ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 9 decembrie 2014

Cinci alimente care previn infarctul

Colesterolul ridicat dă bătăi de cap multor români, iar bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în România.
Pe lângă tratamentul medicamentos, cei cu probleme trebuie să fie atenţi şi la alimentaţie. Iată câteva idei de produse pe care le puteţi încerca.
1. Verdeţuri proaspete
Rozmarinul, salvia, oregano şi cimbrul conţin antioxidanţi şi pot face mâncărurile să fie mai sănătoase prin faptul că pot înlocui sarea datorită aromelor puternice pe care le au.
Este o metodă foarte bună de evitare a excesului de sare care poate cauza diferite boli de inimă, chiar accidente vasculare, tensiune arterială mare, colesterol ridicat sau diabet.
“Aceste verdeţuri pot ajuta la protecţia cardiovasculară. Se pun la sfârşitul preparării termice pentru a-şi păstra mai bine proprietăţile”, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu.
2. Fasole neagră
Boabele de fasole neagră sunt “ambalate” de la natură cu o mulţime de substanţe nutritive, cum ar fi acidul folic, antioxidanţi sau magneziu, toate foarte bune pentru scăderea tensiunii arteriale.
În plus, conţin fibre care ne ajută să ţinem sub control colesterolul şi nivelul zahărului din sânge. Conservele de fasole neagră pot fi folosite la gătirea supelor sau chiar a salatelor, cu sfatul de a clăti boabele după ce le-am scos din conservă pentru a elimina sodiul în exces.
“Legumele intens colorate conţin ca pigment natural carotenul, care este antioxidant şi asigură protecţie cardiovasculară”, adaugă nutriţionistul.
3. Edamame


Boabele de soia verde, cunoscute şi sub numele de Edamame, sunt frecvent folosite în aperitivele din restaurantele japoneze.
Sunt foarte gustoase şi după o simplă fierbere. În plus, conţin proteine care ajută la reducerea nivelului trigliceridelor din sânge.
4. Tofu
Înlocuieşte cu tofu carnea roşie din meniu. Face bine inimii, pentru că are în compoziţie o mulţime de minerale, fibre şi grăsimi polinesaturate pe care le conţine soia.
Consumul de carne roşie poate duce la o circulaţie proastă a sângelui din cauza înfundării arterelor cu grăsimi saturate. “Soia e vegetală, deci nu are colesterol”, mai spune medicul.
5. Portocale
Acest fruct conţine o fibră care luptă împotriva colesterolului, numită pectină.
Studiile au arătat că prin intermediul hesperidinei, un antioxidant din portocale, vasele de sânge sunt mai sănătoase şi tensiunea arterială scade.
O portocală normală are doar 62 de calorii şi conţine 3 grame de fibre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu