ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 27 iunie 2014

Vinetele reduc tensiunea arteriala si previn cancerul
 Vinetele reduc tensiunea arteriala si previn cancerul Vinetele fac parte din familia plantelor solanacee, ca si rosiile. Atunci cand sunt crude, vinetele au o consistenta spongioasa si un gust amar, insa atunci cand sunt gatite devin moi si dulci. Adesea cureti vinetele de coaja, insa trebuie sa stii ca aceasta este extrem de bogata in substante nutritive. Vinetele reduc tensiunea arteriala si previn cancerul de colon, faciliteaza digestia si te ajuta sa slabesti.
Bogate in apa (in jur de 92%), vinetele au putine substante nutritive energizante. Lipidele si proteinele sunt prezente doar in cantitatici mici, iar continutul de glucoza nu depaseste 4 g/100 g. In schimb vinetele sunt bogate in fibre si vitamine: B3, B6, B9, C, E si provitamina A. In coaja vinetelor sunt prezente numeroase minerale si oligoelemente: potasiu, magneziu, zinc, mangan si importante concentratii de antioxidanti (in special antocianine si acizi fenolici).
Vinetele reduc tensiunea arteriala
Deoarece au un continut ridicat de apa, vinetele beneficiaza de o remarcabila abundenta de minerale. Pe langa magneziu si zinc, vintele au un continut ridicat de potasiu 260 mg/100 g si foarte putin sodiu (doar 3 mg/100 g). Fiind diuretice, vinetele reduc tensiunea arteriala si le sunt recomandate celor ce tin un regim sarac in sare.
Vinetele previn cancerul de colon
Pentru a preveni cancerul de colon este recomandat un regim alimentar bogat in fibre, provenind in special din fruncte si legume. Fibrele naturale sunt benefice pentru ceea ce contin, dar si pentru ceea ce nu contin: grasime si calorii in exces.
Vinetele au un continut ridicat de fibre, in jur de 2,5 g la 100 g. Fibrele din vinete sunt reprezentate in mare parte de protopectine (pectine legate de peretii celulari ai plantei) si in cantitate mai mica de pectine si celuloze. Toate fibrele din vinete sunt fibre solubile.
Vinetele imbunatatesc digestia
Fibrele solubile din vinete maresc activitatea bacteriilor din colon. Degradarea fibrelor de catre bacterii produce substante capabile sa stimuleze contractiile intestinului, scaunul fiind eliminat mai usor. In intestinul subtire, reziduurile alimentare se lipesc pe fibrele solubile, pentru a fi apoi eliminate din organism. In colon, fibrele solubile sunt atacate de bacterii. In contact cu lichidele, aceste fibre devin vascoase si favorizeaza alunecarea reziduurilor.
Vinetele sunt bogate an antioxidanti
Capacitatea vinetelor de a lupta cu radicalii liberi din organism este studiata indeaproape de cercetorii bolilor cardiovasculare, ai cancerului si ai altor maladii legate de imbatranire.
Un amestec de antioxidanti din vinete studiat in vitro pe animale a avut drept rezultat scaderea oxidarii colesterolul rau (LDL) si o diminuare a concentratiei de lipide sanguine.
Un puternic antioxidant prezent in coaja vinetelor este nasuninul. Acesta micsoreaza excesul de fier din sange, previne aparitia placilor si a blocajelor in peretii vaselor de sange, previne deteriorarea si distrugerea celulelor de catre radicalii liberi.
Vinetele sunt potrivite pentru regimurile de slabire
Bogatia in fibre a vinetelor duce la o senzatie de satietate crescuta. Sarace in glucide, vinetele pot fi consumate fara grija de catre diabetici. Ele sunt, de asemnea, foarte sarace in calorii: 18 kcal la 100 g. Toate aceste calitati le recomanda drept un aliment de baza in cura de slabire. Totusi, trebuie sa ai grija cum gatesti vintele. Atunci cand le prajesti in ulei, aceste legume sunt ca un burete care absoarbe grasimea.

Autor: Cura de miere
Sursa: www.curademiere.ro  Vineri, 27 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu