ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 6 decembrie 2013

Pătrunjelul, medicament natural

06 decembrie 2013 | Irina Groza



Cu o aromă puternică şi un gust deosebit, pătrunjelul este considerat, de multă vreme, cel mai popular condiment, dar şi un remediu în ameliorarea multor afecţiuni.
Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau orice alt fruct. Este bogat în vitaminele A, B, E, K, betacaroten, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, potasiu, calciu şi sulf. Frunzele de pătrunjel elimină toxinele şi menţin elasticitatea vaselor de sânge. Este un bun diuretic, antiseptic și întăreşte sistemul imunitar.
Frunzele de pătrunjel elimină toxinele din organism şi menţin elasticitatea vaselor de sânge. De altfel, pătrunjelul este un bun diuretic, antiseptic, întăreşte sistemul imunitar şi are efecte benefice asupra sistemului endocrin şi digestiv. O legătură de pătrunjel consumată zilnic neutralizează efectele negative ale alcoolului şi fumatului asupra organismului.
Remediu în diferite afecţiuni
Această plantă este un leac eficace în tratarea astmului, anemiei, obezităţii, reumatismului, durerilor de dinţi, indigestiei, paraziţilor intestinali şi a tumorilor. În plus, datorită compoziţiei sale, pătrunjelul are grijă de frumuseţea ta şi te ajută să scapi de pistrui sau de alte probleme ale tenului.
Previne cancerul
Specialiştii susţin că uleiul esenţial din pătrunjelar inhiba formarea tumorilor şi ar neutraliza substanţele cancerigene care pătrund în organism. De asemenea, această plantă are capacitatea de a activa enzima care combate stresul şi stările de anxietate.
Întăreşte sistemul imunitar
Vitaminele C, A, K din compoziţia pătrunjelului cresc rezistenţa organismului la bacterii. De altfel, aceste substanţe active accelerează vindecarea rănilor, întăresc oasele şi dinţii.
Fortifică inima
Acidul folic (vitamina B9) din compoziţia frunzelor de pătrunjel tonifică vasele sanguine şi previne, în felul acesta, accidentele vasculare, infarctul miocardic şi ateroscleroza.
Pulberea de pătrunjel tratează problemele menstruale
Seminţele de pătrunjel sunt utilizate împotriva tulburărilor menstruale. Ai nevoie de câteva linguri de seminţe de pătrunjel.
Cu ajutorul unei râşniţe, macină seminţele şi pune-le la frigider într-un borcan închis ermetic. Este suficient să iei câte o jumătate de linguriţă de pulbere de pătrunjel de 2-3 ori pe zi pentru a-ţi rezolva problemele de sănătate.
Tinctura de pătrunjel îndepărtează coşurile
Ai nevoie de 2 linguri de frunze de pătrunjel tocate mărunt şi 2 căni cu apă caldă.
Toarnă apa caldă peste frunzle de pătrunjel tocate. După o oră, strecoară infuzia şi consum-o înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi. Datorită conţinutului bogat de vitaminele A şi E, această compoziţie îmbunătăţeşte aspectul tenului. Sepoate folosi şi ca tonic pentru faţă.
Compresele cu pătrunjel vindecă înţepăturile de ţânţari
Pasta obţinută din frunzele zdrobite de pătrunjel poate fi folosită pentru a trata rănile lăsate de înţepăturile de ţânţari. Aplică comprese pe zonele afectate şi lasă-le să acţioneze timp de o oră..

Sfatul specialistului: Adriana Vlad, specialist nutriţie şi fitoterapie Clinica E-lite+Nutriţia, Deva; e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
Pătrunjelul are efect depurativ, reglator al menstruaţiei, dar şi anticelulitic. S-a dovedit deosebit de eficient în eliminarea surplusului de apă din ţesuturi, fiind astfel considerat un supliment alimentar potrivit în curele de slăbire. Pătrunjelul trebuie mâncat crud, în salate sau în alte mâncăruri, dar şi sub formă de sucuri naturale preparate în casă.
http://www.clickpentrufemei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu