Excesele alimentare si bolile ficatului |
![]() La debutul bolilor hepatice, singurele modificări apar în analize sau la ecografie. Abia când boala s-a instalat apar stările de oboseală, greaţa, disconfortul abdominal și icterul. Evitaţi grăsimile și alcoolul „Trebuie evitat excesul de cărnuri grase, ouă, dulciuri concentrate și laptele gras, mesele copioase, cu abuz de grăsimi, proteine și, evident, consumul excesiv de cafea și alcool (consum netoxic este considerat un pahar de vin pe zi). Prelucrarea optimă a alimentelor se poate face prin fierbere, coacere, preparare în abur sau pe grătar”, susţine conf. dr. Mircea Manuc, medic primar medicină internă, gastroenterologie-hepatologie și endoscopie digestivă. Steatoza hepatică, legată de obezitate Hepatitele cronice și cirozele virale (virus B și virus C), boala hepatică alcoolică și steatoza hepatică nonalcoolică sunt cele mai frecvente afecţiuni hepatice în ţara noastră. „Steatoza hepatică nonalcoolică este legată frecvent de obezitate, diabet zaharat și hipercolesterolemie. În aceste afecţiuni, dieta și sedentarismul au rol primordial. Stresul constituie și el un factor de agresare a ficatului”, afirmă conf. dr. Manuc. Se recomandă ecografii anuale Pentru depistarea precoce a afectării ficatului, colecistului sau căilor biliare, este recomandată efectuarea anuală a unei ecografii abdominale și a unui consult clinic general care poate găsi ficatul mărit, steluţe vasculare sau vânătăi la nivelul pielii. Centrul Medical Mediclass: www.mediclass.ro Tel:021-4120128; 021-4120129; 021-4102727; programari@mediclass.ro; Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, București |
Autor: Ziarul Ring Sursa: www.ziarulring.ro Miercuri, 21 Decembrie 2011 |
miercuri, 21 decembrie 2011
Excesele alimentare si bolile ficatului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu