ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 16 noiembrie 2011

 Ce alimente ne feresc de viroze?
Ce alimente ne feresc de viroze? Viroza respiratorie, răceala sau gripa sunt afecţiunile specifice sezonului rece. Pentru a fi mai rezistenţi în faţa acestor afecţiuni trebuie să ne imunizăm organismul, incluzând în dieta zilnică anumite alimente
Ca să ne ferim de viroze specialiștii ne sfătuiesc să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să evităm pe cât posibil locurile aglomerate, să ne îmbrăcăm corespunzător - să nu ne fie nici pea cald, nici prea frig - și, nu în ultimul rând, să mâncăm alimente care ne întăresc sistemul imunitar. Potrivit specialiștilor, în această perioadă, alimentaţia zilnică trebuie să fie foarte bogată în vitamine și minerale, deoarece acestea întăresc sistemul imunitar. Așadar, nu uita să consumi cât mai multe legume, fructe, lactate și grăsimi vegetale.

Lactatele și brânzeturile
Dacă avem un deficit de calciu, organismul nostru nu se poate proteja de virusurile specifice acestei perioade. Așadar, produsele lactate și brânzeturile ne protejează organismul de virozele respiratorii, iar dacă deja ne-am îmbolnăvit, ne ajută să ne vindecăm mai repede. În concluzie, bea zilnic un pahar de iaurt sau kefir deoarece conţine probiotice, bacterii care ne stimulează imunitatea.

Carnea

Proteinele din carne ajută la formarea anticorpilor, oferind organismului rezistenţă la temperaturi scăzute. Este recomandat  totuși să nu facem abuz de carne și să evităm consumul de carne grasă. Așadar, la prânz o supă de pui este bine-venită, deoarece este o sursă bună de anticorpi, fiind benefică și în cazul durerilor de gât. Și peștele, în special somonul, conţine substanţe care ne întăresc sistemul imunitar, iar acizii grași Omega 3 oferă organismului energie și îl protejează de frig.

Varza murată

Specialiștii ne recomandă să mâncăm cât mai des varză murată, deoarece are un conţinut foarte mare de vitamina C, magneziu, potasiu, zinc și calciu, care măresc rezistenţa la viroze.

Fructele

În special citricele sunt considerate inamicul principal al răcelii, deoarece au un conţinut ridicat de vitamina C. Acestea pot fi consumate atât în stare naturală, cât și sub formă de sucuri proaspete. Mai mult, fructele exotice ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. Și gutuile sunt recomandate în această perioadă. Acestea conţin pectine, fibre și vitamina C. Este foarte bine să mănânci și sâmburii, deoarece aceștia stopează înmulţirea microorganismelor la nivelul gâtului. Și merele sunt considerate inamicul răcelilor. Tusea și bronșitele pot fi tratate cu fiertură de mere: se taie merele mărunt, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert timp de zece minute. Lichidul se bea cald, câte două linguriţe, de opt sau zece ori pe zi.

Legumele

Ceapa, usturoiul și ardeiul iute au efecte antiseptice, antivirale, antibacteriene și antifungice, care ne feresc de răceală. Varza, conopida, broccoli și salata verde ajută la eliminarea toxinelor din organism și protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Și ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. Un singur ardei gras conţine aceeași cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi. Totodată, morcovii conţin o substanţă numită imunoglobulină, care protejează plămânii în perioada rece, dar au și proprietăţi antivirale. Și hreanul tratează mai multe afecţiuni ale sistemului respirator. Dacă ești răcit, bea sirop de hrean care se prepară astfel: se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se amestecă apoi cu patru linguri de miere și se lasă câteva minute la macerat. Apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se vor lua trei linguri pe zi. La fel de eficientă este și fasolea verde, care conţine anumiţi nutrienţi, precum fibre, vitamine, acid folic, potasiu și magneziu care protejează organismul în anotimpul rece. Nu uita nici de efectele miraculoase ale ridichiilor negre. Sucul proaspăt al unei ridichi negre în care adăugăm puţină sare este un remediu excelent împotriva răcelii. Afecţiunile respiratorii, precum gâtul iritat sau nasul înfundat, sunt îndepărtate ca prin minune cu o cură de suc de ridichi. În plus, ridichile au și efect analgezic, astfel că vei scăpa rapid de durerile de cap.

Ceaiurile

Nu trebuie să fim răciţi ca să bem o ceașcă de ceai cald în care am stors o jumătate de lămâie și pe care l-am îndulcit cu o linguriţă de miere de albine. Cel puţin seara, înainte de culcare! În special ceaiurile de afine și cătină au proprietăţi antivirale și antibacteriene, având un efect pozitiv asupra imunităţii. Și busuiocul poate fi folosit pentru ceai, deoarece uleiurile acestei plante au proprietăţi importante pentru prevenirea și combaterea răcelilor. Atenţie! Nu bea ceai fierbinte dacă te doare gâtul. Ceaiul fierbinte irită gâtul și astfel întârzie vindecarea.

Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Marti, 15 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu