ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 ianuarie 2012

Ce boli riști dacă nu te speli pe mâini

Ce boli riști dacă nu te speli pe mâini
Ce boli riști dacă nu te speli pe mâini Răcelile, gripele și infecţiile digestive sunt mai frecvente la cei care stau prost cu igiena. Atenţie, virusurile și bacteriile se pot transmite și pe cale cutanată!

Un studiu, prezentat ieri și realizat la nivel naţional, arată că 76% dintre români consideră spălatul pe mâini drept cea mai bună metodă de protecţie împotriva infecţiilor cu virusuri și bacterii.
Cu toate acestea, numai 53% dintre ei admit că se spală pe mâini după ce strănută sau tușesc, spre exemplu, ceea ce facilitează transmiterea infecţiior.
Trei căi prin care răspândim infecţiile respiratorii
În contextul nerespectării unor reguli simple de igienă, infecţiile respiratorii au trei modalităţi principale de a se răspândi către alte persoane. Mai întâi, prin contact fizic direct, de pe batistă/șerveţel virușii sau bacteriile ajung pe mâini și de aici la alte persoane.
Apoi, prin contact indirect, de pe mâinile celui infectat, virușii pot ajunge pe anumite suprafeţe, de unde pot fi preluate de alte persoane.
În alt treilea rând, se transmit prin aer. "Cea mai simplă modalitate de transmitere este prin picăturile răspândite în aer în urma strănutului sau tusei", spune medicul Marin Burlea, președintele Societăţii Române de Pediatrie.
Răceala și gripa nu sunt însă singurele boli pe care le putem contracta dacă nu ne spălăm mâinile. Același lucru se poate întâmpla și cu infecţiile gastrointestinale.
În acest caz, riscurile sunt mai mari, în condiţiile în care există trei posibile surse ale bacteriilor: persoana infectată, alimentele contaminate și animalele de casă.
De la fiecare dintre ele bacteriile pot ajunge fie direct pe mâini, pe suprafeţele care intră în contact cu mâinile, fie pe suprafeţe care intră în contact cu alimente gata de consumat.
Infecţiile de la alimente apar în special vara, dacă nu se respectă așa-numitul lanţ frigorific "Pentru că noi consumăm alimente hiper-tehnologizate, până la frigiderul omului, în lanţul frigorific pot apărea disfuncţii", avertizează medicul Marin Burlea.
De la defectarea camerei frigorifice în care este transportat și până la faptul că nu este pus la timp în frigider, într-o etapă intermediară, se poate produce alterarea alimentului.
"Astfel de alimente, mai ales carnea, sunt medii de cultură. Sunt contaminate și pot produce în consecinţă boli", mai spune medicul specialist în gastroenterologie.
Atenţie la leziunile pielii
Atât infecţiile respiratorii, cât și cele gastro-intestinale sunt transmise cu ajutorul mâinilor prin căile respiratorii sau digestive.
O a treia modalitate de a contracta virusuri și bacterii este cea cutanată. "Pielea are un metabolism foarte activ, dar, în același timp, are un număr de bacterii", mai explică doctorul.
Infecţiile pot apărea "atunci când sunt plăgi sau alte leziuni, când mâna vine în contact cu pansamente, bandaje sau cu suprafeţele contaminate", mai explică specialistul.
"Pielea are bacterii. Infecţiile pot apărea atunci când sunt plăgi sau alte leziuni, când mâna vine în contact cu pansamente, bandaje sau cu suprafeţele contaminate.“
DR. MARIN BURLEA, președintele Societăţii Române de Pediatrie

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 20 Ianuarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu