ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 22 martie 2012

Toxiinfecţiile alimentare îţi pot crea probleme pe viaţă

Toxiinfecţiile alimentare îţi pot crea probleme pe viaţă
Toxiinfecţiile alimentare îţi pot crea probleme pe viaţă
Bacteriile Salmonela, E. coli și celelalte microorganisme care provoacă toxiinfecţii alimentare pot să favorizeze diabetul, hipertensiunea arterială și chiar infarctul sau atacul cerebral, atrag atenţia medicii.
Chiar și toxiinfecţiile alimentare ușoare, care nu au manifestări severe și care nu necesită internare în spital pot să ne afecteze sănătatea pe termen lung, potrivit unui articol publicat în revista Scientific American.
Bacteria E. coli, cu care ne putem contamina dacă nu spălăm bine fructele și legumele sau dacă nu gătim bine carnea, produce un tip de toxine care pot provoca insuficienţă renală. Studiile au asociat toxiinfecţia cu E. coli și cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.
Campylobacter, o altă bacterie care provoacă toxiinfecţii și cu care ne putem contamina mâncând carne insuficient preparată termic, favorizează apariţia sindromului Guillain-Barre, o boală neurologică în care propriul sistem imunitar atacă fibrele musculare, cauzând slăbiciune musculară și chiar paralizii. Ea poate fi fatală.
 
Infectarea cu Salmonela poate, de asemenea, să lase urme pe viaţă. Cercetătorii au descoperit o asociere cu o formă de artrită numită reactivă. Ea se manifestă prin dureri articulare, prin umflarea articulaţiilor și prin roșeaţă locală.
Risc de hipertensiune și de infarct
Până de curând, se credea că numărul celor care dezvoltă o astfel de complicaţie în urma unei toxiinfecţii alimentare este destul de mic. Cercetările mai noi arată însă că asocierea cu diverse probleme de sănătate pe termen lung nu este atât de rar întâlnită.
Un studiu efectuat în Canada după ce mii de oameni au băut apă contaminată cu îngrășăminte semnalează că cei care au avut diaree severă au fost de peste două ori mai predispuși la infarct și la accident vascular cerebral în următorii opt ani, comparativ cu persoanele care au avut simptome minore. De asemenea, riscul de a dezvolta boli renale a fost de trei ori mai mare. O diferenţă între cele două categorii de bolnavi s-a observat și în ceea ce privește hipertensiunea arterială.
Măsurarea tensiunii, recomandată după o toxiinfecţie severă
Cercetătorul Bill Clark, de la Universitatea Ontario de Vest , le recomandă celor care au supravieţuit unei toxiinfecţii alimentare severe, cum ar fi cea produsă de tulpina O157 a bacteriei E. coli, să-și monitorizeze tensiunea arterială și starea rinichilor pentru tot restul vieţii.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 22 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu