Cum poate fi oprită îmbătrânirea creierului cu un singur ingredient?
Oamenii
de știință au descoperit că acizii grași cu catenă medie prezenți în
uleiul de cocos întârzie îmbătrânirea și țin la distanță Alzheimerul și
Parkinsonul. Se crede că aceștia repară celulele și ADN-ul deteriorate.
În cadrul studiului, cercetătorii au
analizat șoareci de laborator cu un ADN deteriorat. La oameni, acest
defect cauzează sindromul Cockayne, o afecțiune în care pacienții
îmbătrânesc prematur și trăiesc doar 10-12 ani.
Cercetătorii au descoperit că în cazul
șoarecilor cu această afecțiune, o dietă bogată în grăsimi a încetinit
procesul de îmbătrânire. De asemenea, a întârziat și îmbătrânirea
creierului, oferind o speranță copiilor cu sindromul Cockayne și celor
care suferă de Alzheimer și Parkinson.
”Descoperirea este foarte importantă
pentru pacienții cu sindromul Cockayne, mai ales că nu există un
tratament eficient pentru această boală”, adaugă prof. Vilhelm Bohr de
la Universitatea Copenhaga.
Cercetătorii au explicat că cel mai bun
combustibil, de care creierul nostru are nevoie constant, îl reprezintă
glucoza sau cetonele. Cetonele sun rezervele de combustibil ale
creierului și joacă un rol important în perioadele când nivelul
glicemiei scade, în oganism. Asta se întâmplă pentru că organismul
folosește grăsimea drept combustibil, atunci când nu are zahăr și în
timpul acestui proces sunt produse cetonele.
Pentru prevenirea Alzheimer-ului şi a
celorlalte boli neuro-degenerative trebuie să generăm producerea
cetonelor fie printr-o dietă cetogenică – Ketogenic Diet (cu calorii
obţinute: 70-75% din grăsimi, 20-25% din proteine şi 5-10% din
carbohidraţi) – dar ea e foarte greu de urmat şi multor oameni nu le
place o astfel de dietă, fie folosind uleiul de cocos. Cu cât mai
multe cetone vor fi produse, cu atât va funcţiona mai bine creierul şi
cu atât mai mult va creşte capacitatea de auto-vindecare a creierului.
Pentru persoanele care suferă deja de afecţiuni neuro-degenerative, este
recomandat să consume zilnic circa 5 Lâlinguri cu ulei de cocos –
distribuite la cele 3 mese, sub diferite forme (pe pâine, la salate sau
la gătit
Cercetarea a fost publicată în revista Cell Metabolism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu