De ce 'amar' înseamnă mai bun și mai sănătos |
Din ce în ce mai multe studii susţin că zahărul, și nu grăsimile
saturate, este principalul vinovat de riscul crescut de boli de inimă.
Acum, că s-au stabilit priorităţi și știm ce trebuie evitat cu orice
preţ, poate este momentul să vedem și ce trebuie să mâncăm pentru a fi
mai sănătoși. Cum opusul este deseori valabil, și în acest caz ar trebui
să ne cultivăm gustul pentru amar și să-l uităm pe cel dulce.
Ne place gustul dulce și respingem gustul amar. „Doar trei alimente
amare le consumăm cu regularitate: cafeaua, ciocolata și berea. Dar și
acestea sunt foarte îndulcite, în special primele două“, este de părere
dr. Andrew Weil, directorul Centrului de Medicină Integrativă din
Arizona, SUA, pe blogul publicaţiei „Huffington Post“.
Însă există o logică puternică în spatele consumului de alimente amare.
Cum dulciurile cauzează o glicemie mare, insulină și accese de foame
(fapt care conduce pe termen lung la obezitate și la diabet),
cercetările indică faptul că alimentele amare au efectul opus, moderând
și foamea și glicemia.
Exersarea ficatului cu ajutorul gustului amar
Dr. Weil citează un volum scris de Guido Masé intitulat „Soluţia medicinii sălbatice: vindecarea cu plante
aromatice, amare și tonice“ (The Wild Medicine Solution: Healing with
Aromatic, Bitter and Tonic Plants). Autorul avertizează totuși să avem
grijă cu plantele amare. „Am evoluat să evităm plantele amare din cauză
că acest gust este un indicator de toxicitate. Dar nu toate plantele
amare sunt toxice. De fapt, multe alimente sănătoase și pline de
nutrienţi sunt amare, cum ar fi verdeţurile sau varza de Bruxelles“,
spune dr. Weil.
Faptul că, uneori, amăreala anunţă toxicitate, poate fi motivul pentru
care plantele amare reduc apetitul. Dacă strămoșii noștri mestecau ceva
ce era amar, însemna că gustul semnala domolirea foamei. Astfel ei
mâncau mai puţin din acea plantă. Astăzi, putem exploata această tendinţă și să ne domolim apetitul prin mâncarea alimentelor amare înainte de masă, continuă dr. Weil.
Gustul amar stimulează ficatul să producă bilă, un lucru foarte
important pentru o digestie bună. Bila emulsionează grăsimile și
impulsionează nutrienţii, mai ales cei solubili în grăsimi, cum sunt
vitaminele A, D, E și K. Mai precis, alimentele amare exersează ficatul,
îl fac să funcţioneze mai bine și îl ajută să se păstreze în formă
maximă. Un ficat exersat de gustul amar poate procesa mult mai eficient ocazionala prăjitură.
Ce alimente amare sunt bune și sigure
„Plantele tonic amare stimulează secreţia de bilă și ajută la
normalizarea valorilor trigliceridelor și colesterolului“, ne sfătuiește
și medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în
apifitoterapie.
Păpădia, pelinul, anghinarele și armurariul, care este una dintre cele
mai bune plante care ajută la detoxifierea celulei hepatice, sunt
recomandate cu tărie de dr. Constantina.
Dr. Weil ne sfătuiește ca aportul „amăreală“ să luăm zilnic din cinci
până la nouă porţii de legume pe zi, care să conţină și plante amare,
cum este cicoarea roșie (radicchio), andivele sau chiar rapiţa.
„Lăsând la o parte sănătatea (deși nu trebuie lăsată
niciodată la o parte) cultivarea gustului pentru amar ne poate deschide o
lume întreagă de gusturi plăcute. O masă doar din dulciuri este
plictisitoare. Însă o masă plină de toate gusturile poate deveni o
simfonie“, conchide dr. Andrew Weil pentru „Huffington Post“.
|
Autor: Adevarul.ro Sursa: adevarul.ro Joi, 8 Mai 2014 |
vineri, 9 mai 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu