Despre dieta Raw Vegan - pro și contra |
Alimentaţia pe bază de alimente crude, negătite termic pleacă de la ideea că preparea la foc distruge vitaminele și transformă substanţele nutritive. Se consideră că alimentaţia vie oferă regenerare celulară. Curentul „alimentaţiei vii“ presupune o alimentaţie vegetală, proaspătă, crudă, teoretic completă. Nu se consumă nimic care să provină de la animale: carne, lactate, ouă, ci doar alimente din natură, în stare naturală, alimentele încolţite, cereale, seminţe, deshidratate la rece, sucuri, alge. Beneficiile dietei Raw Vegan Dieta raw vegan este recomandată în hipertensiunea arterială, astm, ajută la detoxifierea organismului (ficat, rinichi, colon), îmbunătăţește sistemul imunitar, este eficientă în bolile cardiovasculare, cancer, maladii cerebrale. Dar trebuie ţinută doar pe durate limitate de timp. Alimentaţia raw poate fi considerată și o alimentaţie cu proprietăţi „antiinflamatorii”, antioxidante pentru organism, deoarece nu se consumă zaharuri, grăsimi nocive, făinoase, considerate alimente „inflamatorii” pentru organism. Alimentele sănătoase stimulează eliberarea în organism a unor substanţe antiinflamatorii, benefice care scad nivelurile de glucoză și insulină, scad colesterolul, scad apetitul. Aceste substanţe benefice nu se autoactivează. Pentru a fi funcţionale au nevoie de alimente sănătoase, iar dulciurile, grăsimile nocive, făinoasele stimulează inflamaţia organismului, cresc glicemia și insulina, colesterolul, apetitul, apar depozitele de grăsime și surplusul de kilograme. Deci trebuie să facem noi alegeri alimentare corecte în mod conștient. Atenţie la proteinele esenţiale Într-adevăr, trebuie să recunoaștem beneficiile alimentaţiei raw, dar în același timp, macronutrimentele care pot fi în carenţă sunt proteinele, din cauza lipsei cărnii, care oferă organismului proteinele esenţiale de calitatea I. Atâta timp cât se asigură aportul de proteine esenţiale de calitatea I din surse vegetale (care conţin toţi aminoacizii esenţiali) se poate trece la o alimentaţie raw. Alimentele cu proteine de calitatea I recomandate sunt soia, quinoa, combinaţia între linte cu orez, dar acestea trebuie totuși gătite la foc. Dacă un asemenea regim nu este corect echilibrat, dacă sunt carenţe de macronutrienţi esenţiali și se ţine o perioadă mai lungă de timp, poate duce la cealaltă extremă, la riscuri mari de carenţe și îmbolnăvire. Contraindicat copiilor și femeilor însărcinate Acest regim este contraindicat copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează. Dacă un adult poate face faţă unei astfel de diete, copiilor nu le susţine creșterea și dezvoltarea. Carenţa cea mai mare este de proteine de calitatea I care se găsesc în cea mai mare măsură în carne, ou, în cantităţi mai mici în lactate și derivate, deci în produse animaliere care trebuie gătite la foc. Se presupune că sursa de proteine în alimentaţia raw ar fi fructele oleaginoase (nuci, alune etc.), unele leguminoase, cereale, dar acestea nu acoperă necesarul organismului cu cantităţi suficiente. Sfatul specialistului Dr. Irina Arsene (foto 2), Consultant nutriţionist, Clinica Slimart www.slimart.ro „Alimentaţia crudă/raw vegan, este recomandată în cazul unor afecţiuni, mai degrabă ca o cură de detoxifiere (posturile de peste an având și acest scop), dar nu trebuie să fie pe perioade lungi de timp deoarece apar carenţe grave cu îmbolnăvire, îngrășare în unele cazuri, scăderea masei musculare (din cauza lipsei de proteine de calitatea I). Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, să conţină toţi macro și micronutrienţii în combinaţii corecte, să asigure organismului toţi nutrienţii de care are nevoie și pe care nu-i poate sintetiza singur (de aceea trebuie aduși prin alimentaţie și se numesc esenţiali). Cheia este echilibrul. Alimentaţia să fie echilibrată să conţină proteine de calitatea I din produse animale, glucide bune, grăsimi bune, vitamine, minerale“. Piure de hrișcă cu legume uscate și mirodenii Ingrediente: 300 g hrișcă hidratată 8 de ore în apă de izvor 1 pahar apă de izvor 2 linguri sos de soia (Shoyu) 3 linguri roșii uscate, conservate în ulei de măsline 2 linguri ardei capia uscaţi, măcinaţi fin 3 căţei de usturoi pisaţi sau 1/2 lingură pulbere usturoi deshidratat 1 lingură de pătrunjel verde tocat mărunt sau 1/2 lingură pătrunjel uscat mărunţit 3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece sau ulei extra virgin de măsline piper negru măcinat după gust piper roșu boabe pentru ornare Preparare: Se amestecă hrișca cu apă în robot de bucătărie, până obţinem o pastă omogenă. Adăugăm restul ingredientelor și amestecăm totul foarte bine. (sursa: www.petitchef.ro) Pastă picantă din dovleac și avocado Ingrediente: 2 avocado tăiat cubuleţe 1/4 dovleac plăcintar, tăiat în bucăţi mici 2 linguri muștar raw 1 ceapă mică (roșie) tăiată mărunt 1 lingură zeamă de lămâie 1 linguriţă pastă de ghimbir proaspăt 2 linguri sos de soia 1 /2 legătură pătrunjel tocat mărunt 1 linguriţă praf de usturoi germeni de floarea soarelui Preparare: Cu excepţia cepei și a germenilor, care se adaugă la sfârșit, amestecăm restul ingredientelor cu ajutorul robotului de bucătărie. (sursa: www.petitchef.ro) |
Autor: Revista Felicia Sursa: www.revistafelicia.ro Sambata, 11 Februarie 2012 |
sâmbătă, 11 februarie 2012
Despre dieta Raw Vegan - pro și contra
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu