ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 14 iunie 2015

Alimente care previn deficienta de fier Despre fier fructe de mare fier Fierul este un mineral esential organismului, fiind o componenta de baza a hemoglobinei, ce oxigeneaza celulele rosii ale sangelui. Daca ai o deficienta de fier, poti acuza simptome precum oboseala si ameteala si poate aparea anemia. Totodata, intreg sistemul imunitar este slabit. Necesarul zilnic de fier variaza in functie de varsta si sex. Recomandarea specialistilor este de 8 mg pe zi pentru barbati si 18 mg pentru femeile cu varste intre 19 si 50 de ani, care nu sunt insarcinate si nu alapteaza. Daca esti insarcinata, aportul zilnic necesar de fier trebuie sa creasca automat la cel puti 27 mg. In timpul adolescentei, intre 14 si 18 ani, se recomanda 15 mg de fier pe zi. Bebelusii au nevoie de 7 mg pe zi, iar copiii peste 4 ani, de 10 mg. Deficienta de fier este o problema de sanatate foarte des intalnita, in toate partile lumii. Poate fi cauzata de un nivel insuficient de fier in organism sau ca urmare a unei pierderi masive de sange. In general, femeile si copiii au un risc crescut si sunt mai predispusi la dezvoltarea unei deficiente de fier. In aceste cazuri, foarte des se prescriu tratamente medicamentoase pentru a trata problema. Exista multe moduri in care poti atinge aportul zilnic de fier, fara a manca intotdeauna aceleasi alimente si fara a consuma suplimente sub forma de pastile. Cele doua forme principale includ fier hem, ce provine din surse animale si fier non-hem, regasit in surse vegetale. Iata cateva dintre alimentele care previn dezvoltarea unei deficiente de fier in organism. Fasole alba si linte Desi toate tipurile de fasole ofera o anumita cantitate de fier, fasolea alba are cel mai bogat continut. O portie ofera 8 mg. Daca nu ai timp sa alegi si sa fierbi boabele, incearca varianta de fasole la conserva. Dar in acest caz, trebuie sa verifici cu atentie lista de ingrediente, multe conserve pot avea prea mult sodiu sau prea mult zahar. Poti sa faci o salata cu fasole alba, poti sa gatesti tocanita sau ciorba. Beneficiile mineralelor pentru organism: fierul O alta sursa bogata de fier este lintea. O singura portie contine putin peste 3 mg. Avantajul de a folosi lintea in schimbul fasolei este ca se prepara mai repede si mai usor. Moluste, stridii si fructe de mare Molustele sunt o sursa foarte bogata de fier. O singura portie contine 23.8 mg. Incearca sa le adaugi in sosuri pentru paste sau la mancarurile cu orez. De asemenea, le poti consuma alaturi de creveti sau alte preparate cu fructe de mare. Desi nu sunt pe gustul tuturor, poti alege o portie de stridii, aceasta avand 10.2 mg de fier. Cele crude sunt pline de nutrienti, dar este mai sigur sa le consumi gatite, mai ales daca le incerci pentru prima oara. Ciocolata neagra Daca iubesti ciocolata, acum ai inca un motiv pentru a consuma desertul tau preferat. Un baton mic de ciocolata neagra contine aproape 7 mg de fier. Asigura-te insa ca optezi pentru ciocolata neagra de cea mai buna calitate, cu un continut intre 45 si 69% cacao. Cereale si porridge Cerealele pe care le consumi la micul dejun sunt o sursa principala de fier, dar este important ce tip de cereale alegi. Cele cu un adaos de zahar nu sunt o optiune potrivita si recomandata. Secretul este sa te uiti cu atentie pe lista de ingrediente si pe ambalaj si sa le cauti pe acelea care sustin necesarul zilnic de fier. De regula, o portie de cereale fortificate cu fier contine 18 mg din acest mineral esential. Pentru zilele in care te saturi de acest mic dejun obisnuit, poti incerca un bol de cereale calde, poti prepara o portie de porridge. Acestea contin intre 4.9 si 8.1 mg de fier, in functie de tipul ales. Desi este doar o parte mica din necesarul zilnic, poti atinge valoarea maxima, consumand alte surse de alimente bogate in fier pe parcursul zilei. Preparate din organe de animale Organele de animale sunt o sursa grozava de nutrienti esentiali, inclusiv de fier. Cantitatea exacta depinde de tipul de animal de la care provine si de organul in sine. De pilda, ficatul de vita are 5 mg de fier la o portie, pe cand cel de pui are 11 mg per portie. Boabe de soia Boabele de soia sunt o sursa ideala de proteine pentru vegetarieni, dar sunt benefice si celor ce nu au acest regim de viata. O portie contine 4.4 mg de fier. Poti inlocui boabele de soia cu carnea in felurile principale de mancare sau poti sa le adaugi in salate ca o alternativa pentru crutoane. Spanac Spanacul este recunoscut pentru continutul bogat de vitamina A, dar este si o sursa de fier, o portie ofera 3 mg. Daca nu iti plac frunzele de spanac crude, adaugate in salate, incearca sa faci o omleta sau incearca alte retete cu acest ingredient. 9 alimente bogate in fier Daca stii sursele de baza din care poti sa obtii fier, acesta este primul pas necesar pentru a incepe sa obtii o cantitate suficienta din acest mineral esential. Este totusi important sa stii ca necesarul de fier variaza, iar daca ai deja o carenta si esti predispus la anemie, trebuie sa suplimentezi aportul. Trebuie sa te adresezi doctorului si unui nutritionist pentru determinarea nivelului optim, in special in cazurile in care ai pierdut recent o cantitate mare de sange (inclusiv in timpul ciclului menstrual), daca te afli sub tratament cu medicamente care subtiaza sangele, daca exista probleme la rinichi si daca ai varsta peste 65 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu