ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 17 ianuarie 2016

Ceașca de sănătate: Rubarba, 'leguma-fruct' pentru orice vârstă
Ceașca de sănătate: Rubarba, 'leguma-fruct' pentru orice vârstă
Reventul, rubarbărul sau rubarba, așa cum i se spune în popor în ţara noastră, această legumă-fruct , este renumită pentru efectele ei terapeutice. Planta este folosită de secole în ţări din Asia, unde crește și astăzi în flora spontană. Abia prin secolul al XIX-lea, rubarba a fost aclimatizată în Europa. Cu excepţia frunzelor care sunt foarte toxice, celelalte componente ale plantei (tulpina și rizomii) sunt folosite în scop terapeutic și culinar.
Rubarba este cultivată în grădini
Planta tolerează cu ușurinţă temperaturile scăzute, ţinând seama de zona geografică din care provine și nu se sperie nici de îngheţ.  În România, rubarba este cultivată în grădini, mai ales  în Transilvania și în N Moldovei. Pentru efectele medicinale se folosesc tulpinile și rizomii, bogate în substanţe active importante: zahăr, vitamine  (A, B1, B2, C și K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu, calciu  și numeroși compuși antracinonici, aceștia fiind principalul agent laxativ.
Rubarba tratează o varietate de boli
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, apreciază rubarba pentru efectele ei  terapeutice extraordinare.  În lucrarea ”Sănătatea noastră” fitoterapeutul precizează: „Recomand rubarba ca remediu pentru boli de rinichi și de stomac. Totodată, rizomul uscat se macină, iar pulberea obţinută se consumă simplă sau în amestec cu miere pentru efectul laxativ. Terapia cu această „legumă-fruct” a dat rezultate bune și în alte afecţiuni: impotenţă, stomac leneș, paraziţi intestinali, anemie, dizenterie și în anumite forme de astenie. Totodată, delicioasa legumă-fruct scade tensiunea arterială și colesterolul rău, protejează ficatul, previne cancerul și este o sursă sigură de energie.  Această legumă ascunde încă multe taine și pentru terapeuţi: este săracă în calorii (are doar 15calorii /100 g), în schimb,  rubarba este bogată în magneziu , un mineral care favorizează creșterea sănătoasă a oaselor. Și efectele terapeutice nu se opresc aici:rubarba ameliorează crampele stomacale și stimulează tranzitul intestinal.  Nu în ultimul rând, seva proaspătă de rubarbă este un leac sigur în cazul copiilor și adulţilor care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. Totuși, trebuie consultat nutriţionistul în privinţa duratei tratamentului cu rubarbă.
Rubarba roșie conţine mai multă vitamina A
În tratamentul cu rubarbă, alegeţi soiul de rubarbă roșie, deoarece conţine mai multă vitamina A decât rubarba verde. Aceste tulpini sunt folosite în gastronomie la prepararea mai multor dulciuri: compoturi, dulceaţă, plăcinte și tarte. De efectele delicioasei plante nu pot beneficia femeile gravide și mamele care alăptează.
Reţeta săptămânii
Compot de rubarbă cu mentă, benefic în sezonul rece
Ingrediente: 25 tije de rubarbă, 2 litri de apă, 10 linguri de zahăr invertit, o lingură de mentă uscată, o linguriţă rasă de scorţișoară.
Preparare: Se curăţă  tijele, se spală bine sub un jet de apă, apoi se taie în bucăţi de  4 cm. Într-un vas se fierbe apa cu zahărul și scorţișoara, iar când apa dă în clocot, în vas se se pun bucăţile de rubarbă. După ce tijele fierb trei minute, vasul se ia de pe aragaz. În acest moment se adaugă sucul de lămâie și menta fărâmiţată.  Acest desert este un tonic pentru organism  în anotimpul rece.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Vineri, 15 Ianuarie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu