ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 11 iulie 2014

Secretele regimului cretan

Beneficii regim cretanRegimul cretan reduce cu 80% riscurile bolilor cardiovasculare si, in general, asigura o sanatate exceptionala. Daca mananci potrivit principiilor regimului cretan, vei avea colesterolul mai mic si vor fi scazute hipertensiunea, riscul de infract sau de accident vascular si anumite tipuri de cancer. Cireasa de pe tort, regimul cretan te ajuta sa slabesti. Iata care sunt secretele regimului cretan si beneficiile pentru sanatate ale alimentelor recomandate in acest regim.
Regimul cretan are la baza dieta mediteraneana, cu cateva adaptari. Foloseste pentru gatit doar ulei de masline presat la rece. Poti manca fructe, legume, salate, paine, cereale. Proteine – branza slaba, oua, peste, poti manca, dar in cantitati moderate. Lipidele le poti obtine din carne de pasare, peste, branza de capra, ulei de masline sau de rapita. Foloseste drept sursa de zahar fructele si mierea. In dieta cretana sunt excluse prajelile, mancarurile pregatite cu grasime, untul, carnea rosie sau laptele integral.
Cum tii regimul cretan
Iarba grasa
O planta salbatica cu frunze groase si carnoase, iarba grasa creste in mod natural in Creta, de aceea este folosita frecvent la salate sau garnituri. Iarba grasa este bogata in acid linoleic (un omega 3), vitamina C, vitamina E si betacaroten. Ea previne bolile de inima si lupta cu atacul radicalilor liberi, substante care accelereaza imbatranirea pielii. Iarba grasa se cosuma natur sau asezonata cu ulei de masline si lamaie. Aceleasi proprietati benefice le au si cicoarea, valeriana, spanacul, frunzele de vita de vie, macrisul si papadia.
Vinul rosu
Consumul de alcool nu este interzis in cadrul regimului cretan. Daca vrei sa bei ceva, bea vin si bea cu moderatie. Doua-trei pahare de vin baute zilnic au fost asociate cu o reducere a riscului de mortalitate cardiovasculara cu 35% si al celui de cancer cu 20%. Aceste efecte benefice le sunt atribuite polifenolilor din vin, antioxidanti puternici. Acestea se gasesc in cantitate mai mare in vinul rosu. Nu este recomandat sa se depaseasaca 2 pahare pe zi in cazul femeilor si 3 pahare pe zi, in cazul barbatilor. Iar daca vrei sa slabesti, limiteaza-te la un singur pahar de vin rosu pe zi.
Uleiul de masline
Uleiul de masline se foloseste atat pentru asezonare, cat si pentru a gati. Este bogat in acizi grasi monosaturati si poate diminua colesterolul total, poate mari colesterolul bun si poate preveni accidentele vasculare. Doza zilnica recomandata, atat pentru salate, cat si pentru mancare este de 3 linguri pe zi pentru o persoana.
Citeste si  Ulei de masline si miere, leacuri si beneficii 
De remarcat si faptul ca in Creta sunt foarte putin folosite la gatit untul si smantana grasa, bogate in grasimi saturate.
Lactate de oaie si de capra
Branza si iaurtul de oaie si de capra sunt foarte apreciate in Creta si consumate zilnic. De altfel, din Creta vine si branza feta si sosul tzatziki. Produsele lactate consumate de catre cretani sunt fermentate, riscul de balonare fiind redus. In plus, calciul intervine in reglarea tensiunii arteriale si protejeaza de cancerul de colon. Desigur, nici lactatele nu trebuie consumate in exces: un iaurt la pranz sau o portie de 30 g de branza seara (sau invers), de preferat degresate sau semidegresate.
Putina carne
In trecut, cretanii mancau carne o singura data pe sapatamana, in special pui si miel, crescuti pe langa casa. Carnea de pui contine grasimi bune, care protejeaza de bolile de inima, vitamine din grupa B (bune pentru sanatatea nervilor, a pielii, a ochilor, a parului si a ficatului) si zinc. Carnea de miel are omega 3, buna pentru inima si artere. Totusi, in carne sunt prezente si grasimi saturate, responsabile de blocarea arterelor. Carnea de pui poate fi consumata de cateva ori pe saptamana fara piele, iar cea de miel nu mai mult de trei ori pe saptamana, in portii de 100 g.
Nucile
Cretanii mananca nuci inca din antichitate. Bogate inomega 3, nucile scad colesterolul rau si previn formarea cheagurilor de sange. Ele contin si vitamina E si polifenoli, cu proprietati antioxidante. Magneziul, potasiul si cuprul scad tensiunea arteriala. Cretanii consuma nuci natur la aperitiv, in salate, in prajituri sau cu iaurt. Cinci-sase nuci pe zi acopera aproape in totalitate necesarul de omega 3 al oraganismului, 20% din necesarul de magneziu si 10% din necesarul de vitamina E.
Citeste si  Beneficiile nucilor pentru sanatate 
Atentie insa, nucile au multe calorii. Deci, daca vrei sa slabesti, nu manca in fiecare zi sau mananca mai putine.
Smochine, pepeni, struguri
Printre fructele preferate ale cretanilor se numara smochinele, pepenii si strugurii. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C, cu proprietati antioxidante, carotenoide, care favorizeaza reinnoirea pielii si a tubului digestiv si protejeaza de cancer, si in fibre care reduc tensiunea arteriala si riscul de accident vascular, scad glicemia si colesterolul. Cretanii mananca intre doua si patru fructe pe zi in salate, la gustare sau ca desert.
Mierea
Deserturile din Creta au toate un punct in comun: mierea. Cretanii folosesc miere in mod traditional drept baza pentru a pregati prajiturile, in iaurt, salate de fructe sau ca topping. Mierea are proprietati antifungice si antibacteriene. Ea contine si vitamina B si vitamania C antioxidante. Poti inlocui zaharul din alimentatie cu miere. Pune o lingurita de miere in iaurt sau in salata de fructe, chiar si daca vrei sa slabesti. Efectele benefice ale mierii sunt mai importante decat numarul de calorii pe care le contine.
Vezi si alte secrete ale regimului cretan in pagina 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu