ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 25 decembrie 2014

Cele mai populare condimente, tocmai bune pentru masa de Craciun

   
Adesea, in alimentatie, condimentele sunt secretul gustului. Multe le avem astazi la indemana preambalate, dar pentru ele adesea predecesorii nostri traversau oceanele, riscandu-si averile si viata, ca sa aduca mirodenii din Asia in Europa.
De altfel, chiar daca in zilele noastre le gasim gata preambalate in plicuri, un risc pervers ne paste la orizont: chimizarea. Aromele de vanilie si rom, de lamaie si portocale ni se ofera contrafacute, fara sa stim macar ce riscuri ascund ele.

Cel mai sanatos este sa le folosim numai pe cele naturale, chiar daca ele sunt mai scumpe. Cel putin prin aspect sunt mai ispititoare. Cercetari recente au aratat ca numeroase mirodenii au efecte benefice asupra sanatatii si, ca urmare, folosirea lor in alimentatie este binevenita.

Mirodeniile cunoscute in Europa si folosite la noi sunt foarte multe la numar. Portalul Big Picture enumara cateva dintre cele mai populare, care condimenteaza cu succes masa de Craciun.

Busuiocul

Frunzele de busuioc sunt folosite atat proaspete, cat si uscate, dar diferenta intre unele si altele nu suporta comparatie. Busuiocul este unul dintre cele mai versatile condimente, putand fi folosit la prepararea fripturilor, a pestelui, a salatelor, a altor mancaruri de legume, dar si a unor dulciuri.

Un detaliu pe care poate nu-l stiu toate gospodinele: busuiocul isi degradeaza rapid calitatile la prepararea termica. In consecinta, se recomanda introducerea lui in alimente dupa ce acestea au fost scoase de pe foc.

Maghiranul

La noi, maghiranul este foarte popular, indeosebi in Oltenia, unde rapsozii populari au creat de multa vreme refrenul: "foaie verde, maghiran/M-a facut mama oltean". In alimentatie, este folosit cu acelasi succes la fripturi, rasoluri, peparate din legume, la placinte, preparate din ciuperci, branza, peste. Mazarea fara maghiran n-are niciun gust.

In trecut, maghiranul se folosea de asemenea la aromarea vinurilor si altor bauturi alcoolice. In asociere cu acestea, se obtineau bauturi derivate, foarte apreciate la acea vreme, ca si pelinul de azi.

Scortisoara

Recent s-a descoperit ca scortisoara are proprietati curative, cunoscute in vechime, dar care nu au mai fost cercetate in epoca noastra. Are o aroma puternica si este folosita in patiserie, la producerea dulciurilor, a branzeturilor, dar si pentru condimentarea carnii de miel sau de pasare. Bine dozata, face mancarea deosebit de apetisanta.

Cuisoarele

Cuisoarele sunt mai rar folosite la noi, desi efectul la o masa festiva este deosebit. Se recomanda utilizarea in amestec cu scortisoara, in cantitati moderate si se potrivesc aproape la toate preparatele, de la fripturi la dulciuri, legume, carne de pasare.

Atentie, cuisoarele nu se folosesc in exces, putand potenta in alimente gustul iute, peste limita necesarului.

Mustarul

Este unul dintre cele mai populare condimente, care fac mai picant orice aliment, de aceea ce se recomanda folosirea cu prudenta. Cei care se stiu afectati de boli gastrice trebuie chiar sa se abtina de la utilizarea mustarului si sa stie ca el se gaseste adaugat in numeroase sosuri, in maioneza sau uneori direct in fripturi. Toate acestea sunt daunatoare sistemului gastric.

Poate este interesant sa aflam ca cea mai mare producatoare de mustar din lume este Canada cu 37% din productia mondiala. Urmeaza Nepalul cu 18%, Republica Ceha cu 15%, Rusia cu 10%, Ucraina cu 7%.

Hreanul

La noi in tara, hreanul este folosit mai mult pentru conservarea si aromarea muraturilor. In tarile nordice (Polonia, nordul Rusiei, zona scandinava), hreanul este preferat mustarului pentru asezonarea rasolului si chiar a legumelor.

In acest scop, se prepara in prealabl un sos din hrean ras, sare, cu unele adaosuri in cantitati foarte mici de zahar sau miere, uneori smantana, unt, otet, ulei, totul frecat bine. De altfel, exista in comert sosuri de hrean gata preparate si inchise in cutii ermetice.

Sosul se potriveste foarte bine pentru condimentarea piftiei, traditionala de Sarbatori. Merita sa incercati.

Alte condimente

Cele de mai sus sunt departe de a constitui o lista. Sunt numai cateva exemple. Ele pot fi completate cu ienupar, piper negru, alb si rosu, rozmarin, usturoi, marar, patrunjel, cimbru, ceapa, chili, tarhon, foi de dafin, ghingher, ienibahar, nucsoara si multe altele, pe care, daca le-am insira pe toate, am umple spatiul mai mult decat este ingaduit.

De retinut este faptul ca peparatele fara condimente raman lipsite de gust, iar de Sarbatori secretul unei mese reusite sta adesea in alegerea condimentelor celor mai potrivite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu