ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 16 august 2012

Adevăratul motiv pentru care uităm până și unde ne-am pus cheile

 Adevăratul motiv pentru care uităm până și unde ne-am pus cheile
Adevăratul motiv pentru care uităm până și unde ne-am pus cheile Memoria se exersează, iar problemele cognitive pot apărea dacă nu citiţi și nu faceţi exerciţii fizice
Bileţelele de birou pot fi de ajutor pentru cei stresaţi. Dacă nu vă schimbaţi stilul de viaţă, problemele de memorie pot deveni permanente.
Cui nu i s-a întâmplat să uite unde și-a pus cheile sau unde a parcat mașina? Aceste pierderi temporare de memorie pot fi cauzate de stres, de lipsa atenţiei și chiar de o nutriţie deficitară. Calitatea memoriei este strâns legată de stilul de viaţă pe care îl avem.
"Toate procesele creierului care memorează sunt active tot timpul vieţii și se dezvoltă odată cu omul, desigur, în funcţie și de capacitatea lui de stocare", explică medicul neurolog Constantin Popa.
Cu toate acestea, pentru a avea o memorie bună și un creier sănătos, omul trebuie să fie activ din toate punctele de vedere.
"Activitaţile atât fizice cât și psihice care implică folosirea creierului ajută la păstrarea mai îndelungată a memoriei. Memoria e ca un mușchi. Fără a pune creierul la treabă, nu mai puteam spera la performanţe", explică neurologul.
Pensionarii riscă primii să aibă astfel de probleme.De vină nu este neapărat vârsta, ci faptul că, după pensionare, mulţi tind să devină sedentari, inactivi intelectual. Dacă la acestea se adaugă și izolarea, poate apărea o prăbușire a funcţiior cognitive.
O altă cauză importantă a reducerii memoriei este obezitatea, care duce și la arteroscleroză.
"Cea mai importantă cauză a pierderilor de memorie o reprezintă bolile cardiovasculare. Vasele de sânge se îngroașă ori sunt blocate de colesterol, oxigenare a creierului este slăbită și apare o diminuare a atenţiei, a memoriei și, în timp, chiar demenţa vasculară", avertizează medicul. Tot el spune că această afecţiune nu apare doar la bătrâni, ci și la cei mai tineri.
Uitatul cheilor, o problemă benignă
Micile tulburări de memorie recentă apar, de cele mai multe ori, din cauze ce ţin de stilul de viaţă sau de anumite situaţii. Alcoolicii, îndrăgostiţii, consumatorii de droguri, cei care nu se alimentează suficient pot avea probleme. La fel de dăunătoare sunt și stresul și nopţile pierdute.
"Sunt manifestări benigne, dar și reversibile dacă se iau măsuri la timp. Dacă aceste stări de inactivitate și indiferenţă faţă de această problemă persită, deficitele de memorie pot rămâne permanente", conchide medicul neurolog.
"Memoria e ca un mușchi. Dacă nu îi folosim și nu punem creierul la treabă, se atrofiază"
CONSTANTIN POPA, neurolog
Medicamentele nu sunt de ajutor
Îmbunătăţirea artificială a memoriei este doar un truc ieftin, cred medicii, care spun că exersarea capacităţilor intelectuale este cea mai sigură cale către o memorie excelentă.
"Nu ar trebui folosite medicamente. Excitantele nu sunt recomandate pentru că epuizează creierul. El trebuie activat într-un mod normal, folosind metodic capacitatea pe care o are fiecare de a învăţa", recomandă neurologul Constantin Popa.
De mare ajutor pot fi și alimentele bogate în grăsimi sănătoase, precum peștele gras, nucile, avocado care vă hrănesc creierul. La fel de important este să vă menţineţi corpul hidratat și să nu aveţi carenţe de fier, acesta ajutând la oxigenarea creierului.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Joi, 16 August 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu