ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 9 mai 2014

 De ce 'amar' înseamnă mai bun și mai sănătos
De ce 'amar' înseamnă mai bun și mai sănătos Din ce în ce mai multe studii susţin că zahărul, și nu grăsimile saturate, este principalul vinovat de riscul crescut de boli de inimă. Acum, că s-au stabilit priorităţi și știm ce trebuie evitat cu orice preţ, poate este momentul să vedem și ce trebuie să mâncăm pentru a fi mai sănătoși. Cum opusul este deseori valabil, și în acest caz ar trebui să ne cultivăm gustul pentru amar și să-l uităm pe cel dulce.
Ne place gustul dulce și respingem gustul amar. „Doar trei alimente amare le consumăm cu regularitate: cafeaua, ciocolata și berea. Dar și acestea sunt foarte îndulcite, în special primele două“, este de părere dr. Andrew Weil, directorul Centrului de Medicină Integrativă din Arizona, SUA, pe blogul publicaţiei „Huffington Post“.
 
Însă există o logică puternică în spatele consumului de alimente amare. Cum dulciurile cauzează o glicemie mare, insulină și accese de foame (fapt care conduce pe termen lung la obezitate și la diabet), cercetările indică faptul că alimentele amare au efectul opus, moderând și foamea și glicemia.
 
Exersarea ficatului cu ajutorul gustului amar
 
Dr. Weil citează un volum scris de Guido Masé intitulat „Soluţia medicinii sălbatice: vindecarea cu plante aromatice, amare și tonice“ (The Wild Medicine Solution: Healing with Aromatic, Bitter and Tonic Plants). Autorul avertizează totuși să avem grijă cu plantele amare. „Am evoluat să evităm plantele amare din cauză că acest gust este un indicator de toxicitate. Dar nu toate plantele amare sunt toxice. De fapt, multe alimente sănătoase și pline de nutrienţi sunt amare, cum ar fi verdeţurile sau varza de Bruxelles“, spune dr. Weil.
 
Faptul că, uneori, amăreala anunţă toxicitate, poate fi motivul pentru care plantele amare reduc apetitul. Dacă strămoșii noștri mestecau ceva ce era amar, însemna că gustul semnala domolirea foamei. Astfel ei mâncau mai puţin din acea plantă. Astăzi, putem exploata această tendinţă și să ne domolim apetitul prin mâncarea alimentelor amare înainte de masă, continuă dr. Weil.
 
Gustul amar stimulează ficatul să producă bilă, un lucru foarte important pentru o digestie bună. Bila emulsionează grăsimile și impulsionează nutrienţii, mai ales cei solubili în grăsimi, cum sunt vitaminele A, D, E și K. Mai precis, alimentele amare exersează ficatul, îl fac să funcţioneze mai bine și îl ajută să se păstreze în formă maximă. Un ficat exersat de gustul amar poate procesa mult mai eficient ocazionala prăjitură.
 
Ce alimente amare sunt bune și sigure
 
„Plantele tonic amare stimulează secreţia de bilă și ajută la normalizarea valorilor trigliceridelor și colesterolului“, ne sfătuiește și medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. 
 
Păpădia, pelinul, anghinarele și armurariul, care este una dintre cele mai bune plante care ajută la detoxifierea celulei hepatice, sunt recomandate cu tărie de dr. Constantina.
 
Dr. Weil ne sfătuiește ca aportul „amăreală“ să luăm zilnic din cinci până la nouă porţii de legume pe zi, care să conţină și plante amare, cum este cicoarea roșie (radicchio), andivele sau chiar rapiţa. 
 
Lăsând la o parte sănătatea (deși nu trebuie lăsată niciodată la o parte) cultivarea gustului pentru amar ne poate deschide o lume întreagă de gusturi plăcute. O masă doar din dulciuri este plictisitoare. Însă o masă plină de toate gusturile poate deveni o simfonie“, conchide dr. Andrew Weil pentru „Huffington Post“.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 8 Mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu