ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 4 august 2013

Beneficiile miraculoase ale frunzelor de mentă în zilele toride
Beneficiile miraculoase ale frunzelor de mentă în zilele toride Vara este anotimpul cel mai propice să profităm de răcoarea sucurilor naturale, ale ceaiurilor de fructe și din plante și, nu în ultimul, rând de apa mării, a piscinelor, râurilor sau lacurilor. Pe lângă toate aceste „remedii” foarte cunoscute de a mai alunga arșiţa zilelor mai există încă unul, la fel de bine știut de bunicii sau străbunicii noștri: menta. Da, o simplă plantă poate să te răcorească pe caniculă sau să te încălzească pe ger. O simplă frunză mestecată în gură introduce în corp o senzaţie de răcoare pe care altfel cu greu o poţi obţine prin alte mijloace. Un ceai fierbinte din aceeași frunză de mentă te încălzește într-o seară friguroasă de toamnă sau de iarnă.
De la bomboane și îngheţată și până la băuturile răcoritoare, menta și-a dovedit eficacitatea în lupta cu căldura. Însă remediile din mentă încă nu și-au spus toate cuvântul. Frunzele sunt cunsocute de mii de ani de oameni fiind utilizate de vraci și șamani în vindecarea unor boli. Compușii chimici pe care îi conţine, dintre care mentolul este printre cei mai importanţi, au efecte pozitive asupra sănătăţii.
Cum folosim menta?
Este știut faptul că într-un pahar de limonadă dacă pui o simplă frunzuliţă proaspătă de mentă obţii o aromă plăcută și un gust delicios. Cu alte cuvinte, planta poate fi folosită proaspătă pentru obţinerea de sucuri, ca și condiment la mâncăruri, sau la ceaiuri reci ori îngheţate. Este simplu să folosim menta în stare proaspătă atâta vreme cât este cald afară și o putem culege direct din grădină.
Menta se poate însă și usca, astfel că vom obţine un produs foarte bun pentru ceaiurile din anotimpurile reci. De asemenea, planta uscată poate fi făcută pulbere, aceasta fiind utilizată ca adjuvant sau medicament în unele afecţiuni.
Uleiul de mentă este un alt produs al plantei care este foarte eficient în cazul afecţiunilor sistemului digestiv.
Uleiul esenţial de mentă poate fi utilizat pentru curăţarea încăperilor, în diverse produse precum sucurile, prăjiturile sau ciocolatele de casă. În industrie este introdus în pastele de dinţi, șampoane sau săpunuri, unguente pentru dureri, boamboane etc.
La ce folosim menta?
Oamenii de știinţă au fost preocupaţi să înţeleagă mecanismul prin care această plantă reușește să aibă asemenea efecte benefice asupra organismului. Ei au descoperit că substanţele active conţinute de mentă acţionează eficient în cazul colonului iritabil și îndepărtează durerile. Mai mult, ei consideră că primul tratament pentru aceste afecţiuni trebuie să fie cu ulei de mentol.
Mușcăturile de insecte pot fi ameliorate cu ajutorul mentei. O frunză zdrobită și aplicată pe locul afectat îndepărtează mâncărimile și le calmează. Eczemele și erupţiile cutanate cauzate de diverse plante otrăvitoare pot fi ameliorate temporar cu ulei de mentă.
Ceaiurile de mentă sunt un remediu foarte bun în cazul răcelilor și al gripei. De asemenea, ele pot fi utilizate ca apă de gură, în cazul aftelor sau în cazul greţurilor din timpul sarcinii.
Băile în care s-au pus 5-6 picături de ulei de mentă calmează durerile articulare și pe cele musculare datorate efortului fizic.
Uleiul esenţial de mentă este un ajutor nebănuit și în vindecarea infecţiilor deoarece are o capacitate antibacteriană extraordinară, dar și astrigentă, antiinflamatorie și antiseptică, fapt ce o propune pe lista adjuvantelor și medicamentelor naturale care pot ameliora acneea și diverselor afecţiuni cutanate. Poate fi așadar un tratament eficient în cazul acneei.
Studiile au arătat că menta are efecte și asupra stresului și anxietăţii. În terapiile avansate uleiul de mentă este un remediu utilizat pentru tratarea anxietăţii, stresului și al dezechilibrelor emoţionale.
Nu în ultimul rând trebuie reţinut faptul că uleiul de mentă este contraindicat în cazul celor care urmează un tratament pentru reflux gastroesofagian, hernie hiatală, arsuri stomacale și caliculi biliari. De asemenea menta este nerecomandată și mamelor care alăptează și sugarilor. Dar, ca orice medicament natural, înainte de a începe să folosiţi pe termen lung produsele din mentă consultaţi un specialist în domeniu.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Sambata, 3 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu