ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Ce nu se vede și nu miroase în apa minerală

 Ce nu se vede și nu miroase în apa minerală
Ce nu se vede și nu miroase în apa minerală Multe dintre apele îmbuteliate de pe piaţă conţin nitraţi a căror cantitate e ţinută "la secret" de producători.
Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi și nitriţi, susţin specialiștii. Și, potrivit acestora, acești compuși chimici toxici nu se regăsesc doar în apă, ci și într- o serie de alimente.

Acesta este și motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor can titatea de nitriţi și nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă. "De exemplu, rădăcinoasele și frunzele pot conţine o cantitate mare de nitraţi. Iar aceste produse nu sunt, de regulă, etichetate. Și dacă nici pe eticheta apelor nu se specifică câţi nitraţi și nitriţi conţin, nu putem calcula cantitatea totală de substanţe toxice pe care o introducem în organism", a explicat specialistul în alimentaţie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Nitraţii și nitriţii, fatali pentru nou-născuţi

Asta, în condiţiile în care o cantitate mare de compuși chimici îngurgitată zilnic poate cauza boli grave, iar în cazul be belușilor poate duce chiar la deces, avertizează medicii.

"Copiii care consumă cantităţi mari de azotat sunt predispuși să se «albătrească», din cauza problemelor respiratorii date de circulaţia inadecvată a oxigenului prin sânge. Boala, extrem de periculoasă, se numește Methemoglobinemie și se manifestă nu doar prin dicultăţi de res pi ra ţie, ci și prin oboseală și pier derea cunoștinţei. (...) Pentru sugari însă, apa cu nitraţi și nitriţi este mai periculoasă: pot muri chiar de la un singur pahar cu lichid contaminat. Și în cazul persoanelor adulte pot fi fatale chiar și can tităţile mici de nitriţi, dar efectul apare în timp", subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Pe de altă parte, acesta a ţinut să adauge că „apele minerale din România au o calitate deosebită, putând fi comparate cu orice apă minerală de top din lume”.

CONTRADIC?IE

Medicii contestă normele impuse de UE


La nivelul Uniunii Europene, valoarea "pragului" pentru nitraţi și nitriţi în apa potabilă este de 50 de miligrame/litru. Este contestată însă de medici, în opinia cărora această valoare este mult prea ridicată, mai ales pentru sugari și copii.

România a preluat însă și ea "pragul" impus de UE și astfel s-a ajuns la situaţia în care majoritatea apelor îmbuteliate de pe piaţă ajung să conţină - potrivit ultimelor teste - chiar și 20 - 22 mg/l nitraţi și nitriţi - limită considerată de specialiști mult prea mare, mai ales în condiţiile în care este consumată zilnic de copii .

Spre deosebire de ţara noastră, există state membre care nu au luat în considerare limitele stabilite la Bruxelles și au introdus propriile "praguri", mult mai mici. Astfel, în Marea Britanie, concentraţia de compuși chimici maximă admisă este de 18-42 mg/l, în Irlanda - de 37,5 mg/l, în timp ce în Ungaria concentraţia acceptată de nitraţi și nitriţi este cuprinsă între 25 și 50 mg/l.
Însă apele care conţin peste 10 mg/l nitraţi și peste 0,05 mg/l nitriţi pun în pericol sănătatea bebelușilor, avertizează specialiștii. "Ideal ar fi ca apa destinată sugarilor să nu conţină deloc nitraţi sau nitriţi. Normele spun că o apă pentru cei mici nu trebuie să conţină o concentraţie de nitraţi/nitriţi mai mare de 10 mg/l. De aceea, producătorii care introduc pe piaţă astfel de ape ar trebui să-și treacă pe etichetele sticlelor: nerecomandată be belușilor", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Iar concentraţia destul de mare de compuși chimici din apa îmbuteliată este cu atât mai discutabilă în România cu cât, potrivit specialiștilor Ministerului Mediului, aproximativ 2.000 de localităţi (cele mai multe din judeţele Suceava, Neamţ și Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi și nitriţi.

"Ideal ar fi ca apa destinată sugarilor să nu conţină deloc nitraţi sau nitriţi."
,
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, prof. dr., specialist în alimentaţie

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Joi, 31 Martie 2011

Un comentariu:

  1. Eu folosesc apa vie Kangen. Este vorba de un aparat produs de o firma japoneza http://www.kangenapa.com/ro/leveluk-sd-501.html care transforma apa de la chiuveta in timp real in apa miraculoasa Kangen. Ma simt foarte bine.

    Digestia merge extraordinar si previn aparatia bolilor cum ar fi artrita, cancar, afectiuni al rinichilor, colesterol. constipatie.

    Lista detaliata cu tratatare afectiuni: http://www.kangenapa.com/ro/tratare-afectiuni-cu-apa-kangen-alcalina.html

    Beatrice - Bucuresti

    RăspundețiȘtergere