ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 22 martie 2012

De ce este bine să respecţi cele trei mese principale

 De ce este bine să respecţi cele trei mese principale
De ce este bine să respecţi cele trei mese principale
Trei mese principale sănătoase și cinci gustări (compuse îndeosebi din fructe și din legume). Aceasta este recomandarea medicilor nutriţioniști pentru a avea o sănătate de fier. Iată de ce ar trebui să nu sari peste nicio masă, indiferent cât de ocupat ești.
Dacă am respecta cele trei mese principale, boli precum diabetul, obezitatea și diferite tipuri de cancer ar putea fi prevenite. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că abuzurile alimentare (de exemplu, transformarea mesei de seara în principala masă a zilei) se plătesc în timp. Prin urmare, cele mai multe persoane nu conștientizează faptul că modul de alimentaţie deficitar stă la baza celor mai multe îmbolnăviri.
Eviţi mâncatul în exces
În cartea „Oameni fără boli”, Muriel Levet spune că respectarea celor trei mese principale ale zilei reprezintă cea mai bună modalitate de a repartiza corespunzător cantitatea de alimente recomandată într-o zi și, implicit numărul de calorii (n.r.1.800-2.000 de calorii pentru femei și 2.200-2.500 pentru bărbaţi). „Dacă se depășește numărul de calorii (de exemplu, prin ronţăirea de dulciuri concentrate între mese), organismul tinde să transforme acest exces în rezerve de grăsime”, explică Levet. Ba, mai mult, atunci când se sare frecvent peste mese, organismul întră într-o așa-numită stare de panică, deoarece „consideră” că există o criză de „combustibil”. Urmarea: începe să stocheze în celulele adipoase tot ceea ce se ingerează .
 
Controlezi mai ușor senzaţia de foame
În mod normal, senzaţia de foame apare atunci când stomacul este gol, adică după circa patru ore de la ultima masă ori puţin mai mult în funcţie de cantitatea de alimente consumate la masa anterioară. Dacă sărim peste mese, ba, mai mult, le înlocuim cu diferite produse bogate în glucide „rele” (produse de patiserie, dulciuri concentrate, alimente de tip fast-food) ne va fi foame tot timpul. Aceasta deoarece glicemia crește brusc și, în cel mai scurt timp, scade la fel de brusc, inducând senzaţia de foame. Inevitabil, se intră într-un cerc vicios. 
Saţietatea se instalează după 20 de minute
La fel de important este și timpul pe care îl petrecem la masă. La nivelul creierului, senzaţia de saţietate apare după circa douăzeci de minute de la prima îmbucătură. De aceea, se recomandă să mâncăm încet și să mestecăm alimentele de cel puţin douăzeci de ori. „Digestia începe în cavitatea bucală gură, sub acţiunea enzimelor de la acest nivel. De aceea este important să mestecăm cât mai bine alimentele. Astfel, stomacul nu va mai fi forţat să muncească până la epuizare și, implicit, să se dezvolte diferite boli digestive”, explică doctorul în farmacie Ovidiu Bojor.
 
La fel de important este și ceea ce mâncăm la fiecare masă. Dieta trebuie să se compună, în special, din fructe și din legume, carne slabă de pui și de curcan (fără pieliţă), ouă, pește gras (somon, ton, macrou). Ocazional, se poate consuma carne de porc și de vită. Nu trebuie uitată nici mișcarea (minimum 30 de minute pe zi), cu rol important în reglarea apetitului.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Miercuri, 21 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu