Atentie! Ce carne mananca copilul tau? |
![]()
Sunt cazuri de fetite si chiar baietei diagnosticati cu un nivel prea
mare de estrogen in corp, fapt ce duce la tot felul de anomalii pentru
varsta lor: transpiratie excesiva urat mirositoare la copii mici, par
pubian la 4 ani, noduli la san la 8 ani, chisturi ovariene la 6 ani.
Medicii recomanda prudenta in consumul carnii de pui si al produselor
derivate din pui: organe si oua. Analizele de laborator se pare ca arata
o cantitate mare de hormoni de crestere in aceste pasari pregatite
rapid si pe banda rulanta ca sa fie scoase la vanzare. Cererea e mare,
populatia e numeroasa si deci industria trebuie sa presteze ca sa
satisfaca acest mecanism.
Din pricina hormonilor de crestere existenti in anumite carnuri
consumate apar nu doar tulburari hormonale la copii cu silueta normala,
dar si tulburari de greutate, cazurile de copii supraponderali crescand
ingrijorator in ultimii ani. De fapt, se creeaza depozite de grasime pe
anumite zone ale corpului.
Iata care sunt principalele corelatii intre excesul de tesut adipos din
anumite segmente ale corpului si dezechilibrele hormonale, conform
healthhabits.ca:
brate – insulina crescuta la ambele sexe
torace anterior (piept) – estrogen crescut, la ambele sexe (la barbati
combinat frecvent si cu testosteron scazut si hiperinsulinism)
spate – insulina crescuta, la ambele sexe (la femei asociata frecvent si cu testosteron crescut)
colacei in partea laterala a abdomenului – insulina crescuta si intoleranta la glucoza, la ambele sexe
abdomen (burta) – estrogen crescut, cortizol crescut, insulina
crescuta, hormon de crestere scazut la ambele sexe (la femei se mai
asociaza si testosteron crescut, iar la barbati testosteron scazut)
fund si solduri – estrogen crescut, la ambele sexe (la femei si progesteron scazut)
coapse – hormon de crestere scazut
Consumul de carne cu hormoni estrogeni este unul din factorii
principali responsabili de aparitia acestor depozite adipoase pe care le
vedem din ce in ce mai des la copiii mici.
O alta consecinta neplacuta a excesului de strat adipos este aceea ca
grasimea declanseaza pubertatea precoce. Scaderea varstei de debut a
pubertatii are legatura, potrivit unei teorii lansate de specialistii in
domeniul alimentatie copii, cu incidenta tot mai mare a cazurilor de
copii supraponderali si obezi in ultimele decenii. Nu doar ovarele si
testiculele secreta hormoni sexuali, ci si grasimea. Cantitatea de
estrogeni secretata de grasime poate fi suficienta pentru a duce la
aparitia caracterelor sexuale in cazul fetelor.
Debutul pubertatii trebuie sa aiba loc, in cazul fetelor, la varsta de
opt ani, iar in cazul baietilor, la noua ani. La fete in special, se
intalnesc tot mai multe cazuri de activare prematura a gonadelor
(glandelor sexuale), uneori si la varsta de cinci-sase ani, spun medicii
endocrinologi.
Pubertatea precoce poate afecta serios sanatatea fizica a copilului, dar si pe cea psihica.
Intrebarea fireasca imediat urmatoare este: Insa cu noi si cu copiii
nostri cum ramane? Noi ce sa le mai dam sa manance fara sa le afectam
cresterea armonioasa?
Iata o trecere in revista a tipurilor de carne pe care le avem la dispozitie in jurul nostru, ce e bun si ce nu pentru copii:
Carnea de pui
Carnea
pasarilor si animalelor crescute in conditii ecologice, in gospodarii
taranesti si hranite cu boabe, tarate, verdeata, este buna si ne
furnizeaza proteine sanatoase si alti nutrienti importanti, cea care provine de la animalele crescute cu hormoni si antibiotice cu siguranta este de dorit sa fie evitata.
Este sanatos sa elimini pielea de pe carnea de pui, indiferent ca o mananci tu sau o dai copiilor; acolo se afla stocata majoritatea grasimii.
Carnea de pui este o sursa buna de nutrienti. Alege cat mai des posibil carnea de pui organica (de la tara, crescuta fara hormoni si antibiotice), in acest fel vei primi nutrientii necesari si te vei hrani sanatos.
Carnea de curcan
Carnea
de curcan este in topul listei carnurilor recomandate intr-o dieta
sanatoasa. Este o excelenta sursa de proteine, continut redus de
grasimi, bogata in vitamina B si zinc. Este carnea cu cea mai mica cantitate de colesterol dintre toate. Sigur ca si carnea de curcan este susceptibila ca ar contine hormoni de crestere, dar oricum in cantitate semnificativ mai mica decat in cazul carnii de pui pentru ca pretul sau de comercializare este mai ridicat si deci nu este aleasa de toata populatia, astfel neexistand presiunea unei productii in cantitate mare ca la pui. Atentie, desigur, de unde procurati carnea de curcan.
Carnea de vita
Carnea de vita, ca si restul carnurilor, are un continut variabil de grasimi; aproape jumatate din aceste grasimi sunt grasimi mononesaturate, similare cu cele gasite in uleiul de masline, care sunt benefice pentru inima. Cand cumparati carne de vita, alegeti o bucata cu putina grasime.
Carnea de porc
Marea majoritate a porcilor sunt crescuti intensiv, carnea acestora poate contine substante daunatoare, din cauza folosirii de hormoni si antibiotice.
Carnea de rata
Acest tip de carne contine o cantitate mai mare de grasimi saturate decat carnea
de pui si cea de curcan. Este o buna sursa de fier si zinc, dar cu
toate acestea ea trebuie folosita ocazional si doar cu pielea inlaturata
si e bine sa evitam sa o dam copiilor.
Carnea de miel
Carnea de miel slaba este un tip de carne destul de grasa in comparatie cu celelalte tipuri de carne si destul de grea pentru
digestie. Are un continut mare de grasimi saturate, dar si
mononesaturate; fiind un animal de obicei crescut in conditii normale
(fara a i se grabi cresterea cu folosirea de hormoni ca in cazul
puiului), poate fi consumat cu moderatie, insa evitati sa dati copiilor.
Organe (ficat, rinichi)
In cazul organelor este obligatoriu ca acestea sa
provina de la animale crescute in conditii ecologice. Intrucat functia
ficatului sau a rinichilor este de a detoxifia organismul animalului,
acestea ar putea contine substante nocive daca animalul a fost supus unei cresteri intensive.
Femeile insarcinate sunt deseori sfatuite sa ocoleasca ficatul, datorita continutului sau ridicat de vitamina A, care ar putea fi daunator fatului.
Abuzul de organe creeaza riscul de guta fiindca ele contin urati si o cantitate mai mare de colesterol.
Din cand in cand se poate manca ficat la gratar pentru
aportul de fier si vitamina B12, importante in lupta impotriva
anemiilor, dar numai daca ficatul este procurat de la pasari crescute
organic.
|
Autor: Sfatul parintilor Sursa: sfatulparintilor.ro Luni, 23 Aprilie 2012 |
luni, 23 aprilie 2012
Atentie! Ce carne mananca copilul tau?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu