ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 ianuarie 2012

Prin ce metode putem preveni migrenele

Prin ce metode putem preveni migrenele
Prin ce metode putem preveni migrenele
Alimentaţia corectă și la ore fixe, renunţarea la fumat, precum și odihna suficientă ne ajută să evităm durerile puternice de cap.
Durerea de cap specifică migrenei începe treptat și se intensifică în numai câteva minute. Specialiștii spun că dilatarea vaselor de sânge cerebrale este de vină pentru manifestările supărătoare ale migrenei.
„Vasodilataţia cauzată de eliberarea de serotonină (n.r. - neurotransmiţător cunoscut și sub numele de «hormonul fericirii», implicat inclusiv în procesele de dilataţie vasculară) este cea care conduce la durerea de cap severă, pulsatilă, care poate fi însoţită de senzaţia de greaţă și de vomă, de tulburări de vedere, fotofobie, ameţeală, stare de epuizare, astenie, transpiraţii și de anxietate", explică medicul de familie Ruxandra Constantina de la centrul medical Med-As din Capitală. Potrivit specialistei, crizele sunt episodice, repetitive și pot dura de la una-două ore până la trei zile.

Nicotina și tulburările de somn le favorizează

Cauzele exacte ale migrenelor nu sunt cunoscute, dar s-a dovedit că există o mulţime de factori declanșatori, care pot fi evitaţi dacă îi cunoaștem. Este vorba despre oboseală, stres, despre unele boli precum astmul bronșic, care trebuie tratate corect, sau despre lumina puternică. Femeile se confruntă adesea cu episoade de „migrene menstruale", care apar la debutul menstruaţiei sau cu două-trei zile înaintea instalării acesteia din cauza fluctuaţiilor hormonale. Și intoxicaţiile cu nicotină pot produce migrene, prin urmare se recomandă renunţarea la fumat.

Deficitul sau excesul de somn (mai ales la sfârșit de săptămână) contribuie la apariţia migrenelor, de aceea este indicat să respectaţi cele 7-8 ore de somn necesare pentru refacerea organismului. Este ideal ca, înainte de culcare, încăperea să fie aerisită și să se evite statul la calculator sau la televizor. 

Tehnicile de relaxare fac minuni

Anxietatea, depresia, emoţiile puternice, certurile, oboseala fizică și intelectuală sunt câţiva dintre factorii care pot declanșa o migrenă. De aceea, încearcă să le previi folosind drept truc activităţi care te relaxează. Poate fi vorba despre exerciţii fizice, despre o plimbare în aer liber sau despre tehnici de relaxare precum meditaţia, ascultarea muzicii sau ședinţele de masaj.

Atenţie la alimentele excitante!

Ciocolata, cacaua, brânzeturile, alimentele procesate care conţin nitraţi de sodiu (cum ar fi mezelurile), citricele, nucile, alcoolul (mai ales, vinul roșu) sunt câteva dintre produsele ce pot declanșa migrene. Consumul excesiv de cafeină sau, dimpotrivă, renunţarea bruscă la consumul de cafea poate determina durerea de cap. Însă, în unele cazuri cafeina poate ajuta la tratarea migrenei.

Pentru că migrenele pot apărea și pe fondul scăderii glicemiei, sunt indicate mesele ușoare și regulate. Printre alimentele „antimigrenă" se numără ghimbirul, peștele și alimentele bogate în calciu și în magneziu. 

Pot ascunde afecţiuni grave

Orice durere de cap persistentă și puternică trebuie investigată de medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog) și trebuie făcute examene de specialitate pentru a exclude existenţa unor afecţiuni grave, de tipul unei tumori sau al unui anevrism cranian, care pot pune viaţa în pericol. De asemenea, un puseu hipertensiv poate fi însoţit de durere de cap severă și poate precede un accident vascular cerebral.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 29 Decembrie 2011

Un comentariu:

  1. Buna.
    As dori sa facem schimb de linkuri. Am un blog in care am articole legat de sanatate.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere