ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 5 august 2013

6 semne că nu te hrănești corespunzător
6 semne că nu te hrănești corespunzător
E posibil ca micile tale probleme de sănătate să însemne de fapt că duci lipsă de ceva anume? Ai grijă! Organismul tău încearcă să-ţi spună care sunt vitaminele și mineralele în minus.
 

Crăpături la colţul gurii: Lipsă de vitamina B2
Fisurile și rănile din jurul gurii pot semnala o deficienţă de vitamina B2, un nutrient esenţial pentru producerea de celule și pentru creștere. Fără el, corpul nu-și poate reînnoi pielea și mucoasa din jurul buzelor, care are și ea de suferit. De asemenea această vitamină este necesară pentru transformarea hranei în energie. Oboseala și migrenele pot indica simptome ale deficienţei de B2. Conform Institutului Naţional de Dietă și Nutriţie, 15% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani și una din opt femei suferă de o carenţă de vitamina B2.
Doza zilnică recomandată: 1,3 mg pentru bărbaţi și 1,1 mg pentru femei.
Soluţia? Consumă în fie­care zi produse lactate, minimum 250 ml.   
Un simţ scăzut al gustului: Lipsă de zinc
O cantitate scăzută de zinc, în organism, îţi poate afecta simţul gustului. Zincul ajută la producerea salivei și la dezvoltarea și menţinerea gustului. Pe lista semnelor ce indică o deficienţă de zinc pot fi incluse cele mai frecvente infecţii, ca răcelile și gripa, vindecarea târzie a rănilor. Asta se întâmplă deoarece acest mineral joacă un rol vital în funcţionarea sistemului imunitar și în repararea și reînnoirea celulelor. De obicei, adolescenţii sunt cei mai supuși riscului. 15% dintre fete și 10% dintre băieţi, la această vârstă, suferă de o carenţă de zinc din cauza dietelor.
Doza zilnică recomandată:  5.5-9.5 mg pentru bărbaţi și 4-7 mg pentru femei.
Soluţia? Carnea roșie, de vită sau de miel sunt printre cele mai bune surse de zinc. De aceea, încearcă să mănânci una sau două porţii de câte 300 de grame pe săptămână. O altă sursă de zinc sunt nucile, în special cele caju sau alunele.
 

Indigestie: Lipsă de vitamina A
Conform Institutului Naţional de Dietă și Nutriţie din Marea Britanie, în jur de unul la opt adolescenţi, de ambele sexe, și 10% dintre bărbaţi consumă prea puţine alimente cu vitamina A, fapt ce poate duce la o deficienţă. În schimb, femeile stau mai bine la acest capitol. Doar 6% dintre ele suferă de o carenţă de vitamina A, deoarece ele mănâncă mai mulţi morcovi și mai multe verdeţuri.   
Doza zilnică recomandată:  0.7 mg pentru bărbaţi și 0.6 mg pentru femei.
Soluţia? Deficienţa poate fi rezolvată fie mâncând un morcov în fiecare zi, fie prin mese ocazionale, care să conţină ficat (o dată la două săptămâni este suficient). Femeile gravide nu ar trebui să consume ficat deoarece prea multă vitamina A ar putea dăuna fătului.
Indispoziţie: Lipsă de fier
Un ten palid, superficialitatea și unghiile concave (sau în linguriţă) semnalează o deficienţă de fier. Dar dacă te simţi mereu iritat, plictisit și nu te poţi concentra este semn al nivelului scăzut de oxigen, din creier. Fierul este un component principal al globulelor roșii, care transportă oxigenul prin tot corpul. Aproape 30 la sută dintre adolescente și 17 la sută dintre femei sunt afectate de lipsa de fier.    
Doza zilnică recomandată:  8.7 mg pentru bărbaţi și 14.8 mg pentru femei.
Soluţia? Carnea roșie, nucile și verdeţurile. Fierul provenit din sursele animale, precum carnea de vită, ouă sau sardine, este asimilat mai bine. Nucile, legumele verzi și cerealele sunt, de asemenea, benefice, dar în combinaţie cu vitamina C. Aceasta ajută mai bine la absorţia lor în organism. De exemplu, un suc de portocale după un bol de cereale ar fi perfect. Iar în cazurile mai grave sunt de preferat suplimentele cu fier.  
Dureri în tot corpul: Lipsă de vitamina D
Vitamina D ajută la reglarea calciului și fosforului, vitale pentru dezvoltarea și menţinerea oaselor și mușchilor. De aceea oasele fragile sunt semnul unei deficienţe, severe și pe termen lung, de vitamina D. În plus, durerile localizate în tot corpul, slăbiciunea și oboseala pot indica o carenţă moderată. Scăderea nivelului de Vitamina D un ţine cont de categoria de vârstă.    
 

Doza zilnică recomandată: 5 mcg atât pentru bărbaţi cât și pentru femei
Soluţia? Uleiul de pește. Dacă, o dată pe săptămână, consumi două porţii de pește proaspăt sau conservat (somon sau sardine) și petreci 20 de minute zilnic la soare, fără protecţie, este imposibil să ai probleme cu lipsa de vitamina D.   
Glezne umflate: Lipsă de potasiu
Potasiul ajută la reglarea apei din organism. Iar un aport scăzut al acestuia, mai ales atunci când e combinat cu prea multă sare dietetică, poate duce la creșterea tensiunii arteriale (reţii prea multă apă și asta face ca tensiunea arterială să crească). Aproape un sfert dintre femei și adolescenţi și 16% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un aport scăzut de potasiu ca urmare a dietelor lor.     
Doza zilnică recomandată: 3,500 mg atât pentru bărbaţi cât și pentru femei.
Soluţia? Dacă mănânci zilnic cele cinci porţii de fructe și legume nu vei avea probleme cu lipsa de potasiu. Bananele sunt cele mai cunoscute din această categorie.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Luni, 5 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu