Demonstrata științific. Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic miere de albine?
Consumul
zilnic de miere ar putea fi benefic fumătorilor, întrucât atenuează
formarea de radicali liberi și reacția de stres oxidativ, proces nefast
pentru organism care contribuie la dezvoltarea cancerului (îndeosebi al
căilor respiratorii) și a bolilor cardiovasculare, scrie vineri
passionsante.be
Studii anterioare au arătat că o suplimentare a cantității de miere reduce procesul de oxidare la șobolanii expuși fumului de țigară. Aceeași echipă a efectuat un studiu pe om, iar rezultatele par a fi semnificative. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalți, nu. Prima observație a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători față de nefumători. Totuși, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere a scăzut “semnificativ” stresul oxidativ și a îmbunătățit “evident” nivelul de antioxidanți, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociați cu fumatul.
Mierea, care are multe alte virtuți, este prin urmare un aliment ce le-ar putea fi util și fumătorilor, dar nu suficient pentru a contracara însemnatele efecte negative ale fumatului.
Printeaza |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu