ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 21 noiembrie 2014

Cum poti preveni anemia copilului

1416323193.dtmxxdv2lfdjlnz42sdg
Intai de toate sa lamurim ce este aceea anemie! Anemia apare cand numarul celulelor rosii scade. Celulele rosii, denumite si eritrocite sau hematii, sunt celulele responsabile de transportul oxigenului si dioxidului de carbon in organism. Ele au o durata medie de viata de aproximativ 120 de zile.
Anemiile pot sa apara prin trei mecanisme majore: fie printr-o scadere a productiei (daca lipseste fierul, una din “materiile prime” de import fara de care nu se poate sintetiza hemoglobina, constituent principal al hematiei), fie printr-o distrugere precoce a celulelor (nu mai mor “de batranete” la 120 de zile, ci mult mai tinere), fie prin pierdere (sangerari mici si dese).
Daca micutul este mai palid si fara “vlaga”, este bine sa-l duci la medic. Acesta va cere niste analize de sange pe baza carora va stabili tipul si cauza anemiei.
Anemia feripriva
Anemia feripriva este un tip de anemie in care celulele rosii sunt produse intr-un numar mai mic si de o calitate mai slaba, tocmai pentru ca organismul nu are fier suficient pentru a-l ingloba in hemoglobina. De aceea, grija pentru asigurarea unui aport exterior (exogen) de fier este permanent necesara, pentru a putea preintampina instalarea si consecintele acesteia.
Cat fier mostenim?
Daca mama a avut o alimentatie sanatoasa si echilibrata pe parcursul sarcinii, micutul nascut la termen va mosteni suficient fier pentru primele sase luni de viata. Depozitele de fier se formeaza in ultimele doua luni de sarcina. Daca “ghemotocul” s-a nascut mai devreme (prematur) rezervele sale de fier vor fi mult mai mici – cat sa-i ajunga 2-4 luni. De aceea este imperios necesara suplimentarea medicamentoasa a aportului de fier din dieta.
De unde ia micutul fierul?
Laptele de mama nu are foarte mult fier, insa biodisponibilitatea sa (procentul asimilat din fierul absorbit) este mai mare decat a oricarui aliment. Laptele de vaca are fier putin si slab absorbabil. De aceea laptele formula, obtinut prin modificarea laptelui de vaca, este aproape intotdeauna suplimentat cu fier.
Cum marim absorbtia?
Nevoia de fier a unui copil se situeaza intre 3 si 12 mg de fier. Iar fierul se absoarbe din alimente in medie 10-15%. Exista insa mici “artificii” gastronomice, care pot creste absorbtia fierului: “Proteinele si fierul din galbenusul de ou se absorb mai bine daca acesta este frecat cu piureul de cartofi. Daca asociem carne la mancarurile preparate din vegetale sarace in proteine, vom creste cantitatea de fier asimilat.
Vitamina C creste si ea absorbtia fierului, de aceea, alaturi de uleiul din salata, sucul de lamaie, ca si borsul ori sucul de portocale, reprezinta un ajutor dat intrarii fierului in organism. Altfel, fierul din vegetale risca sa fie absorbit in cantitate foarte mica”, explica dr. Gina Palicari.
Cum prevenim instalarea anemiei feriprive?
Alaptarea la san pana la 5-6 luni nu trebuie intrerupta. Chiar daca laptele de mama are mai putin fier, el se absoarbe mult mai bine. Daca totusi se detecteaza o anemie feripriva, suplimentele de fier pot fi date fara probleme (la recomandarea medicului). In cazul in care micutul este alimentat artificial, asigura-te ca formula pe care i-o dai este imbogatita cu fier.
Dupa cinci-sase luni vei introduce treptat carnea si oul, care-i vor aduce fier si proteine de calitate. Cerealele pentru dimineata abunda pe rafturile supermarketurilor in diferite forme si culori – alege-le insa pe cele bogate in fier si alte vitamine si minerale. De asemenea, trebuie sa fii atenta la cantitatile de alimente pe care le primeste.
Pentru evitarea anemiei si cu atat mai mult in tratamentul ei, vom evita alimentatia excesiva cu fainoase, cantitati mari de lapte sau lactate (daca a trecut de 6-7 luni, micutul are nevoie de minimum 500 ml de lapte pe zi, dar nu mai mult de 600-700 ml de lapte sau derivate de lapte, precum iaurtul, branza, sana etc.). Obiceiul de a-i da cantitati mari de lapte, sau de derivate ale acestuia, este tot atat de daunator ca si cantitatea insuficienta.
Sursa: Mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu