ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Pericolul din farfurie. Ce alimente te pot aduce în șoc anafilactic
 Pericolul din farfurie. Ce alimente te pot aduce în șoc anafilactic Alergiile alimentare nu se manifestă la primul contact cu alimentul, iar simptomele se pot agrava cu timpul. Se pot manifesta la numerose alimente, dar în funcţile de specificul alimentar al unei ţări pot domina unele sau altele. Cele mai frecvente la noi sunt alergiile la ouă, soia, alune, arahide sau lapte, potrivit www.doctorulzilei.ro
„Terenul alergic” și problemele digestive, factori favorizanţi
Cauzele aparţiei acestor reacţii ţin de particularităţile sistemului imun al fiecărui individ în parte, precizează nutriţionistul Corina Zugravu. „Alergia nu apare niciodată la primul contact cu componentul alimentar. Abia la al doilea, al treilea sau al cincelea contact individul poate dezvolta o alergie”, adaugă aceasta. Există însă anumiţi factori favorizanţi, cum ar fi problemele digestive, „terenul alergic”, adică alergii ale părinţilor (indiferent de tipul acestora) sau intrarea în contact cu anumite alimente în perioada în care copilul este sugar. „În acestă perioadă trebuie să se facă o profilaxie a alergiilor și principala măsură care ar trebui luată este introducerea cât mai târzie a laptelui de vacă”, explică Corina Zugravu.
Alergiile la alune și arahide, foarte răspândite

Cel mai frecvent întâlnită alergie este cea la alune și arahide. Jumătate dintre cei care manifestă reacţii adverse la aceste alimente vor păţi la fel și în cazul nucilor. Trebuie evitat, pe cât este posibil, consumul de alimente ce conţin alune și arahide, cum ar fi uleiul sau crema de arahide. Produsele de patiserie, diferite sosuri sau chiar chili pot să conţină proteine ascunse de arahide. Proteinele vegetale hidrolizante conţinute de aceste produse sunt cele care pot declanșa reacţiile alergice.
O altă categorie apropiată de alimente care dau reacţii asemănătoare sunt migdalele, fisticul sau nucșoara.
Lapte și produse lactate
Alergiile pentru lapte și produse lactate se manifestă, în general, în copilărie, iar cu timpul 80% dintre copii le depășesc. Sugarii pot avea nevoie de lapte praf hipoalergenic și în unele cazuri mamele care alăptează  trebuie să evite consumul de lapte. Proteinele din lapte se găsesc în multe alimente procesate, chiar și în conservele de ton. Proteina cazeină, prezentă în lapte, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor. Laptele de capră nu este o alternativă dacă suferi de o alergie la laptele de vacă. Nu trebuie confundată intoleranţa la lactoza care nu este o alergie, ci o problemă digestivă. În cazul intoleranţei nu pot fi digerate cantităţi mari de produse lactate, însă în cantităţi mici nu sunt probleme.
Ouă
La fel ca în cazul laptelui, alergiile la ouă sunt prezente la multe persoane în copilările, însă ulterior scapă de această povară. Trebuie citite cu atenţie etichetele produselor precum fideaua, maioneza sau cele de patiserie deoarece aluatul conţine ouă. Ai grijă la spuma topping din anumite băuturi sau chiar la covrigii care ar putea fi unși, înainte de a fi puși în cuptor, cu ou. Cei cu astfel de alergii trebuie să fie atenţi și atunci când fac vaccinuri: de exemplu, vaccinul antigripal conţine diferite substanţe ce se găsesc în ouă.
Fructele de mare
Ghinion sau nu, unele persoane fac alergie la delicatese precum creveţi, crabi sau homari. Hipersensibilitatea la mâncare din fructe de mare poate da reacţii severe. În aceeași categorie intră și midiile, carnea de caracatiţă, calamar sau scoici. Chiar și aburul emanat în timpul fierberii scoicilor poate declanșa reacţiile alergice, dacă este inhalat.
Pește
Proteinele ce se găsesc în pește provoacă adesea probleme celor ce suferă de alergii. În topul celor care provoacă probleme este carnea de somon, ton și halibut. Multe persoane sunt alergice doar la anumite tipuri de pește. Dacă ţi-a fost vreodata rău din cauza unui tip de carne de pește trebuie totuși să fii prudent dacă mănânci și alte tipuri de pește. S-au înregistrat cazuri în care anumite persoane erau alergice doar la carnea de pește gătită nu și la conservele de ton sau somon.
Soia
Dacă ești ghinionistul posesor al unei alergii la soia, va trebui să citești cu foarte mare atenţie etichetele tuturor produselor pe care le cumperi. Soia e folosită într-o gamă largă de alimente, de la panificaţie, prăjituri, supe și conserve până la carnea procesată sau în snacksuri. Mare grijă trebuie avută în privinţa copiilor, ei suferă cel mai des de alergii la soia.
Cereale
Cel mai frecvent sunt întâlnite alergiile la glutenul din cereale însă nu este singura proteină la care se pot face reacţii adverse. Cei care fac alergie la un anumit tip de cereale nu este obligatoriu să păţească la fel pentru toate. Persoanele alergice la grâu pot mânca, de obicei, produse care conţin orz, ovăz, secară, porumb sau orez. Mai puţin cunoscut e faptul că unele tipuri de bere au printre ingrediente și grâul.
Cum se manifestă alergiile: de la crampe la vărsături, umflarea buzelor și feţei
.„Oamenii care au alergii alimentare trebuie să devină cititori de etichete”, recomandă  nutriţionistul Corina Zugravu, întrucât și cea mai mică cantitate dintr-un component alimentar poate stârni reacţii grave. Simptomele alergiei merg de la vărsături și crampe abdominale până la șoc anafilactic. Alte manifestări sunt  urticaria sau alte erupţii pe piele, furnicături sau mâncărimi în cavitatea bucală, umflarea feţei, gâtului, limbii sau buzelor, tuse sau îngreunarea respiraţiei. Chiar dacă iniţial par suportabile, ele se pot agrava. Uneori, primele reacţii apar în cel mult două minute, alteori după două ore după ce au fost consumate alimentele.


Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Sambata, 5 Aprilie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu