ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 20 decembrie 2011

Cu ce sa nu ne imbuibam la masa de Craciun

Cu ce sa nu ne imbuibam la masa de Craciun
Cu ce sa nu ne imbuibam la masa de Craciun Preparatele tradiţionale de Crăciun sunt ademenitoare, însă, consumate fără măsură, ne pot afecta sănătatea. Mai mult, persoanele suferinde trebuie să fie foarte precaute pentru a nu ajunge pe patul de spital.

Sarmalele, cârnaţii, toba, piftia și alte bunătăţi de pe masa de Crăciun, consumate „fără număr”, ne pot duce de la petrecere direct pe patul de spital. De aceea, medicii recomandă moderaţie, în special pentru persoanele care deja suferă de anumite boli.

Prăjeala și alcoolul dau crize de stomac
Afumăturile, grăsimile, prăjelile, alcoolul, tutunul, murăturile și condimentele sunt principalii „inamici” ai stomacului, în special în cazul persoanelor cu ulcer sau gastrită. Hipertensivii trebuie să evite alimentele sărate, carnea afumată, măslinele și conservele. „De asemenea, mare parte din mâncărurile tradiţionale pot genera crize de gastrită soldate cu greţuri, arsuri în capul pieptului și regurgitaţii acide”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Grăsimile declașează gastrita
Abuzul de condimente și de alimente prăjite agresează mucoasa gastrică. Grăsimea se descompune la prăjit, iar substanţele iritante din compoziţie afectează stomacul timp de patru ore, atât cât durează digerarea alimentelor, care trebuie mestecate foarte bine. Și băuturile alcoolice irită stomacul, îngreunează digestia și cresc tensiunea arterială.

Alimente recomandate
- Lapte
- făinoase
- budinci
- supe
- mămăligă
- grătar de vită sau pui
- șalău sau crap fiert
- ouă fierte moi

Prea multă carne scade imunitatea
Excesul de carne scade imunitatea organismului. În special carnea de porc tocată afectează globulele albe din sânge. Sfatul nutriţioniștilor este ca, la masă, să asociaţi tocăturile cu murături sau salate acre și să nu mâncaţi la micul dejun caltaboși sau cârnaţi pentru că dimineaţa lipidele sunt toxice pentru organism.

„Untul de arahide, brânza și sucul de roșii trebuie consumate cu moderaţie de către hipertensivi.”- Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS

15% din români suferă de ulcer.


Autor: Ziarul Ring
Sursa: www.ziarulring.ro  Marti, 20 Decembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu