Ce puteţi mânca de Crăciun dacă suferiţi de diabet sau de inimă |
![]() În mod normal, dieta persoanelor care suferă de diabet sau de obezitate este restrictivă, însă în ziua de Crăciun, medicii spun că puteţi face câteva abateri. Dacă vă plac caltaboșii, friptura de porc, sarmalele și cozonacul, le puteţi consuma, dar în cantităţi mici. De asemenea, este important ca alimentele mai greu digerabile să fie distribuite pe tot parcursul zilei, în loc să le concentraţi pe toate la o singură masă. O altă recomandare este să încercaţi să nu preparaţi mâncarea doar cu carne de porc, ci să folosiţi un amestec cu carne de curcan sau de porc. Spre exemplu, răcitura poate fi făcută din carne de curcan, iar sarmalele pot fi preparate cu carne de vită și porc. „Masa trebuie asezonată cu salate, pentru că saţietatea apare mai repede. În plus, când mâncăm alimente foarte bogate în lipide, trebuie să aducem și furnizori de glucide curate, precum fructe și legume“, spune Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa din București. La desert, sunt recomandate fructe și legume sau o felie de cozonac în loc de prăjituri cu siropuri și creme. Masa de Crăciun e bine să fie urmată de o plimbare, pentru că mișcarea scade glicemia și ajută digestia. Masa de Crăciun nu trebuie prelungită și în zilele următoare O altă recomandare importantă pentru persoanele care suferă de diabet și pentru cele care au probleme cu greutatea este să nu prelungească masa de Crăciun până după Revelion. „Oamenii obișnuiesc să aibă mese copioase în tot acest interval și aici este marea problemă. Pacienţii care vin cu glicemia foarte ridicată la spital nu au avut doar o masă mai bogată, ci mai multe. Fiind iarnă, mulţi dintre ei n-au mai făcut nici mișcare după masă“, mai spune Eduard Adamescu. Persoanele care suferă de obezitate, fără să mai aibă și alte boli asociate, trebuie doar să-și menţină greutatea. Pot gusta cantităţi mici din fiecare fel: două sarmale, o felie de cozonac și 100 de grame de friptură de porc. Celelalte produse care se prepară din carne de porc este bine să fie consumate la micul dejun, nu la prânz. La cină, puteţi mânca o salată cu o bucată de friptură. Vin în loc de ţuică Spirtoasele nu sunt recomandate nici persoanelor cu diabet, nici obezilor, dar ei pot bea un pahar cu vin în ziua de Crăciun. Mesele bogate în grăsimi combinate cu alcoolul pot cauza pancreatite acute. „Cei cu dislipidemie necontrolată prin tratament și care asezonează cu mult alcool masa de Crăciun riscă să facă pancreatită acută ce poate cauza mari neplăceri“, avertizează medicul. Medicul mai spune că cei care care fac abuzuri de Sărbători sunt cei care nu respectă dieta nici în celelalte perioade ale anului. „În general, gradul de responsabilitate a pacienţilor a mai crescut. Nu se mai umple așa mult spitalul cu oameni care au exagerat cu mâncarea. Oamenii știu că tot ei vor suferi dacă exagerează“, spune Eduard Adamescu. Cardiacii trebuie să evite slănina Și cardiacii pot consuma moderat alimente de sezon, precum caltaboș, friptură de porc și șorici, dar trebuie să evite slănina. „Cei care se află sub tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului trebuie să dubleze dozele în perioadele aferente Sărbătorilor, cu patru-cinci zile înainte de Crăciun și cinci zile după“, recomandă Luminiţa Iliuţă, medic cardiolog la Institutul „C.C.Iliescu“ din București. Bolnavii care fac tratamentu cu anticoagulante pot consuma alcool la masa de Crăciun, dar nu mai mult de 50 ml de tărie sau un pahar cu vin. „Dacă aveţi hipertensiune, nu beţi mai mult de un pahar de vin roșu la o masă, pentru că două pahare pot ridica pulsul“, spune Luminiţa Iliuţă. Este important ca în această perioadă să beţi 2,5 litri de lichide sau chiar și 3 litri. Imediat după Sărbători, este necesar să intraţi la un regim complet. |
Autor: Romania Libera Sursa: www.romanialibera.ro Joi, 22 Decembrie 2011 |
vineri, 23 decembrie 2011
Ce puteţi mânca de Crăciun dacă suferiţi de diabet sau de inimă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu