ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 28 martie 2012

Ai hipertensiune? Vezi ce trebuie să mănânci zilnic ca să o ţii sub control!

 Ai hipertensiune? Vezi ce trebuie să mănânci zilnic ca să o ţii sub control!
Ai hipertensiune? Vezi ce trebuie să mănânci zilnic ca să o ţii sub control!
Persoanele hipertensive trebuie să introducă în dietă două alimente pentru a reduce dozele de medicamente și pentru a preveni infarctul și accidentul vascular cerebral, recomandă medicii americani. Află care sunt acestea.
Două noi cercetări americane, prezentate în cea mai recentă conferinţă de cardiologie a Colegiului American de Cardiologie, au evidenţiat beneficiile stafidelor și ale produselor din soia în controlul tensiunii arteriale.
Stafidele, bogate în potasiu
Primul arată că persoanele cu tensiunea arterială ușor peste limită (între 120/8 și 139/89) ar trebui să mănânce stafide. Mai exact, specialiștii americani recomandă câte un pumn de stafide de trei ori pe zi, pentru ca, după 12 săptămâni, tensiunea să se echilibreze pe termen lung. Specialiștii pun acest efect benefic al stafidelor pe seama nivelului crescut de potasiu din compoziţia lor (un pumn de stafide are 212 miligrame de potasiu). În plus, ele sunt bogate și în fibre alimentare, care au un efect indirect asupra tensiunii arteriale: reduc nivelul colesterolului sangvin.
De asemenea, stafidele sunt o sursă importantă de antioxidanţi, care acţionează benefic asupra elasticităţii vaselor de sânge.
Izoflavonele din soia menţin supleţea vaselor sangvine
Cel de-al doilea studiu a scos la iveală că persoanele cu tensiunea arterială peste 140/9 și cu risc crescut de infarct ar trebui să bea zilnic un pahar cu lapte de soia, tofu sau preparate din boabe de soia. Ingredientul-cheie din soia sunt izoflavonele, substanţe care acţionează benefic asupra sistemului cardiovascular, reducând în timp tensiunea.
Potrivit specialiștilor de la Universitatea Columbia din SUA, doar 2,5 mg de izoflavone pe zi scad cu 5,5 mmHg tensiunea arterială în decurs de câteva săptămâni. Iar un pahar cu lapte de soia conţine de aproape zece ori această cantitate!
Explicaţia este că izoflavonele stimulează producţia în corp a unor enzime care dau naștere oxidului nitric, un gaz cunoscut pentru faptul că lărgește vasele de sânge și scade tensiunea.


Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Miercuri, 28 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu