ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 19 ianuarie 2016

Tratament anemie

Tratament anemie

Anemia, afecțiune în care țesuturile nu beneficiază de oxigen suficient, este cauzată de reducerea numărului de hematii (celule roşii ale sângelui) din fluxul de sânge sau de o cantitate inadecvată de hemoglobină (o proteină esentială). Ea poate fi atât de severă, încât să pună în pericol viața. Anemia poate apărea la pierderea unei cantități mari de sânge, dacă producția de hematii este perturbată, ori dacă există ceva ce accelerează distrugerea lor.
Tratament anemie
Deoarece hemoglobina este cea mai importantă componentă a celulelor roşii ale sângelui şi este cea care transportă oxigenul spre țesuturi, anemia poate să apară şi ca urmare a cantității insuficiente de hemoglobină ori a deteriorării ei.
Au fost identificate mai mult de 400 de forme de anemie. Afecțiunea poate fi generată de un complex de factori favorizanți, unii dintre aceştia ereditari, dar, în cele mai multe cazuri, responsabilă este alimentația necorespunzătoare.
Anemia produsă de deficiența de fier este forma întâlnită cel mai des și apare în momentul în care în organism există o cantitate insuficientă de fier, care este cea mai importantă „materie primă” a hemoglobinei. Singura modalitate de a identifica tipul de anemie de care suferiti este analiza sângelui.
Simptome
•    Senzatie de slăbiciune, oboseală şi stare generală proastă — s-ar putea să suferiti de o anemie uşoară.
•    Buzele se colorează în albăstrui, pielea devine palidă, gingiile, unghiile, pleoapele sau palmele sunt gălbui; aproape sigur aveti anemie.
•    Pe lângă senzatia de slăbiciune şi oboseală, vă pierdeti frecvent respiratia, leşinati şi aveti amețeli; este posibil să suferiți de o anemie severă.
•    Simțiți că vă arde limba; ați putea avea anemie cauzată de carența vitaminei B12.
•    Limba vă este neobişnuit de lipicioasă, echilibrul şi mersul vă sunt afectate, simțiți înțepături în extremitățile membrelor, sunteți confuz, deprimat, aveți pierderi de memorie; s-ar putea să suferiți de anemie pernicioasă.
•    Alte simptome posibile: dureri de cap, insomnie, scădere a apetitului, lipsă de atenție şi puls neregulat.
Când trebuie consultat medicul:
– Dacă aveți simptome de anemie pernicioasă, aceasta poate afecta măduva spinării.
– Dacă ați luat suplimente de fier şi aveți simptome cum ar fi: accese de vomă, diaree cu sânge, febră, icter, letargie — este posibil să suferiți de o supraacumulare de fier în organism, care poate pune în pericol viața, în special în cazul copiilor.
Opţiuni de tratament
Unele remedii combat anemia prin sustinerea circulatiei sangvine, altele prin mărirea absorbției de fier, prin stimularea digestiei sau prin modificarea regimului alimentar.
Dietoterapie. Modificarea dietei este cea mai uşoară, sănătoasă şi de durată modalitate de a combate orice formă de anemie. O gamă variată de alimente, orezul, cartofii, morcovii, broccoli, roşiile, fasolea uscată, sfecla, carnea roşie fără grăsimi, ficatul, carnea de pui, fructele uscate, migdalele şi scoicile pot contribui la creşterea cantității de fier din organism. Cercetările au indicat faptul că fierul ce provine din alimentele de origine animală este mai uşor absorbit decât cel din alimentele de origine vegetală.
Există dovezi că vitamina C şi cuprul stimulează absorbția de fier.
Dacă aveți deficit de acid folic, o componentă importantă în producția de hematii, măriți cantitățile de citrice, ciuperci, legume verzi, dovleac, ficat, ouă, lapte şi agenți de acumulare cum ar fi germenii de grâu şi drojdia din dieta dvs.
Rețineți că acidul folic este descompus de lumină şi căldură, aşadar fructele şi legumele trebuie consumate crude sau gătite cât mai puțin posibil.
Vegetarienii sunt expuşi riscului de anemie cauzată de deficitul de vitamină B12, aceasta fiind întâlnită numai în alimentele de origine animală sau în unele alimente fermentate. Dacă sunteti vegetarian, trebuie să includeți în dieta zilnică produse lactate şi ouă sau alimente fermentate, cum ar fi brânza de soia şi miso sau consumați zilnic suplimente de vitamina B12.
Fitoterapie. Beți zilnic 500 ml infuzie preparată din 5 g fructe de cătină albă, la 250 ml apă clocotită. Sucul proaspăt de gulie, administrat înaintea meselor principale, precum şi cele de morcov sau sfeclă combat eficient anemiile.
Remedii la îndemână
•    Nu consumați ceai cu cofeină sau decofeinizat, cafea sau cola în timpul meselor; cofeina inhibă absorbția de fier, ca şi taninul din ceaiul negru. Acidul din băuturile decofeinizate poate genera, la rândul lui, probleme. Trebuie să beți totuşi sucuri de citrice, deoarece au un conținut ridicat de vitamina C, care stimulează, absorbția de fier. Luați în fiecare zi câte o doză de multivitamine.
Prevenire
•    Evitați consumul excesiv de alcool. Consumul cronic poate submina alimentația echilibrată şi poate perturba capacitatea aparatului digestiv de a absorbi acidul folic, necesar pentru producerea de celule roşii.
Luați zilnic o doză de multivitamine pentru a echilibra aportul de vitamine şi minerale.
http://yve.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu