ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 13 ianuarie 2013

Goji împiedică îmbătrânirea
Goji împiedică îmbătrânirea
Legendele chinezești despre goji povestesc că oameni care au consumat zilnic acest fruct sălbatic au trăit sute de ani. Astăzi, goji se cultivă în multe ţări, chiar și la noi, pentru calităţile sale deosebite. Dr. Lygia Alexandrescu, specialistul nostru, îţi spune de ce și cum e bine să consumi fructul-minune.


Se pot scrie pagini întregi despre efectele miraculoase ale roadelor acestui arbust. Astăzi, sunt utilizate pe scară largă fructele proaspete, uscate sau sucul de goji. Iată care sunt cele mai importante calităţi ale acestor fructe:

- Prelungesc durata vieţii. Goji mai sunt cunoscute și sub numele de “fructele longevităţii”. Moleculele lor de polizaharide unice și proprietăţile antioxidante combat efectele radicalilor liberi din organism responsabili cu îmbătrânirea celulelor.
- Te ajută să rămâi tânăr. Au efect asupra hormonului de creștere uman, care mai este denumit și hormonul tinereţii. Efectele fructelor de goji sunt: îmbunătăţesc memoria, te ajută să ai un somn odihnitor,împiedică apariţia ridurilor, accelerează vindecarea.
- Cresc energia și rezistenţa organismului. Sunt considerate adaptogene de prim rang. Cresc toleranţa la efort, rezistenţa și puterea de adaptare a organismului și combat oboseala, mai ales în perioade de convalescenţă.
- Detoxifică organismul. Sunt eficace mai ales în prevenirea deficienţelor ficatului, care are un rol important în detoxificarea organismului.
- Scad colesterolul. Au betasitosterol, recunoscut ca diminuator al nivelului de colesterol din sânge. Flavonoidele conţinute favorizează deschiderea arterelor și buna lor funcţionare, iar antioxidanţii împiedică formarea plăcilor de grăsime (aterom).
- Ameliorează vederea. Oamenii de știinţă chinezi au descoperit că fructele de goji pot reduce timpul necesar ochiului pentru a se adapta la întuneric. Carotinoidele conţinute protejează și împotriva degenerescenţei maculare sau cataractei.
- Întăresc inima. Conţin o substanţă benefică pentru inimă și tensiune arterială și antocianine care ajută la menţinerea elasticităţii și integrităţii arterelor coronariene.
- Ameliorează digestia. Sunt folosite pentru tratamentul gastritei atrofice, o problemă a stomacului cauzată de o activitate redusă a celulelor stomacale.
- Alungă stresul și anxietatea. Furnizează rezerve de energie necesare pentru a depăși orice dificultate și aduc buna- dispoziţie. În Asia li se spune, pe bună dreptate, “fructele veseliei”.

Pot fi folosite în dietele de slăbire
Datorită compoziţiei nutriţionale complexe (proteine și grăsimi nesaturate, fibre și antioxidanţi), fructele de goji pot fi folosite în dietele de slăbire. “Oferă tonus muscular și hepatic prin modul în care stimulează enzimele hepatice, înlătură senzaţia de oboseală fizică și psihică și ajută la menţinerea elasticităţii și tonusului pielii”, ne-a explicat lector dr. Lygia Alexandrescu. Fructele de goji se găsesc sub formă de boabe, proaspete sau uscate, ori sub formă de suc și pot fi consumate ca atare sau ca ingredient în salate ori în prăjituri. Unele persoane le consumă la micul dejun, cu cereale și lapte.


Autor: libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Duminica, 13 Ianuarie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu