ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 3 aprilie 2011

Verdeturile de primavara, adevarate bombe de vitamine si minerale

 Verdeturile de primavara, adevarate bombe de vitamine si minerale
Verdeturile de primavara, adevarate bombe de vitamine si 
minerale Urzica, stevia, papadia, leurda, primele verdeturi ale sezonului, iesite cu putere si curaj din chiar mustul zapezii, au inceput deja sa apara pe tarabele din piete si sunt incarcate de minerale si vitamine, ca niste farmacii bine aprovizionate.
Sunt plante nepretentioase, nu au nevoie de ingrijirea omului, care apar in flora spontana, pe dealuri, la margine de padure sau pe malul apelor, in zone ferite de poluare. Si de aceea sunt pretioase si trebuie folosite pentru regenerarea organismului, asta fiindu-le menirea.
Aceste verdeturi si inca multe altele care asteapta sa fie culese si oferite clientilor nu trebuie ocolite acum, la inceput de primavara, cand organismul trebuie reenergizat si detoxifiat ca sa-si recapete supletea si pofta de viata.
Urzicile contin clorofila, saruri de calciu, magneziu si fier si vitaminele A, B2 si K. Sub forma de infuzie sau preparate, urzicile sunt recomandate la tratarea gastritelor, in caz de hipertensiune, arterita si alte afectiuni vasculare.
Sucul din frunze de urzici proaspete, bine spalate si uscate, si date prin storcatorul de fructe se recomanda in caz de anemie, carenta de minerale si alergie. O cura de doua, trei saptamani de urzici, sub forma de infuzie, suc sau in mancare se recomanda oricarei persoane care doreste sa-si detoxifice organismul si sa-l pregateasca pentru primavara care abia a inceput.
Stevia are frunze lungi si creste peste tot pe unde pamantul este umed. Este bogata in saruri de potasiu, calciu, fier si magneziu si contine multa vitamina C. Datorita acidului crisofanic din compozitie, stevia este recunoscuta, mai ales, pentru efectul sau laxativ.
Ca diuretic, depurativ si laxativ, in caz de constipatie cronica, se foloseste maceratul din frunze de stevie proaspete. Se pun la macerat, pentru 24 de ore, 20, 30 de grame de frunze de stevie, taiate marunt, intr-un litru de apa.
Se strecoara si se beau, pe parcursul zilei, doua, trei cani, incalzit sau la temperature camerei. Stevia se foloseste la ciorbele de verdeturi care se fac, mai ales, primavara. O ciorba din carne de miel este de neconceput fara frunze de stevie.
Papadia, desi are un aspect banal si adesea-i ironizata, este cel mai bun purificator natural. In scop terapeutic se foloseste planta intreaga. Contine potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier.
Frunzele de papadie contin vitaminele B, C, D si vitamina A in cantitate mai mare decat morcovii. Primavara, cand frunzele sunt fragede, se recomanda oricui, o cura de papadie, frunzele spalate si taiate marunt, adaugate in salata verde.
Leurda este prima planta pe care o mananca ursul cand iese din hibernare, de aceea se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic. Leurda are aceleasi proprietati ca si usturoiul: antiviral si antibacterian, detoxifica, curata venele de grasimi.
Frunzele de leurda pot fi consumate atat in salate, cat si in mancaruri, ca si usturoiul. Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara. Datorita alicinei din compozitie, leurda este expectoranta, tonica si antiseptica.
Nici o verdeata de primavara nu trebuie sa lipseasca de pe masa persoanelor care postesc, fie ca le consuma sub forma de salata ori in mancare gatita.

Autor: Ziare.com
Sursa: www.ziare.com  Luni, 28 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu