zi obișnuită. Acum, cifrele sunt în scădere, pentru că românii sunt mai informaţi și mai precauţi, spun medicii.

În topul problemelor care ajung la camerele de gardă în zilele de Paște rămâne însă patologia digestivă, survenită pe fondul schimbării alimentaţiei după o perioadă îndelungată de post, ne relatează medicul Mihaela Coman, specialist în medicină de urgenţă la Spitalul Militar din București.

„Primim și cazuistică obișnuită, cum e cea a virozelor respiratorii, dar există și cazuri de arsuri de la lumânările aprinse sau de accidente rutiere provocate de excesul de alcool", completează medicul.

Când trebuiesă te alarmezi

Disconfortul abdominal pe care îl resimţim în aceste zile poartă numele de sindrom dyspeptic, popular cunoscut ca indigestie. El se poate manifesta sub forme diverse și la intensităţi variate. „Dacă balonarea, flatulenţa, crampele moderate sau medii și diareea se pot rezolva relativ ușor și acasă, există câteva simptome care trebuie să ne alarmeze și care impun consultul medical. Acestea sunt febra, icterul și prezenţa sângelui în vărsătură sau în scaun", explică Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica MEDAS din București.

Cele mai expuse riscului de a suferi de indigestie în aceste zile sunt persoanele cu afecţiuni digestive cronice precum gastrita, ulcerul, dischinezia biliară, sindromul colonului iritabil și pancreatita cronică. Însă și persoanele sănătoase pot avea probleme dacă fac abuzuri alimentare.

Grăsimi-alcool, Combinaţie riscantă

O consecinţă frecventă a meselor bogate în grăsimi sunt contracţiile și disconfortul în zona ficatului, în partea dreaptă a abdomenului. Sunt simptome de colică biliară, apărute prin suprasolicitarea musculaturii colecistului (vezica biliară).

Atunci când durerile se însoţesc de vărsături, de febră, de frison sau de icter, este necesară internarea de urgenţă pentru investigaţii și tratament, căci există risc de peritonită. Dar și o colică biliară banală poate să agraveze boli cronice precum diabetul, afecţiunile hepatice sau pe cele cardiovasculare.

Abuzul de grăsime și de alcool (tărie) poate să declanșeze o criză de durere intensă în partea stângă a abdomenului, care obligă bolnavul să se ghemuiască. Este semn de pancreatită acută, o urgenţă chirurgicală. Însă, după cum ne spune medicul Marian Zota, 40% din pancreatitele acute pot să apară și pe fondul unei litiaze biliare. 

Un singur episod de exces bahic poate să declanșeze o hepatită alcoolică, cu consecinţe variabile în funcţie de starea de sănătate a ficatului persoanei în cauză.


Hepatita alcoolică, gravă la cirotici

La o persoană sănătoasă, hepatita alcoolică poate să cauzeze steatoză hepatică (ficat gras). La persoanele obeze, ficatul gras este o problemă comună, apărută pe fondul consumului de grăsimi, iar o hepatită alcoolică agravează boala. La un cirotic, afectarea suplimentară a ficatului poate fi letală.

„În ultimii ani, problemele generate de excesele alimentare s-au redus, însă abuzul de alcool continuă să ne creeze dificultăţi", ne spune medicul Bogdan Opriţa, coordonatorul Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă și a SMURD București.

Abuzul de alcool poate să declanșeze și o gastrită acută hemoragică sau vărsături cu sânge prin ruperea mucoasei esofagiene (sindrom Mallory Weiss). Nu în ultimul rând, excesul de alcool poate duce la comă sau la accidente rutiere ori domestice.

O indigestie poate fi,de fapt, un infarct

În aceste zile, persoanele care suferă de boli cardiovasculare au risc mai mare de infarct miocardic acut, din cauza creșterii valorii tensiunii arteriale. Astfel, durerile abdominale intense pot fi o manifestare atipică de infarct miocardic.

„Ca o regulă generală, dacă cineva simte că are tulburări respiratorii, dureri toracice sau abdominale intense și orice alte simptome severe, ar trebui să sune la 112. Medicul serviciului de ambulanţă trebuie să fie cel care decide gravitatea problemei de sănătate", recomandă medicul Bogdan Opriţa.

"În ultimii ani, problemele generate de excesele alimentare s-au redus, însă abuzul de alcool continuă să ne creeze dificultăţi."

Bogdan Opriţa medic coordonator SMURD București

Precauţii pentru cei cu afecţiuni digestive și renale

Mai ales în perioada Sărbătorilor, când tentaţiile alimentare sunt mai mari decât în restul anului, este indicat să ţinem cont de afecţiunile de care suferim și să evităm o serie de mâncăruri care ne pot crea probleme.
Mese frugale, fără alcool, în pancreatite

Persoanele care au suferit o pancreatită acută sunt sfătuite să-și împartă mesele de Sărbători în mai multe reprize, astfel încât să mănânce puţin și des.
„De asemenea, este indicat ca produsele tradiţionale grase să nu fie asociate cu alcoolul, care poate fi servit în cantităţi mici într-un alt moment sau, și mai bine, evitat", recomandă  medicul specialist în nutriţie, boli metabolice și diabet Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Cel mult două ouăîn dischinezie biliară

Pentru că excesul de grăsimi suprasolicită vezica biliară și pentru că de Paște mâncăm mai multe ouă decât de obicei, medicii ne recomandă să ne limităm la cel mult două pe zi. „În plus, maionezele și smântâna trebuie evitate, opţiunile «light» (maioneza cu iaurt, sana, iaurt, kefir) putând fi bine suportate", ne sfătuiește medicul nutriţionist. 

Ca o consecinţă a meselor bogate de Paște, persoanele cu reflux gastro-esofagian resimt mai des senzaţie de arsură dinspre zona abdominală spre zona gâtului. Ele pot fi prevenite prin limitarea consumului de grăsimi și de alcool. De asemenea, persoanele care știu că nu tolerează ceapa, usturoiul, castraveţii, roșiile și varza sunt sfătuite să le evite.
 
Cozonac „dietetic" pentru diabetici
 
Zahărul și mierea sunt interzise și în perioada Paștelui persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2. „Acesta nu este un motiv ca persoanele cu diabet să nu consume cozonac, care poate fi preparat cu fructoză sau cu zaharină, preferabil cu zaharină. Totuși, și acest cozonac, ce poate fi numit «dietetic» prin prisma absenţei zahărului, este un produs cu multe calorii, motiv de atenţie pentru persoanele cu diabet și pentru cele supraponderale", atrage atenţia medicul Adrian Copcea.

De la probleme digestive la depresii

În prima și în a doua zi de Paște a anului 2011, Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov a înregistrat 1.500 de solicitări, dintre care 900 de cazuri de urgenţă, potrivit Mediafax.

Dintre acestea, 230 au fost pentru probleme digestive, 160 de lipotimii și de sincope, 40 de depresii, 37 de traumatisme, 21 de persoane căzute în stradă, 17 come de de diverse etiologii, 13 nașteri, 13 accidente auto și 6 tentative de suicid. Serviciul de Ambulanţă SMURD a fost solicitat pentru accidente rutiere, alcoolism și pentru agresiuni cauzate de consumul excesiv de alcool.

În zilele de Paște, spitalele de urgenţă din toate orașele asigură asistenţă medicală persoanelor care se prezintă la camerele de gardă sau care sunt aduse de Ambulanţă.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 13 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu