ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

 Spune-mi ce mănânci și-ţi spun cum trăiești / Ce trebuie să știţi despre sfecla roșie
Spune-mi ce mănânci și-ţi spun cum trăiești / Ce trebuie să știţi despre sfecla roșie
Foarte folosită în terapii, dar și în alimentaţia curentă, sfecla roșie (Beta rubra) are proprietăţi nutritive, energizante, revigorante și remineralizante.
Deși este originară din Europa, sfecla roșie este răspândită pe toate continentele. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul de suc de sfeclă roșie ca un remediu excepţional împotriva anemiei și a bolilor de sânge.
Bolnavii de leucemie își revigorează starea de sănătate după o cură cu salate de sfeclă roșie și cu suc, obţinut prin presarea acestei rădăcinoase.
Dacă aţi răcit, atunci o salată cu sfeclă vă ajută să vă simţiţi mult mai bine, deoarece conţine vitamina C. De asemenea, dacă 
vreţi să slăbiţi, atunci trebuie să știţi că sfecla roșie este săracă în calorii și o cură de 14 zile cu salată ( câte 300 g  la mesele principale) este binevenită.

Mai mult, sfecla are un puternic efect remineralizant, deoarece  100 g de sfeclă conţin 60 mg de sodiu, 250 de mg de potasiu, 25 mg de calciu și 35 mg de fosfor.
Este un fapt dovedit că sfecla roșie combate cancerul, deoarece oprește multiplicarea celulelor canceroase din organism, prevenind formarea tumorilor.
Totodată, ficatul și rinichii sunt protejaţi de consumul de sfeclă roșie. Trebuie să beţi dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar de suc de sfecla, iar la prânz să mâncaţi o salată de sfeclă amestecată cu morcovi, în părţi egale, iar ameliorările nu vor întârzia să apară.
De efectele terapeutice ale sfeclei pot beneficia și persoanele temperamentale, deoarece această legumă are un efect calmant.

Cei care au probleme cu hipertensiunea, trebuie să includă în hrana lor această legumă, sub formă de salată și de suc, pentru că   normalizează ritmul cardiac și menţin tensiunea la cote normale.
 

Dacă  vreţi să urmaţi o cură de detoxifiere, vreme de zece zile,  atunci sfecla roșie curăţă organismul de toxine și arde depozitele de grăsime.
În același timp, sfecla roșie tratează și problemele de infertilitate; antioxidanţii și acidul folic din compoziţia sa rezolvă problemele de acest gen. 

Cercetări recente au remarcat și proprietăţile antigripale și antiinfecţioase ale sfeclei consumată în stare crudă.. Efectele benefice ale sfeclei roșii se datorează substanţelor nutritive conţinute : minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu), hidrocarburi, amidon și vitamine (A,B1, B2, B5, B6, C,E, PP).
Reţeta săptămânii
Timp de preparare: 30 de minute.
Calorii: 8o-porţia

Salată de sfeclă cu stafide și alune
Ingrediente: 500 g sfeclă roșie,o linguriţă de miere, 5 linguri oţet de mere, 50 g stafide, 5 linguri ulei de măsline, 50 g alune, o linguriţă busuioc măcinat, 5 linguri de praz (rondele), sucul de la o lămâie, o cană de apă.
Preparare: Se curăţă sfecla de coajă, se taie cuburi mici care se pun pe un platou. Separat se fierbe un sos din oţet, miere, lămâie, ulei și apă.Sosul se toarnă călduţ peste sfeclă. Se asezonează cu stafide, alune, inele subţiri de praz și pulbere de busuioc.     

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Sambata, 26 Ianuarie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu