ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 29 martie 2015

Cum cresti nivelul de inteligenta emotionala


inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala poate fi definita ca fiind capacitatea de a intelege, gestiona si exprima in mod eficient propriile sentimente, precum si modul de a interactiona cu cei din jur. Acest potential este absolut esential in formarea, dezvoltarea, intretinerea si ameliorarea relatiilor cu persoanele apropiate. Spre deosebire de IQ, care nu se modifica semnificativ pe parcursul vietii, EQ poate evolua si creste odata cu dorinta de a invata mai mult despre noi si despre altii. Iata cativa pasi prin care ne putem ridica nivelul de inteligenta emotionala.
Capacitatea de a reduce emotiile negative

Poate ca niciun alt aspect al inteligentei emotionale nu este mai important decat capacitatea noastra de a gestiona cu succes propriile emotii negative, astfel incat acestea sa nu ne copleseasca si sa nu ne afecteze modul in care gandim. Avand scopul de a schimba modalitatea prin care privim anumite situatii, trebuie mai intai sa deviem gandurile negative.
De exemplu, cand avem sentimente negative legate de comportamentul cuiva, trebuie sa evitam saltul imediat catre o concluzie negativa. In schimb, putem veni cu mai multe moduri de a vizualiza situatia, inainte de a reactiona brusc. Cand evitam personalizarea comportamentului altor persoane, putem percepe actiunile lor in mod obiectiv. Adesea, persoanele din anturaj reactioneaza ca urmare a actiunilor noastre, iar extinderea perspectivei pe care o avem poate reduce semnificativ posibile neintelegeri si neplaceri.
De asemenea, exista o constanta frica de respingere, iar un mod eficient de a o gestiona este sa ne oferim mai multe optiuni in situatii importante, astfel incat, orice s-ar intampla, sa avem alternative puternice pentru a continua. Putem avea un plan B viabil, precum si un plan C, de rezerva, in cazul in care solutia initiala nu da rezultate.
Abilitatea de a gestiona stresul
Cei mai multi dintre noi experimenteaza niveluri diferite de stres de-a lungul vietii. Insa cum facem fata acestor situatii stresante poate face diferenta. Cand ne aflam sub presiune, cel mai important lucru este sa ne pastram calmul. Cateva sfaturi rapide pentru a gestiona stresul includ plimbari in aer proaspat (temperatura rece poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate) si evitarea bauturilor cofeinizate (care pot stimula nervozitatea).
Tehnici rapide pentru reducerea stresului
Atunci cand suntem deprimati si descurajati, putem incerca exercitii fizice intense. Modul in care ne folosim corpul afecteaza foarte mult modul in care ne simtim. Asa cum se spune – miscarea dicteaza emotia. Daca ridicam nivelul de vitalitate al corpului, increderea in noi va creste.
Capacitatea de a fi asertiv si a de a exprima emotiile dificile
Exista momente in viata noastra, cand este important sa stabilim anumite limite in mod corespunzator, astfel incat oamenii din jur sa stie unde ne aflam. Acestea pot include exercitarea dreptului de a nu fi de acord (fara a fi dezagreabili), de a spune “nu” fara a ne simti vinovati, de a stabili propriile prioritati etc. O metoda de luat in considerare atunci cand suntem intr-o confruntare este exprimarea unor emotii folosind tehnica XYZ – ma simt X, atunci cand faci Y, in situatia Z.
Trebuie sa evitam utilizarea unor propozitii care incep cu “tu niciodata…” sau “tu mereu…” si sunt urmate de acuzatii. Astfel de directive negative il pun pe cel de langa noi in defensiva si il fac mai putin deschis in a accepta critica.
Abilitatea de a ramane proactiv cu o persoana dificila
Cei mai multi dintre noi intalnim oameni dificili, nerezonabili. Putem fi “blocati” cu o astfel de persoana la locul de munca sau acasa. Este usor sa lasam o persoana ce are un comportament neadecvat sa ne afecteze in mod negativ. Insa este dificil sa reactionam in mod corespunzator.
Cand ne simtim furiosi sau suparati pe cineva, inainte de a-i spune ceva ce putem regreta mai tarziu, putem sa tragem aer adanc in piept si sa numaram pana la zece. In cele mai multe cazuri, pana ajungem la finalul numaratorii, gasim o metoda mai buna de a comunica si de a rezolva problemele, astfel incat ele sa se reduca, nu sa se complice. Daca aceasta tehnica nu functioneaza, luam o pauza si revizitam problema dupa ce ne calmam.
Un alt mod de a reduce conflictele este sa incercam sa ne punem in locul persoanei de langa, chiar si pentru o clipa. Desigur, declaratiile empatice nu scuza comportamentul inacceptabil. Ideea este sa ne reamintim ca oamenii reactioneaza ca urmare a propriilor probleme. Cat timp suntem rezonabili, comportamentele dificile ale altora spun mai mult despre ei decat o fac despre noi. Prin depersonalizare, putem vedea situatia in mod obiectiv si putem veni cu modalitati mai bune de a o rezolva.
Abilitatea de a trece peste adversitati
Viata nu este intotdeauna usoara, cu totii stim asta. Insa felul in care alegem modul in care gandim, simtim si actionam in raport cu provocarile vietii poate face de multe ori diferenta intre speranta si disperare, optimism si frustrare, victorie si infrangere. La fiecare situatie dificila pe care o intalnim, ne putem pune intrebari precum “Care este lectia?”, “Cum pot invata din aceasta experienta?, “Ce este cel mai important acum?”sau “Daca gandesc diferit, care este solutia?”. Cu cat ne punem mai multe intrebari, cu atat mai bune vor fi raspunsurile primite. Intrebarile trebuie sa fie constructive, bazate pe o invatare constanta si fundamentate pe o perspectiva corecta, pentru a ne ajuta in rezolvarea situatiei si pentru a ne creste nivelul total de inteligenta emotionala.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu