CAMPANIE - Tu știi ce mănânci? Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri și cum se folosesc la gătit! |
Deoarece uleiul este indispensabil la prepararea celor mai multe
mâncăruri, este important să știm ce sortiment să alegem și mai ales cum
să-l utilizăm corect pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.
Ulei de măsline
În ultimii ani, a fost intens promovată ideea că uleiul de măsline este
cel mai sănătos, întrucât ne ferește de boli. Și într-adevăr, lista
beneficiilor este lungă: previne depunerea colesterolului pe artere și,
implicit, scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare (principala
cauză de deces la nivel mondial), normalizează tensiunea arterială,
combate constipaţia, conţine antioxidanţi care ţin stresul sub control,
previne apariţia cancerului de sân prin inhibarea unor gene, acţionează
similar unui analgezic etc.
Din păcate, uleiul de măsline autentic, adică extravirgin (presat la
rece), este inaccesibil celor mai mulţi români, deoarece are un preţ
chiar și de zece ori mai mare decât uleiul de floarea-soarelui, frecvent
folosit în bucătărie.Și totuși, în ciuda preţului piperat, uleiul de
măsline extravirgin are punctul de fum extrem de scăzut (este
contraindicat la prăjit) și, prin urmare, ar trebui folosit numai în
salate. În caz contrar, substanţele nutritive pe care le conţine (de
exemplu, polifenolii) se degradează și, implicit, uleiul îţi pierde
proprietăţile terapeutice.
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de
Cercetări Alimentare din București, din cauza excepţionalei sale valori
alimentare (polifenoli, acizi grași esenţiali (Omega 3, 6 și 9) și
vitamina E), dar și din cauza preţului crescut, uleiul de măsline este
cel mai frecvent falsificat ulei. Pentru a nu cădea în capcana
producătorilor, dr. Menci ne recomandă să optăm pentru uleiul rafinat de
măsline care poate fi folosit atât în salate, cât și la gătit.
Ulei de floarea-soarelui
Din păcate, uleiul de floarea-soarelui se folosește îndeosebi la gătit,
deși nu rezistă la temperaturi de peste 180 grade Celsius,
indispensabile pentru gătirea eficientă a alimentelor. Prin prăjire, se
descompune în substanţe nocive, precum acrilamida și acroleina, care
sunt neurotoxice, cancerigene și, în plus, favorizează îngrășarea. Ba,
mai mult, îngreunează digestia, favorizând tulburări grave la nivelul
aparatului digestiv.
În aceste condiţii, dr. Menci ne recomandă să încercăm, pe cât posibil,
să folosim uleiul de floarea-soarelui numai în salate. Însă și în acest
sens există o recomandare. Fiind bogat în acizi grași Omega 6, uleiul
de floarea-soarelui ar trebui folosit în combinaţie cu cel de cânepă sau
de in, surse recunoscute de Omega 3. Ei au capacitatea de a atenua
tulburările de ritm cardiac, de a normaliza nivelul trigliceridelor din
sânge și de a echilibra tensiunea arterială. Pentru a stabili un
echilibru între acești acizi esenţiali, raportul ar trebui să fie de
1:4.
Ulei de palmier
Este ideal pentru prăjit, deoarece rămâne stabil până la temperaturi de
230?C. Ai grijă însă să alegi varianta nehidrogenată. Acest tip de ulei
ste bogat în vitaminele A și E, antioxidanţi puternici indispensabili
apărării organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi
(accelerează procesul de îmbătrânire și favorizează apariţia
inflamaţiilor în corp). Uleiul de palmier nu se descompune în substanţe
toxice, însă acest lucru este valabil doar dacă este prăjit o singură
dată. Și totuși, chiar și acest tip de ulei trebuie folosit cu măsură,
deoarece nu reduce numeroasele riscuri pe care le au alimentele prăjite
asupra sănătăţii.
Uleiul de cânepă
Se apreciază că uleiul de cânepă ar fi replica Europei Centrale la
uleiul de măsline originar din Italia și din Grecia. Potrivit
nutriţioniștilor germani, cânepa conţine 90% grăsimi nesaturate, fiind o
sursă esenţială de acizi linoleici, care protejează împotriva atacului
de cord și cancerului.
Ulei din seminţe de in
Uleiul din seminţe de in conţine de două ori mai mulţi acizi grași
esenţiali Omega 3 decât peștele. Se poate folosi în salate sau sub formă
de capsule.
|
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Joi, 26 Aprilie 2012 |
sâmbătă, 28 aprilie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu