ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 28 noiembrie 2013

Adevărat şi fals despre paraziţii animalelor




28 noiembrie 2013 | Monica Georgescu




Când te gândeşti la paraziți, primul lucru care îţi vine în minte sunt puricii, nu-i aşa? Există însă şi alţii, extrem de periculoşi, care pot cauza anemie, obstrucție intestinală și un sistem imunitar slăbit.
Un control periodic la veterinar va fi suficient pentru a-ți menţine patrupedul sănătos şi fericit.

Adevărat: unii paraziți de origine animală pot fi transmişi la om. Teniile, Giardia și Cryptosporidium pot cauza alergii, probleme gastro-intestinale și complicaţii de funcţionare a anumitor organe. Copiii sunt cei mai expuşi riscului.
Fals: dacă ar avea viermi intestinali, ar apărea în fecale. Nu neapărat! Ouăle acestora sunt microscopice şi nu pot fi sesizate cu ochiul liber, dar asta nu înseamnă că paraziţii nu există. Un examen veterinar va elucida misterul.  
Adevărat: eşti însărcinată, dar nu trebuie să renunţi la pisica ta.
Parazitul care te pune pe gânduri  este Toxoplasma Gondii, responsabil pentru multe complicaţii din timpul sarcinii. Atâta vreme cât pisica ta a crescut în casă, nu are „întâlniri“ cu pisici maidaneze şi o deparazitezi regulat, nu ai de ce să renunţi la ea. Asigură-te că stai departe de litiera ei şi fă-i şi nişte teste suplimentare, ca să stai liniştită. În rest, nu ai de ce să te temi. În egală măsură, te poţi trezi cu toxoplasmoză şi din cauza legumelor nespălate sau a cărnii crude.      
Fals: animalul de companie nu are nevoie de tratamente şi vaccinuri preventive întreg anul.
Pentru a-l feri de căpușe, viermi și paraziți intestinali, trebuie să-i administrezi tratamentul recomandat de medic.
Cum îl fereşti de paraziţi
- Animalele de companie trebuie deparazitate intestinal la 3-4 luni, cu medicamente recomandate de medicul veterinar.
- Nu-ţi lăsa câinele să bea apă din bălţi sau din vasele altor câini.  
- Curăță curtea în fiecare săptămână, astfel încât fecalele să nu contamineze zona şi implicit animalele care se joacă acolo.
- Dacă ai câine, nu-l lăsa prea mult în preajma câinilor comu­nitari, şi cu atât mai puţin să-i lingă, atunci când se joacă.
- Medicamentele pentru deparazitare variază în funcţie rasă, parazit, vârsta şi greutatea animalului de companie. Apelează la un medic veterinar bun!
http://www.clickpentrufemei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu