Indicat şi contraindicat în psoriazis
18 martie 2011, 18:25 | Autor: | 392 afişăriAlimentaţia bolnavului de psoriazis este la fel de importantă ca tratamentul, deoarece ajută la menţinerea sub control a simptomelor. Iată ce ar trebui să mănânci.
Psoriazisul este o afecţiune cutanată autoimună ce se manifestă prin apariţia unor plăci roşiatice acoperite de coji albicioase. Potrivit medicilor, mecanismele de producere a bolii nu se cunosc. Însă, s-a observat că, sub acţiunea anumitor factori, precum stresul şi infecţiile repetate, la nivelul pielii apare o hiperreacţie.
Psoriazisul nu se vindecă, însă poate fi ţinut sub control prin respectarea tratamentului şi a unei alimentaţii echilibrate. Deoarece s-a observat că nivelul crescut de toxine din colon favorizează accentuarea petelor de psoriazis, înainte de a face orice schimbare în dietă, este important să urmezi o cură de detoxifiere a colonului.
Peştele previne inflamaţiile
Deoarece psoriazisul este o boală inflamatorie, în capul listei alimentelor incluse în dietă ar trebui să se găsească peştele. Acesta este bogat în acizi graşi Omega 3 care joacă un rol esenţial în reducerea inflamaţiilor. În plus, uleiul de peşte are efecte pozitive asupra sistemului imunitar care, la rândul său, influenţează evoluţia bolii. Cele mai bune surse de Omega 3 sunt tonul, somonul, sardinele, heringul.
Glutenul amplifică simptomele
Cercetările indică faptul că cei mai mulţi bolnavi de psoriazis se confruntă cu o înrăutăţire a simptomelor atunci când consumă alimente bogate în gluten. Acesta este o proteină care se găseşte în grâu, în secară şi în orz. Prin urmare, din dietă ar trebui excluse alimentele şi băuturile bogate în gluten, precum berea.
Fără condimente în mâncare!
Condimentele iuţi, precum boiaua, piperul şi muştarul cu hrean ar trebui evitate, pe cât posibil, de bolnavii cu psoriazis. Aceste alimente exacerbează simptomele bolii şi, în plus, întreţin inflamaţiile din corp. De asemenea, se vor evita cafeaua şi sucul de roşii.
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Carnea şi zahărul, alimentele prelucrate şi cele cu un conţinut ridicat de aditivi chimici ar trebui evitate sau chiar eliminate pentru o perioadă de minimum şase luni. Acest demers permite organismului detoxifierea. Se recomandă o dietă bogată în fructe, legume, salate, fulgi de cereale integrale, ulei presat la rece, peşte, iaurturi, miere şi polen.
Un loc special îl vor ocupa fructele oleaginoase, măslinele, seminţele de floarea-soarelui şi de dovleac, nucile şi alunele neprăjite. Acestea sunt bogate în vitaminele E şi F, cu rol în normalizarea proceselor de hrănire a pielii.
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu