ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 21 martie 2012

Unele sortimentele de pâine conţin chiar și opt tipuri de E-uri!

 Unele sortimentele de pâine conţin chiar și opt tipuri de E-uri!
Unele sortimentele de pâine conţin chiar și opt tipuri de E-uri!
Peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri, atrag atenţia specialiștii.
Un studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, care a verificat etichetele sortimentelor de pâine feliată ce se comercializează pe piaţa românească, arată că peste jumătate din sortimentele acestui produs conţin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de opt E-uri.
Există totuși și un număr mare de produse, care sunt fabricate fără E-uri.
Citiţi cu atenţie eticheta!
Conform studiilor realizate în domeniu, aproximativ 90% dintre locuitorii ţării noastre mănâncă zilnic pâine fie simplă, fie asociată cu mâncare gătită sau cu mezeluri.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, spune că trebuie să acordăm o importanţă deosebită alegerii pâinii și să citim cu atenţie eticheta, pentru a alege cel mai sănătos produs, chiar dacă adesea are un preţ mai ridicat. Specialistul atrage atenţia că pâinea albă este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional (care nu conţine vitamine, minerale și fibre, dar care are un conţinut bogat în amidon, substanţă care crește riscul de obezitate și de boli asociate).

Pâinea neagră, cea mai sănătoasă

"Indicat este să optăm pentru pâinea neagră, care conţine măciniș total sau integral. De asemenea, este bine să evităm produsele pe care scrie pâine din făină albă, dar care are au culoare închisă, iar la ingrediente este trecută făină de malţ", spune profesorul Gheorghe Mencincicopschi.
Ce aditivi sunt permiși
În cartea "Și noi ce mai mâncăm? Noua Ordine Alimentară", profesorul Mencinicopschi arată care sunt E-urile conţinute de pâine și permise de lege:
- oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuși cu clor (dioxid de clor), peroxid de calciu, persulfat de amoniu;
- reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodiu (E-514);
- emulgatori și surfactanţi: esteri ai sorbitolului (E-491, 492, 493, 494, 495), sucrogliceride (E-474, 473), poliglicerinesteri (E-475, 476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E-472b), esteri ai acidului tartric (E-472d) cu acizi grași;
- agenţi de îngroșare, gelifiere: guma guar (E-412), guma carruba (E-410), amidon și amidonuri modificate (E-1404, 1420, 1440), gluten, proteine din soia, carboximetilceluloză (E-466);
- acidifianţi: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tartric (E-334);
- enzime exogene: amilaze (fungice, bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze, amiloglucozidaze;
- agenţi de înălbire, maturare: carbonat de calciu (E-170), lactat de calciu (E-327), peroxid de benzoil;
- conservanţi: acid propionic și propionaţi (E-280, 281, 282, 283), acid sorbic și sorbaţi (E-200, 201, 202, 203).


Autor: adevarul.ro
Sursa: www.adevarul.ro  Marti, 20 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu