| Atenţie la ingredientele produselor de post! |
Perioada de reţinere de la alimentele de origine animală de dinaintea Crăciunului este extrem de benefică pentru organism. Totuși, nu orice produs de post este sănătos. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când postești. Pe lângă multiplele beneficii de ordin spiritual, postul poate să aibă și efect terapeutic, ajutându-ne să scăpăm de toxinele acumulate prin consumul de alimente de origine animală. De altfel, unele persoane postesc și pentru a-și reface echilibrul organismului și, uneori, pentru a slăbi. Însă multe produse de post de pe piaţă au efect contrar, fiind doldora de sare, de E-uri și de calorii. Preparatele din soia, cu moderaţie Soia este unul dintre cei mai buni înlocuitori ai cărnii în perioada de post, fiindcă aduce necesarul de proteine, dar și de fibre alimentare, de lecitină, de fosfolipide (grăsimi „bune") și antioxidanţi de tipul izoflavonelor (previn bolile cardiovasculare, osteoporoza și atenuează simptomele menopauzei). Însă trebuie să citești cu atenţie eticheta înainte de a o cumpăra, pentru a te asigura că nu provine din culturi de soia modificată genetic. Atunci când nivelul organismelor modificate genetic depășește 0,9% din totalul compoziţiei unui produs alimentar, producătorul este obligat să treacă acest lucru pe etichetă. De asemenea, este foarte important ca produsele pe bază de soia pe care le cumperi să nu conţină cantităţi mari de sare și multe E-uri. De aceea, este bine să eviţi salamul, pateul și alte produse din soia care le imită pe cele din carne. Motivul principal este că, pentru a le da culoare și gust asemănătoare, producătorii folosesc potenţiatori de gust, arome, coloranţi artificiali, precum și grăsimi vegetale hidrogenate (margarină industrială). Aceste produse au un nivel crescut de glucide și, de aceea, trebuie evitat consumul mai ales în cazul persoanelor cu diabet. Și lactatele preparate din soia sunt benefice pentru sănătate, cu condiţia să nu aibă în compoziţie adaosuri de arome și de coloranţi. În ceea ce privește produsele din soia preparate în casă, cele mai nocive sunt cele prăjite (de tipul șniţelelor), fiindcă se digeră greu. Semipreparatele și supele la plic, nocive Tot o combinaţie de E-uri și de sare, fără niciun aport nutriţional sunt și alimentele semipreparate de post, precum și fasolea bătută, piureul și supele la plic. Toate aceste produse industriale au, în plus, un aport foarte mare de zaharuri, ceea ce le contraindică radical diabeticilor. Dar și pentru persoanele sănătoase, produsele de acest tip sunt nocive, „obosind" ficatul, îngreunând digestia și dezechilibrând metabolismul. Nici varianta naturală a fasolei bătute nu este recomandată de specialiști pentru consum regulat, fiindcă are un aport glucidic ridicat. În plus, prin sfărâmarea boabelor, se reduce și nivelul de fibre, iar prin adaosul de ceapă prăjită, fasolea bătută devine greu de digerat. Dulciurile de patiserie au grăsimi «rele» Potrivit celor mai recente studii, margarina tartinabilă de generaţie nouă din comerţ nu mai conţine grăsimi „rele", fiind produsă printr-un procedeu modern, numit interesterificare. În schimb, în industria alimentară, la prepararea produselor de patiserie și a dulciurilor ambalate (biscuiţi, napolitane etc.) se utilizează un tip de margarină industrială obţinută prin vechiul procedeu, de hidrogenare, care dă naștere grăsimilor trans, extrem de nocive pentru sistemul cardiovascular prin creșterea nivelului colesterolului „rău". Optează pentru fructe și pentru deserturile făcute în casă! Ciorbele de legume nu trebuie să fie acre Supele și ciorbele din care lipsește carnea sunt o variantă extrem de sănătoasă de prânz în perioada postului. Totuși, trebuie să fii atent și la modul de preparare a acestora. Astfel, ciorbele cu cartofi sau cu orez nu trebuie acrite puternic, fiindcă devin indigeste, iar în asociere cu pâinea, duc la balonări și la disconfort abdominal. Cel mai ușor de digerat sunt ciorbele cu varză, ţelină, morcovi, conopidă, broccoli, ceapă, ardei, în combinaţie cu fasole boabe, linte, năut sau cu mazăre. Specialistul nostru Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare, București Postul înseamnă, în primul rând, un regim alimentar echilibrat, care să includă produse bogate nutriţional, dar cu porţii moderate. Unele produse de post de pe rafturile magazinelor pot să conţină peste 300-400 de calorii la 100 de grame. Pentru a asigura necesarul de proteine în perioada postului, cele mai recomandate sunt soia nemodificată genetic și derivatele, procesate în stil tradiţional asiatic (tofu, lapte de soia) și quinoa, una dintre cele mai sănătoase cereale, un complex de proteine de calitate biologică superioară, asemănătoare cărnii. Trebuie excluse grăsimile hidrogenate, aditivii alimentari de sinteză și aromele artificiale (natural-identice). Desert Nu mânca mai mult de o porţie de halva pe zi, fiindcă este foarte bogată în calorii (500 cal la 100 g)! |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Sambata, 17 Decembrie 2011 |
sâmbătă, 17 decembrie 2011
Atenţie la ingredientele produselor de post!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu