ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 18 decembrie 2015

Mai puţin de o lingură din acest aliment te-ar putea ajuta să respiri mai uşor

● Vizualizări: 297
Ştiai deja că uleiul de măsline vine cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv diminuarea riscului de cancer, scăderea tensiunii şi atenuarea ridurilor, pentru a enumera doar câteva. Acum, un nou studiu arată că uleiul de măsline protejează organismul de efectele poluării aerului. 
Cercetătorii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din SUA au recrutat trei grupe de persoane de vârsta a doua pentru a testa dacă, de fapt, consumul a mai multor tipuri de ulei ar putea combate riscurile de sănătate corelate cu poluarea aerului – o problemă gravă întrucât aerul poluat poate creşte tensiunea, să afecteze funcţionarea vaselor de sânge şi chiar să ducă la infarct şi atacuri cerebral-vasculare în cazul celor care au probleme cu inima.
Primului grup i-au fost administrate suplimente cu ulei de peşte de trei ori pe zi timp de o lună, al doilea grup a luat suplimente cu ulei de măsline tot de trei ori pe zi (echivalentul a două treimi de lingură), în timp ce al treilea grup nu a luat niciun fel de supliment. Toţi participanţii au petrecut câteva ore pe zi respirând aer filtrat, cât şi aer poluat. La finalul experimentului, cercetătorii au analizat toţi indicatorii corelaţi cu o inimă sănătoasă, cum ar fi nivelul tensiunii şi starea arterelor.
Astfel, s-a demonstrate că uleiul de măsline – şi nu cel de peşte – îmbunătăţeşte răspunsul organismului în momentul în care este expus la aer poluat. Uleiul de măsline nu doar a ameliorat semnificativ capacitatea vaselor de sânge de a răspunde la stresul cauzat de poluare, dar a şi crescut nivelul unei proteine din sânge numită tPA, care dizolvă cheagurile de sânge. “Cheagurile de sânge sunt principala cauză în majoritatea cazurilor de infarct sau atac vascular cerebral, aşa că, un nivel ridicat al tPA ar putea scădea riscul de a suferi de o astfel de afecţiune“, a declarat Wayne Cascio, director al EPA şi co-autor al studiului.
Ce se află în spatele acestor beneficii? Cercetătorii sunt de părere că acidul oleic, un compus al uleiul de măsline cunoscut pentru propietăţile sale anti-inflamatorii şi regenerative, ar putea avea un rol vital. Consideraţi acesta un motiv în plus pentru a adăuga câteva linguri de ulei de măsline extra-virgin în salată!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu