ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 30 martie 2011

Boli frecvente care se activează la gravide

 Boli frecvente care se activează la gravide
Boli frecvente care se activează la gravide Hipertensiunea și infecţiile urinare sunt două dintre afecţiunile care pot pune în pericol viaţa mamelor și a bebelușilor.
Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni care apar la femeile gravide este hipertensiunea. Boala este mai frecventă în a doua jumătate a sarcinii din cauza creșterii volumului de sânge. „Dacă nu este controlată, pot apărea complicaţii severe pentru mamă și copil, precum eclam-psia. Mama își pierde cu-noștinţa și poate avea contracţii ca la epilepsie, iar copilul se poate naște prematur sau suferă o moarte intrauterină", explică medicul ginecolog Ioan Munteanu.
Predispuse la hipertensiune în timpul sarcinii sunt femeile care au avut această problemă și înainte de a rămâne gravide, precum și cele care au o dietă bogată în sare ori sedentarele. Atente trebuie să fie și femeile aflate la a doua sarcină care au avut hipertensiune și la prima sarcină. „Tensiunea trebuie monitorizată pe tot parcursul sarcinii, lunar și mai apoi bilunar, pentru că dacă depășește 14 cu 8 sunt amenin-ţa-te atât gravida, cât și sarcina", spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Hipertensiunea la gravide se tratează la medicul obstetrician, pentru că tratamentul trebuie recomandat în așa fel încât să nu afecteze mama și fătul. De asemenea, gravidele trebuie să se cântărească periodic, astfel încât să nu se îngrașe cu mai mult de 12-14 kilograme.
Tratamentul cu diuretice, interzis
Infecţiile urinare sunt frecvente în primele și ultimele trei luni de sarcină și se manifestă prin nevoia frecventă de a urina. In-fec-ţiile nu trebuie ignorate, deoarece reprezintă un factor de risc pentru naștere prematură. „În pachetul de analize trebuie să intre obligatoriu și sumarul de urină. Infecţiile urinare apar pentru că gravidele au un dezechilibru imunitar care le face vulnerabile la boală. Sensibilitatea este dată și de modificările vezicale care apar în această perioadă", spune Călin Ciubotaru.
Infecţiile vaginale, precum candidoza, pot fi recidive ale unor infecţii tratate sau netrate la timp. Raluca (27 ani) face frecvent candidoză, infecţie care n-a dispărut nici când a fost însărcinată. „În timpul sarcinii, in-fecţia cu candida s-a acutizat și nu găseam un doctor bun, pentru că în perioada asta nu poţi urma orice tratament. Am încercat tot felul de variante de tratamente, dar efectul era de scurtă durată, iar pe altele nu le-am suportat.
Într-un final, am găsit un doctor care mi-a recomandat tratament cu bicarbonat, care ajută flora să se refacă", spune Raluca.
Din cauza acumulării de apă și sare, la unele gravide pot apărea varice și edeme. „Dieta presupune restricţie la sare, mișcare, repaus cu picioarele la orizontală. Nu se dau tratamente diuretice pentru edeme la gravide, deoarece există riscul de ischemie placentară, ceea ce înseamnă că în placentă nu ajunge o cantitate suficientă de sânge", explică medicul Călin Ciubotaru.
Crește riscul de luxaţii
Pregătirea organismului pentru sarcină presupune și producerea unei laxităţi ligamentare care crește riscul de entorse și luxaţii.
Din cauza modificărilor hormonale, pot apărea tremurături sau tulburări de sensibilitate la nivelul mâinilor și picioarelor.
Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Marti, 29 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu