ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 30 martie 2011

Dieta care vă pune pe picioare

 Dieta care vă pune pe picioare
Dieta care vă pune pe picioare După o perioadă stresantă, este important să mâncaţi unt sau lapte de migdale, ouă și conopidă.
Când treceţi prin perioade stresante, sunteţi bolnav sau tocmai aţi suferit o intervenţie chirurgicală, este important să aveţi grijă de dietă. Sunt câteva alimente care vă pot pune repede pe picioare, deoarece vă cresc imunitatea și vă ajută să vă simţiţi mai bine. Specialiștii site-ului WebMD și nutriţionistul Alina Jiletcovici vă învaţă ce să treceţi în meniu. Este vorba despre proteine, calciu, fibre și vitamine. Preparatele de la fast-food vă pot îngreuna situaţia. Conţin multă sare, grăsimi și glucide.
Shake-uri de proteine
Când vă simţiţi lipsit de energie, cele mai importante sunt proteinele. „Ele vă ajută să vă refaceţi structurile celulare. Sunt un fel de «cărămizi» pentru organism", explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la cabinetul Moșilor din București.
Specialiștii în nutriţie vă sfătuiesc să vă gândiţi la mâncare ca la un medicament. „Proteinele dau forţă organsimului și ajută la întărirea masei musculare", sugerează Rachel Beller, consilier nutriţional în oncologie la „John Wayne" Cancer Institute, California (SUA).
Dacă nu vreţi să vă hrăniţi cu produse din carne, puteţi să vă preparaţi shake-uri cu pudră de proteine. Adăugaţi lapte de migdale, fructe de pădure îngheţate și câteva felii de banane. „Un astfel de shake are cam 21 de grame de proteine, echivalând cu câteva feliuţe de piept de pui", explică Beller. Pudra de proteine se găsește în magazinele care vând produse naturiste și costă în jur de 60 de lei.
Nucile sunt și ele bine tolerate când organsimul este slăbit. La fel și untul de migdale ori salatele care conţin fasole. „Boabele de fasole sunt o sursă foarte bună de vitamina B, esenţială pentru sistemul nervos", afirmă medicul Alina Jiletcovici. Sally Pataky de la „City of Hope Cancer Center" recomandă ouăle, deoarece acestea furnizează organismului energie. „Conţin proteine de bună calitate și sunt ușor de mestecat", spune medicul.
Sucuri cu vitamine și calciu din iaurt
Vitaminele trebuie procurate mai degrabă din fructe, dar sunt utile și suplimentele. O porţie de multi¬vitamine pe zi este esen¬ţială. „Când apetitul este scăzut, este important să aduceţi organismului vitamine. Acestea ajută la combaterea oboselii", sugerează nutriţionistul Frederic Vaganini. Sucurile de fructe pot fi o variantă de a vă asigura depozitele necesare și nu vă obligă să mestecaţi. Dintre legume sunt recomandate ridichile, broccoli, conopida, varza de Brussels, deoarece conţin fitochimicale, substanţe care ajută organismul să se protejeze.
Calciul este un mineral esenţial în perioadele de stres. Cel mai bine este să îl luaţi din iaurt, acesta fiind un produs ușor de tolerat.
Fibrele sunt și ele importante pentru refacerea organismului. Dacă aveţi apetitul scăzut și nu vă atrag fructele ori legumele care conţin fibre, puteţi încerca laptele cu cereale. Pâinea cu tărâţe poate fi de asemenea o alternativă. „În plus, pâinea conţine și vitamina B", adaugă nutriţionistul Jiletcovici.
Scrieţi în jurnal cum vă simţiţi după ce mâncaţi
Evitaţi produsele cu aditivi, astfel încât să nu obligaţi organismul să facă eforturi suplimentare detoxifiere.
Mâncaţi cât mai natural, astfel încât organismul să metabolizeze mai ușor.
Porţiile mici sunt de preferat în astfel de perioade. Este bine să mâncaţi de trei ori pe zi și să vă asiguraţi toţi nutrienţii de care are nevoie organismul.
Într-un jurnal puteţi scrie cum vă simţiţi după ce mâncaţi diverse alimente, astfel încât să știţi exact ce vă face bine și ce nu.
Faceţi măcar o plimbare pe zi. Îmbunătăţește apetitul și alungă senzaţia de oboseală
Odihniţi-vă la aer curat.
Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Marti, 29 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu