ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 aprilie 2012

Ce boli poate ascunde colonul iritabil

 Ce boli poate ascunde colonul iritabil
Ce boli poate ascunde colonul iritabil
Sindromul colonului,,spastic”, numit și colon,,iritabil”, este o afecţiune des întâlnită în practica medicală, cu frecvenţă în creștere atât la femei, cât și la bărbaţi. Dieta și tratamentul adecvate ameliorează mult simptomele.

Milioane de oameni din toată lumea suferă de colon iritabil, această,,boală a civilizaţiei moderne”.,,Afecţiunea este o tulburare funcţională cauzată de dezvoltarea unei sensibilităţi anormale a intestinului gros care recepţionează ca durere distensia cu aer. Fenomenul este cauzat de contracţiile anormale ale colonului și, adesea, este asociat cu anxietate, depresie și tipologie perfecţionistă”, explică prof. dr. Dan Olteanu, medic primar medicină internă, gastroenterologie-hepatologie și endoscopie digestivă.

Simptomele pot fi înșelătoare
,,Cele mai importante manifestări ale afecţiunii sunt: durere abdominală, balonare, alternarea perioadelor de constipaţie și de diaree și modificarea consistenţei scaunului. Dacă apar aceste simptome nespecifice, dar care pot exista și în alte afecţiuni cu potenţial sever, se impun un control gastroenterologic, analize de laborator, ecografie abdominală, investigaţii radiologice, colonoscopie și, eventual, explorarea tubului digestiv cu videocapsula endoscopică. În acest fel, medicul poate exclude colita infecţioasă, colonul iritabil, infarctul intestinal, colita medicamentoasă sau postiradiere, diverticulita, cancerul de colon, boala celiacă etc.”, susţine prof. dr. Dan Olteanu.

Dieta și medicaţia ameliorează problema
,,Dieta adecvată și medicaţia specifică fiecărui caz în parte ameliorează semnificativ episoadele acute ale bolii și îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului. În formele refractare se impune consult psihiatric și psihologic, iar antidepresivele ușoare sau psihoterapia vor prelungi perioadele de acalmie”, susţine prof. dr. Olteanu.

„Pacientul trebuie să cunoască faptul că sindromul colonului iritabil este o afecţiune cronică ce nu se vindecă total, având perioade spontane de acalmie și activitate.” Prof. dr. Dan Olteanu

Centrul Medical Mediclass; Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, București;
Tel: 021.412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27; programari@mediclass.ro; www.mediclass.ro.

Autor: Ziarul Ring
Sursa: www.ziarulring.ro  Miercuri, 11 Aprilie 2012

Un comentariu:

  1. am respectat dieta, in sensul ca am scos din alimentatie tot ce am observat ca irita colonul si totul este ok,
    asa ca
    " este o afecţiune cronică ce nu se vindecă total, având perioade spontane de acalmie și activitate", nu este valabila deoarece eu tin aceasta dieta de 6 ani , nu s-au repetat scaunele diareice decat in cazul nerespectarii regimului, adica am mancat lucruri pe care colonul sau enzimele nu le pot consuma.

    RăspundețiȘtergere