ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 28 aprilie 2012

CAMPANIE - Tu știi ce mănânci? Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri și cum se folosesc la gătit!
CAMPANIE  - Tu știi ce mănânci?  Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri și cum se folosesc la gătit!
Deoarece uleiul este indispensabil la prepararea celor mai multe mâncăruri, este important să știm ce sortiment să alegem și mai ales cum să-l utilizăm corect pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.
Ulei de măsline
În ultimii ani, a fost intens promovată ideea că uleiul de măsline este cel mai sănătos, întrucât ne ferește de boli. Și într-adevăr, lista beneficiilor este lungă: previne depunerea colesterolului pe artere și, implicit, scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare (principala cauză de deces la nivel mondial), normalizează tensiunea arterială, combate constipaţia, conţine antioxidanţi care ţin stresul sub control, previne apariţia cancerului de sân prin inhibarea unor gene, acţionează similar unui analgezic etc.
 
Din păcate, uleiul de măsline autentic, adică extravirgin (presat la rece), este inaccesibil celor mai mulţi români, deoarece are un preţ chiar și de zece ori mai mare decât uleiul de floarea-soarelui, frecvent folosit în bucătărie.Și totuși, în ciuda preţului piperat, uleiul de măsline extravirgin are punctul de fum extrem de scăzut (este contraindicat la prăjit) și, prin urmare, ar trebui folosit numai în salate. În caz contrar, substanţele nutritive pe care le conţine (de exemplu, polifenolii) se degradează și, implicit, uleiul îţi pierde proprietăţile terapeutice.
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, din cauza excepţionalei sale valori alimentare (polifenoli, acizi grași esenţiali (Omega 3, 6 și 9) și vitamina E), dar și din cauza preţului crescut, uleiul de măsline este cel mai frecvent falsificat ulei. Pentru a nu cădea în capcana producătorilor, dr. Menci ne recomandă să optăm pentru uleiul rafinat de măsline care poate fi folosit atât în salate, cât și la gătit.
Ulei de floarea-soarelui
Din păcate, uleiul de floarea-soarelui se folosește îndeosebi la gătit, deși nu rezistă la temperaturi de peste 180 grade Celsius, indispensabile pentru gătirea eficientă a alimentelor. Prin prăjire, se descompune în substanţe nocive, precum acrilamida și acroleina, care sunt neurotoxice, cancerigene și, în plus, favorizează îngrășarea. Ba, mai mult, îngreunează digestia, favorizând tulburări grave la nivelul aparatului digestiv.
În aceste condiţii, dr. Menci ne recomandă să încercăm, pe cât posibil, să folosim uleiul de floarea-soarelui numai în salate. Însă și în acest sens există o recomandare. Fiind bogat în acizi grași Omega 6, uleiul de floarea-soarelui ar trebui folosit în combinaţie cu cel de cânepă sau de in, surse recunoscute de Omega 3. Ei au capacitatea de a atenua tulburările de ritm cardiac, de a normaliza nivelul trigliceridelor din sânge și de a echilibra tensiunea arterială. Pentru a stabili un echilibru între acești acizi esenţiali, raportul ar trebui să fie de 1:4.
Ulei de palmier
Este ideal pentru prăjit, deoarece rămâne stabil până la temperaturi de 230?C. Ai grijă însă să alegi varianta nehidrogenată. Acest tip de ulei ste bogat în vitaminele A și E, antioxidanţi puternici indispensabili apărării organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi (accelerează procesul de îmbătrânire și favorizează apariţia inflamaţiilor în corp). Uleiul de palmier nu se descompune în substanţe toxice, însă acest lucru este valabil doar dacă este prăjit o singură dată. Și totuși, chiar și acest tip de ulei trebuie folosit cu măsură, deoarece nu reduce numeroasele riscuri pe care le au alimentele prăjite asupra sănătăţii.
Uleiul de cânepă
Se apreciază că uleiul de cânepă ar fi replica Europei Centrale la uleiul de măsline originar din Italia și din Grecia. Potrivit nutriţioniștilor germani, cânepa conţine 90% grăsimi nesaturate, fiind o sursă esenţială de acizi linoleici, care protejează împotriva atacului de cord și cancerului.
Ulei din seminţe de in
 
Uleiul din seminţe de in conţine de două ori mai mulţi acizi grași esenţiali Omega 3 decât peștele. Se poate folosi în salate sau sub formă de capsule.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 26 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu