ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 octombrie 2012

Cerealele - când facem cunoștinţă bebelușului cu ele?

Cerealele - când facem cunoștinţă bebelușului cu ele?
Cerealele - când facem cunoștinţă bebelușului cu ele? Grâu, ovăz, orez, porumb, secară, mei, tapioca, orz, quinoa, hrișcă, amaranth - multe opţiuni dintre care este greu să alegem când vine vorba despre primele cereale pentru bebeluș.
În ce ordine ar trebui ele introduse în alimentaţia diversificată și care sunt riscurile unor eventuale “greșeli” – iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun tinerele mame.

Personal m-am confruntat cu o situaţie care m-a cam pus pe jar vreo două zile, când micuţul meu avea în jur de 7 luni și i-am preparat o cină care avea în compoziţie și grâu. Momentul l-am ales destul de prost, într-o zi în care nici nu se simţea prea bine, iar reacţiile la boala pe care o avea deja n-au întârziat să apară. Pentru că aveam simptome pentru două boli diferite, o viroză și o posibilă reacţie alergică la grâu, abia mai târziu aveam să aflu că de fapt alergia la grâu nu intrase în viaţa noastră, și doar viroza rămânea valabilă.
Ce-am învăţat eu din experienţa mai sus descrisă: să nu introduc niciodată în alimentaţia copilului un aliment nou decât dacă micuţul e sănătos și să fiu mai precaută cu introducerea grâului data următoare, adică la copilul cu numărul 2.

Iată mai jos părerea unor instiţutii avizate cu privire la introducerea cerealelor, respectiv a glutenului, în alimentaţia copiilor.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) susţine, în urma unei cercetări desfășurate în anul 2006 că amânarea introducerii cerealelor pentru după vârsta de 6 luni nu protejează copilul împotriva riscului apariţiei alergiei la grâu, ci dimpotrivă, îl mărește (excepţie fac copiii cu predispoziţie genetică pentru alergie la grâu sau intoleranţă la gluten).
Creșterea riscului de alergie la grâu după 6 luni se poate explica și astfel: tentaţia este ca la o vârstă mai mare cantitatea de cereale oferită copilului la o masă să o depășească semnificativ pe cea servită la o vârstă mai mică.
Organizaţia Coeliac UK (cea mai mare organizaţie care sprijină la nivel mondial persoanele cu intoleranţă la gluten) susţine faptul că glutenul ar trebui introdus în alimentaţia copiilor după vârsta de 6 luni, imediat după ce bebelușul se familiarizează cu mâncarea solidă. A aștepta după această vârstă nu aduce niciun beneficiu demonstrat.
Odată introduse în alimentaţie, cerealele cu gluten ar trebui oferite în cantităţi constante, așa încât eventualele reacţii alergice sau intoleranţa la gluten să poată fi detectate (cantităţi mici, oferite la intervale inegale de timp ar putea amâna diagnosticarea la timp a bolii).
În România sfaturile medicilor pediatri urmăresc ca și moment de start vârsta de 8 luni ca fiind potrivită pentru introducerea grâului în alimentaţia bebelușului.
Ce este alergia la grâu?
Alergia la grâu apare ca reacţie a sistemului imunitar la anumite proteine din grâu. Deși alergia la grâu are incidenţă mult mai mică decât intoleranţa la gluten, ea există. Semnele care o însoţesc sunt mâncărimile sau dificultatea de a respira.

Ce este intoleranţa la gluten?

Intoleranţa la gluten indică dificultatea organismului de a digera produse care conţin gluten. Dacă alergia la grâu este o stare care poate fi depășită de către organism în timp, intoleranţa la gluten este o boală care își însoţește purtătorul toată viaţa.
Conform Coeliac UK, persoanele care au în familie rude cu celiachie sau boala celiacă (intoleranţă la gluten) au 10% șanse să dezvolte sau să aibă această boală.
Dacă nu se acordă atenţie bolii celiace și pentru faptul că ea constă în afectarea intestinului subţire, în timp, acesta nu va mai fi capabil să proceseze nici nutrienţii din alte alimente digerate, generând mari probleme de nutriţie.
Semnele care însoţesc intoleranţa la gluten sunt: anemie, agitaţie, scăderea în greutate, diaree, dermatită, lipsa poftei de mâncare.
Cum boala celiacă nu se tratează, persoanele care o au trebuie să evite pe parcursul întregii vieţi consumul de produse care conţin gluten.

E bine de știut că dintre cereale, cele care nu conţin gluten sunt: orezul, porumbul, hrișca, meiul, quinoa, amaranthul.
Sfatul nostru este ca introducerea cerealelor în alimentaţia diversificată să se facă începând cu orezul, tapioca, porumbul, hrișca, meiul, quinoa, amaranthul – cereale care nu conţin gluten și sunt blânde cu stomacul micuţului. Odată obișnuit cu aceste cereale, în mod natural puteţi să-i preparaţi copilului mâncăruri care să conţină și gluten, în jurul vârstei de 7-8 luni.
Desigur, recomandarea noastră fermă este să consultaţi medicul pediatru și să luaţi în calcul istoricul familiei legat de eventuale probleme legate de digestie, înainte de a pune în farfurie eventualul “inamic”.
În cazul în care remarcaţi semne similare celor care însoţesc alergia la grâu sau intoleranţa la gluten, adresaţi-vă de urgenţă unui medic specialist.

În speranţa că scenariul consumului de cereale la masa micuţului vostru va fi unul încununat de succes și fără peripeţii, vă doresc poftă bună și cooperare de ambele părţi!

Autor: Diversificare
Sursa: diversificare.ro  Sambata, 27 Octombrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu