Hrană bună, faimă proastă: dezvăluiri care distrug cele 13 mituri despre mâncarea sănătoasă |
Avalanșa mediatică pe tema alimentaţiei sănătoase a dus la crearea unor convingeri care pică în extrema cealaltă. Tot ce părea nociv a fost pus la zid, iar produselor alternative, mai curate, li se atribuie calităţi exagerate, asemenea unor "super-eroi" de pe rafturile supermarket-urilor. Cum însă adevărul nu este în alb sau negru, ci doar în culori intermediare, iată o listă cu cele mai vehiculate mituri false despre nutriţie. Toate au fost demontate în urma unor studii elaborate ale celor mai buni specialiști din lume. SIROPUL DE PORUMB. Siropul de porumb și zahărul obișnuit au aproximativ aceeași compoziţie: 50% fructoză – 50% glucoză, organismul percepându-le la fel. Adevăratul păcat al siropului de porumb constă în faptul că este extreme de ieftin, făcându-l să fie utilizat aproape în toate alimentele, de la cereale până la ketchup și dressing de salată. SAREA DE MARE. Sarea din mină conţine 2.300 mg de sodiu/linguriţă. Sarea extrasă din apa de mare, prin evaporare, conţine tot 2.300 mg de sodiu. Sunt practic identice. Legenda este că sarea de mare conţine fier și magneziu, bune pentru organism. În realitate, concentraţia celor două substanţe este atât de mică încât nu ajută la nimic. Ar trebui să mănânci un kg de sare de mare ca să conteze aportul de fier și magneziu. În schimb, iodul care îmbogăţește sarea de mină are un rol important în reglarea hormonilor din organism. BĂUTURILE ENERGIZANTE. Se spune că Red Bull, Burn etc. te ajută cu aportul de vitamine B, extracte de plante și aminoacizi. Băutorii de energizante cred că sunt mai puţin nocive decât băuturile carbogazoase, care îngrașă. De fapt, concentraţia de zahăr din energizante este mai mare decât în sucuri. Un pahar de Red Bull are 80 de calorii mai mult decât un Pepsi. Studiile au descoperit că energizantele atacă dinţii mai agresiv decât sucurile obișnuite. Singurul aport concret este cofeina, ca substanţă cu rol energizant dovedit știinţific. Dar pentru asta poţi bea o cafea fără zahăr. ÎNDULCITORII DIETETICI. Medicii constată tot mai mult că folosirea pe scară largă a îndulcitorilor artificiali duce la scăparea de sub control a alimentaţiei. Dacă bei suc dietetic mănânci mai mult decât dacă ai bea un suc cu zahăr. Șobolanii de laborator au mâncat cu 40% mai mult după ce au fost alimentaţi pe termen lung cu îndulcitori artificiali. Sfatul experţilor: dacă vreţi o băutură fără zahăr, beţi apă cu lămâie. ALIMENTELE FĂRĂ GRĂSIMI. Produsele etichetate "light", "sărac în grăsimi" sunt pline de carbohidraţi ieftini. Pentru a înlocui grăsimea, se adaugă maltodextrină, un glucid cu digestie rapidă și nu te ajută să slăbești. Un studiu din 2008 a arătat că, pe parcursul a doi ani, oamenii care n-au eliminat complet grăsimile din alimentaţie au slăbit 62% mai mult decât cei care au mâncat exclusiv "light". Ideea e să mănânci grăsimi în doze mici. ETICHETELE "PRODUS NATURAL". Controlul asupra acestor produse este destul de anevoios și greu de realizat în practică. Mai mult, cuvântul "natural" poate avea acoperire semantică și juridică dar să nu reflecte realitate. Americanii au descoperit că sucul 7UP au scris pe etichetă "arome 100% naturale" deși puneau fructoză din porumb. Producătorii motivau că planta e naturală, deși în procesul de fabricaţie sunt utilizate reacţii chimice. GĂLBENUȘUL DE OU. Se consideră că ouăle cresc colesterolul dar studiile recente au descoperit că nu există nicio legătură între bolile cardiace și gălbenuș. S-au făcut 30 de experimente observându-se că ouăle nu influenţează colesterolul total din organism. În plus, un ou mâncat dimineaţă scade necesarul de calorii în restul zilei. JUNK FOOD ȘI STRESUL. Obezii au o scuză generală: stresul i-a făcut să mănânce alimente nesănătoase și că ronţăitul a tot felul de chipsuri și a altor prăjeli i-a făcut să se simtă mai bine. Dar o revistă de psihiatrie din Marea Britanie a arătat că sunt cu 58% mai mulţi depresivi printre consumatorii de junk food decât printre cei care nu consumă decât ocazional așa ceva. Alimentaţia oferă o soluţie stresului: fructe sau biscuiţi integrali. CIOCOLATA ÎNGRAȘĂ. Flavonoidele din cacao cresc fluxul de sânge și eliberează endorfine. Grăsimile saturate din ciocolată produc colesterol bun. Problema e zahărul, deci o ciocolată cu minim 60% cacao nu va îngrășa, având un efect foarte bun pentru organism. BANANELE. Toată lumea știe că trebuie să mănânci banane pentru potasiu, care îmbunătăţește tensiunea arterială și scade riscul bolilor de inimă. Dar necesarul zilnic de minim 6.800 mg de potasiu nu poate fi acoperit din banane, fiind nevoie să mănânci vreo 15 bucăţi pe zi. Or bananele au multe calorii, deci pot îngrășa. Sunt alimente mult mai bune pentru aportul de potasiu și care au mult mai puţine calorii decât bananele: caisele, pepenele galben, broccoli și roșiile uscate. PORTOCALELE. Vitamina C se identifică cu portocalele. Dar acestea au mai multe calorii decât alte alimente cu cel puţin același aport de vitamina C: varză de Bruxelles, căpșuni, broccoli, ardei roșu. ORGANIC ESTE MAI BINE. Produsele organice sunt, într-adevăr mai bune, dar asta nu înseamnă că alimentele convenţionale sunt 100% nocive. Problema o reprezintă pesticidele, care cresc riscul obezităţii, dar testele recente au arătat că ceapa are cea mai mică încărcătură de chimicale din 45 de legume și fructe. În general, fructele și legumele cu coajă tare sunt sigure chiar dacă au fost cultivate cu pesticide, cele mai recomandate fiind ananasul, porumbul sau avocado. ?elina, piersicile și merele sunt mai bune organice. CARNEA ÎMBOLNĂVEȘTE. Danezii au făcut un studiu care arată că dieta cu 25% din calorii provenite din carne te ajută să slăbești de două ori mai repede decât dieta cu 12% proteine animale. Vitamina B12 se găsește doar în carne, producând celule roșii și protejând creierul persoanelor în vârstă. Experţii spun că există o legătură între bolile de inimă și carnea procesată (mezelurile). Carnea neprelucrată, nefiind nici măcar afumată, nu prezintă riscuri pentru sănătate. RISCUL ÎNDULCITORILOR Reţii mai multe calorii când eviţi zahărul Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra pericolelor din alimentaţia de zi cu zi, demitizând idei asimilate în general drept corecte. O femeie care ţine la siluetă va consumă mai multe băuturi îndulcite cu zaharină, fără să știe că, de fapt, riscă să se îngrașe. "Așa-numitele produse light, îndulcite cu dulciuri de sinteză – zaharină, cyclamat, aspartame etc – de fapt ne îngrașă. Ele determină organismul să reţină calorii suplimentare. De exemplu, în loc să se reţină 10 calorii dintr-o felie de pâine, creierul, după consumul unei băuturi înducite cu zaharină, va comanda să se reţină 15 calorii", explică specialistul. |
Autor: Evenimentul Zilei Sursa: www.evz.ro Joi, 26 Ianuarie 2012 |
vineri, 27 ianuarie 2012
Hrană bună, faimă proastă: dezvăluiri care distrug cele 13 mituri despre mâncarea sănătoasă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu