| Cuișoarele, doctor pentru 100 de boli |
Cuișoarele, bobocii uscaţi ai florii arborelui de cuișoare, sunt plante-medicament eficiente într-o varietate de boli. Cu multe secole înainte de Hristos, terapeuţii chinezi foloseau cuișoarele pentru efectul lor antiseptic. În secolul al VII-lea, arabii făceau negoţ în Europa cu preţioasa mirodenie, iar medicii acelor timpuri le foloseau ca panaceu. Denumirea de panaceu a fost acordată leacurilor pline de sănătate și provine de la numele zeiţei de origine greacă Panacea, având rolul ipotetic de a vindeca toate bolile și de a prelungi viaţa. Cuișoarele, muguri cu o aromă dulce-amăruie, conţin taninuri, betacaroten, flavonoide și o substanţă foarte activă a uleiului de cuișoare-eugenolul, în proporţie de 90 % . Datorită acestui complex de substanţe tonice, cuișoarele au proprietăţi terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative și antiulceroase, pentru a le enumera pe cele mai cunoscute. „Cuișoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. Terapia cu acești muguri are un efect dovedit în combaterea infecţiilor, inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge și a îmbătrânirii premature. De aceea, le recomand în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii sau digestive (precum colita de putrefacţie și balonarea), având efecte antibacteriene, sudorifice și calmante. Ceaiul de cuișoare calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele și de sinuzită", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie. Mai mult, o cură cu compoturi și cu sucuri de fructe în care se adaugă câte două-trei cuișoare pulbere contribuie la creșterea imunităţii, prevenind efectele îmbătrânirii premature. Nu în ultimul rând, cuișoarele sunt de mare ajutor în afecţiuni digestive (cum ar fi colita de putrefacţie și balonarea). Un recent studiu american, realizat de specialiștii de la Universitatea Pennsylvania, arată că adăugarea condimentelor cu o mare concentraţie de antioxidanţi în supe, în ciorbe etc, printre care cuișoarele, scorţișoara, combate efectul grăsimilor din farfurie. Infuzia de cuișoare Mod de preparare: Într-o cană de apă fierbinte, adaugă 3-4 cuișoare măcinate. Lasă licoarea la infuzat zece minute. Adaugă un pic de miere. Cum se administrează: Bea câte două cești pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul are efect calmant în caz de greaţă, de sughiţ, de dureri cauzate de sinuzită. De asemenea, ceaiul combate hipertensiunea arterială, impotenţa (în amestec cu ceai negru-în părţi egale) și stimulează digestia. O cană de infuzie băută seara, după cină, alungă insomnia. Punci cu portocale și cuișoare Mod de preparare: Cureţi coaja unei portocale mai mari, o tai cubuleţe și le amesteci cu 200 g zahăr. Le pui într-un litru de infuzie fierbinte de cuișoare, acoperi vasul și lași cinci minute fără să mai fiarbă. După care strecori licoarea, adaugi sucul portocalei și două-trei cuișoare, pui vasul să se încălzească, trei minute, la foc mic. Mod de administrare: Punciul se servește fierbinte și este o băutură revigorantă. |
| Autor: Click Sursa: www.click.ro Duminica, 11 Decembrie 2011 |
luni, 12 decembrie 2011
Cuișoarele, doctor pentru 100 de boli
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu