ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 24 martie 2015

 CE SPUNE ANALIZA DE URINĂ DESPRE SĂNĂTATEA TA
CE SPUNE ANALIZA DE URINĂ DESPRE SĂNĂTATEA TA Dacă ai făcut o analiză de urină, cunoscută și drept sumar de urină, cu siguranţă te întrebi ce spune rezultatul despre sănătatea ta. Vezi ce înseamnă dacă ai leucocite în urină, hematii în urină sau alte probleme.

De ce să faci un sumar de urină
Sumarul de urină este una din analizele pe care ar trebui să le faci periodic, chiar dacă nu ai probleme de sănătate. Este o analiză simplă, ieftină și neinvazică, dar te poate ajuta să descoperi din timp boli grave precum diabetul, pietrele la rinichi, hipertensiunea, dar și afecţiunile hepatice și renale.
După ce primești rezultatele va trebui să mergi la medic pentru interpretarea lor. Până atunci, uite ce înseamnă cele mai frecvente probleme descoperite printr-un sumar de urină.

Ce înseamnă dacă ai leucocite în urină
Leucocitele, adică celulele albe, sunt prezente când există o infecţie. Dacă ai leucocite în urină, probabil că suferi de o cistită sau un alt tip de infecţie urinară pentru care vei primi tratament cu antibiotice.

Hematii în urină sau sânge în urină
Hematiile, adică globulele roșii ale sângelui nu ar trebui să apară în urina unui om sănătos. Dacă ele există, vei avea nevoie de investigaţii suplimentare pentru a descoperi cauza. Hematiile în urină pot fi semn de infecţie urinară, inflamaţie a căilor urinare, insuficienţă renală sau chiar tumori ale vezicii. De asemenea, poţi să ai hematii în urină dacă ai depus un efort fizic foarte intens, de exemplu dacă ai alergat un maraton.

Ce înseamnă dacă ai proteine în urină
În mod normal, proteinele se găsesc în urină în cantităţi foarte mici. Dacă nivelul lor crește ușor, nu trebuie să te îngrijorezi, dar dacă ţi se descoperă o cantitate mare de proteine în urină, ar trebuie să-ţi faqci si alte analize pentru că ele pot fi semnul unei boli renale grave. Proteinele mai pot să apară în urină dacă ai febră sau ai făcut un efort fizic foarte mare.

Nitriţii în urină
Nitriţii apar în urină atunci când există o infecţie urinară pentru că bacteriile din tractul urinar pot să producă o enzimă ce transformă nitraţii în nutriţi. Deci dacă ţi se descoperă nitriţi în urină probabil că vei avea nevoie de analize suplimentare și un tratament cu antibiotice, în funcţie de ce recomandă medicul.

Ce înseamnă glucoza în urină
Glucoza, adică zahărul din sânge, nu ar trebui să ajungă în urină. Dacă totuși ajunge, înseamnă că ai glicemia atât de mare încât corpul tău nu poate folosi toată glucoza și o elimină prin urină – acesta este un semn de diabet zaharat. Glucoza mai poate să apară în urină atunci când rinichii nu funcţionează corect.

Bilirubina în urină
Bilirubina apare atunci când celulele roșii își încheie ciclul de viaţă, mor, și sunt distruse. În mod normal, bilirubina din sânge este strânsă în ficat, de unde ajunge în bilă. Dacă bilirubina ajunge în urină, înseamnă că ficatul nu funcţionează cum trebuie, deci vei avea nevoie de analiza amănunţite.

Bacterii în urină
Urina unui om sănătos nu trebuie să conţină bacterii, ciuperci sau paraziţi. Dacă ai bacterii în urină înseamnă că suferi de o infecţie urinară. O cultură cu antibiogramă îţi poate spune despre ce bacterie e vorba și ce antibiotice o vor elimina.
Nu uita că rezultatele anormale la un sumar de urină pot fi semnul unor boli grave și trebuie să mergi la medic pentru interpretare, analize suplimentare și tratament.



Autor: Unica.ro
Sursa: www.unica.ro  Duminica, 22 Martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu