ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 13 februarie 2012

În ce afecţiuni este indicată sfecla roșie

 În ce afecţiuni este indicată sfecla roșie
În ce afecţiuni este indicată sfecla roșie
Consumată zilnic, această rădăcinoasă normalizează nivelul grăsimilor din sânge, combate anemia și inhibă dezvoltarea tumorilor.
Cu precădere în sezonul rece, sfecla roșie ar trebui să fie nelipsită din alimentaţie, deoarece este un aliat imbatabil împotriva gripei. Ea conţine vitamine cu efect puternic antioxidant (A, C, E) și minerale (magneziu, potasiu, zinc) care întăresc sistemul imunitar și, implicit, fortifică organismul. Zilnic, se recomandă câte un pahar de suc de sfeclă roșie. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, dar și pentru a-i potenţa efectul terapeutic se poate combina cu suc de morcovi sau de mere. Cura cu suc de sfeclă roșie se ţine circa 21 de zile.

Are proprietăţi anticancerigene

Pigmentul care dă culoarea roșie sfeclei, betacianina, este recunoscut drept unul dintre cele mai puternice substanţe cu proprietăţi anticancer. În anul 1950, medicul maghiar Alexander Ferenczi, specialist în terapii anticancer, a folosit cu succes sfecla roșie crudă (sub formă de salată sau de suc) ca adjuvant în tratarea cancerului. Potrivit specialistului, pentru a fi eficientă, cura cu sfeclă roșie trebuie începută cât mai devreme, chiar dacă persoana în cauză urmează în paralel tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie). Pentru început, se recomandă câte 250 g de sfeclă roșie pe zi, cantitatea fiind crescută treptat până la un kilogram.

În cazul în care apar stări de greaţă ori vărsături, cantitatea se va mai reduce astfel încât să poată fi tolerată. De asemenea, se recomandă ca bolnavul să aibă o alimentaţie cât mai sănătoasă și să excludă grăsimile animale și alcoolul. Sucul de sfeclă roșie a fost folosit cu rezultate bune în tratamentul cancerului de stomac, de plămâni și de colon. Pentru mai multă siguranţă, este bine ca o astfel de cură să se facă numai sub supraveghere medicală.

Reglează nivelul colesterolului

Persoanele care au probleme cu colesterolul ar trebui să introducă în dietă sfecla roșie, deoarece este o sursă importantă de niacină (vitamina B3), care facilitează reglarea nivelului de colesterol din sânge, în sensul scăderii nivelului colesterolului „rău" și creșterii celui „bun". În plus, consumul de sfeclă roșie reglează și nivelul trigliceridelor din sânge. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de oamenii de știinţă americani de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland.

Întrucât cea mai mare cantitate de niacină se găsește în frunze, atunci când preparaţi sucul adăugaţi-le în blender. Cura se ţine timp de o lună. Pentru mai multă eficienţă, se poate continua încă 21 de zile. „Pe termen lung, s-a dovedit că sfecla roșie este eficientă în controlul nivelului colesterolului, un important factor de risc cardiovascular", afirmă medicul specialist în nutriţie, diabet și boli metabolice Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca.

Ce trebuie să mai știi despre ea

Sucul de sfeclă roșie este un remediu natural excelent în caz de anemie, de constipaţie (conţine fibre alimentare care favorizează digestia), în dermatoze și în inflamaţii ale tractului urinar. De asemenea, frunzele se fierb și se folosesc sub formă de cataplasme în caz de hemoroizi, de arsuri, furuncule și de abcese dentare. Deoarece conţine o cantitate importantă de fructoză, trebuie consumată cu precauţie de   diabetici.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 13 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu