ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 13 martie 2014

Cimbrul – condiment, dar si medicament


Cimbrul – condiment, dar si medicament
Apreciat si folosit in tarile mediteraneene pentru aroma deosebita pe care o da mancarurilor, cimbrul este o planta foarte raspandita si in Romania, fiind folosita atat in bucatarie, cat si pe post de medicament.
Combate infectiile
Cu proprietati antibacteriene, antiseptice si antifungice, uleiul de cimbru este foarte bun pentru tratarea faringitelor, a bronsitelor sau a sinuzitei. Mai ales in sezonul rece, cand afectiunile respiratorii ne pun la grea incercare sanatatea, o cana cu infuzie de cimbru pe zi, amestecata cu o lingurita de miere si putina zeama de lamaie, tine infectiile la distanta. Inhalatiile cu infuzie de cimbru sau ulei de cimbru turnat in apa clocotita fluidifica secretiile bronhice si descongestioneaza caile respiratorii.
Revitalizeaza organismul
Cimbrul nu numai ca tine infectiile la distanta, ci si intareste sistemul imunitar, actionand ca un adevarat revitalizant. El te poate scapa de oboseala, dar si de anumite probleme intestinale ori de gingivita. Previne balonarile si alunga mirosul neplacut al gurii. In cazul durerilor reumatice, poti sa adaugi in apa de baie infuzie concentrata de cimbru sau 15-20 de picaturi de ulei.
Ingrijeste pielea si scalpul
Bun pentru a trata iritatiile pielii, dar si pentru a scapa de anumite infectii fungice precum asa-numita eczema “picior de atlet”, tratamentul cu preparate din cimbru, in mod special ulei, poate fi folosit si pentru eliminarea paduchilor sau a scabiei. Cimbrul este in aceeasi masura si un aliat al cosmeticii. Folosit extern sub forma de infuzie pentru clatirea parului, regleaza secretia de sebum si combate matreata. Stimuleaza circulatia sangvina la nivelul scalpului, prevenind caderea parului.
Bine de stiut! Tratamentele cu preparate pe baza de cimbru nu sunt recomandate femeilor care alapteaza, dar nici persoanelor alergice. Nu aplica niciodata ulei de cimbru pe piele inainte de a-l dilua cu putin ulei de floarea-soarelui!
Sursa: Ecusine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu