Leuşteanul, un “medicament” de primăvară
În bucătăria tradiţională românească, leuşteanul este indispensabil în timpul primăverii.
Apoi, este imposibil să nu îl remarci în grădină, datorită staturii sale impozante, dar şi a verdelui uşor albăstrui al frunzelor sale lucioase, ca să nu mai vorbim de aroma lui inconfundabilă.
În popor, era cunoscut deopotrivă ca aliment, dar şi ca plantă magică, fiind creditat cu puteri extraordinare, de alungare a spiritelor rele.
Nu exista talisman mai puternic împotriva zburătorilor, ielelor şi a altor ameninţări de dincolo, decât combinaţia dintre leuştean şi iarba creaţă (un soi de mentă de grădină).
Din punct de vedere ştiinţific, principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului renourinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imunitar.
Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, când este dozat corespunzător, şi un remediu eficient într-o multitudine de boli.
Sucul
Pentru a obţine sucul de leuştean sau ţelină se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat 4 linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează.
Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.
Sucul proaspăt obţinut din frunzele de leuştean este un puternic medicament care, de obicei, nu se administrează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov.
De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 3-4 linguri de suc de frunze, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
Monica Pop
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu