ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 12 septembrie 2011

Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică

Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică
Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică
Introduse în dietă, facilitează digestia și menţin nivelul colesterolului „rău“ sub control. Pentru a ne asigura necesarul de fibre recomandat de nutriţioniști, trebuie să consumăm zilnic cinci porţii de fructe și de legume (o jumătate de kilogram).
Fibrele alimentare reprezintă partea nedigerabilă din anumite fructe și legume ori din cereale. Potrivit nutriţioniștilor, o persoană sănătoasă ar trebui să consume între 25 și 30 g de fibre. Din păcate, alimentele pe care le punem zilnic în farfurie ne furnizează numai 2% din cantitatea recomandată.

În mod normal, organismul are nevoie zilnic de fibre, deoarece facilitează procesul de digestie. Iar în prezent, rolul lor este cu atât mai important, deoarece în dietă predomină alimentele care se digeră greu și stagnează mult timp în colon. Dacă nu sunt eliminate la timp și în mod eficient, resturile alimentare intră într-un proces de fermentaţie și de putrefacţie prelungite, iar după un timp sunt reabsorbite și repuse în circulaţie. Acest proces intoxică atât colonul, cât și ficatul.

Asigură igiena intestinelor

Persoanele care au probleme cu digestia ar trebui să consu­me zilnic așa-numitele fibre insolubile (nedizolvabile în apă), deoarece stimulează peris­taltismul intestinal (contracţia mușchilor intestinali) și asigură astfel mișcarea bolului alimentar prin tubul digestiv. Cele mai bune surse de fibre insolubile sunt: legumele cu frunze verzi, fructele cu coajă, făina de ovăz, pastele făi­noase integrale, seminţele de in și salata verde. De asemenea, prin introducerea zilnică în dietă a acestui tip de fibre se asigură și detoxifierea corespunzătoare a colonului.
„Există o serie de simptome care nu trebuie neglijate, deoarece sunt cel mai bun indicator că avem un colon bolnav, precum oboseala cronică, imunitatea scăzută, balonarea, lipsa poftei de mâncare și constipaţia", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București. De asemenea, atunci când digestia nu se realizează corespunzător, există pericolul ca în colon să ajungă resturi alimentare nedigerate. Acestea irită anumite zone reflexogene din colon, producând inflamaţii, pe care corpul le resimte sub forma durerilor articulare, de exemplu. Un alt pericol este reprezentat de creșterea riscului de cancer de colon și rectal.

Protejează inima și previn diabetul

Pentru a menţine colesterolul „rău" sub control și, implicit, pentru a preveni bolile cardiovasculare, se recomandă introducerea în dietă a alimentelor care conţin fibre solubile (care se dizolvă în apă). Acestea se găsesc din belșug în broccoli, dovlecei, fructe, seminţe de in, ovăz, orz, mazăre și fasole uscată. De asemenea, fibrele solubile reduc rata de absorbţie a zahărului din sânge, fiind, prin urmare, un aliat de nădejde în prevenirea diabetului zaharat de tip 2.

Pot parveni sub formă de suplimente

Deși se recomandă ca fibrele alimentare să provină din alimentaţie, persoanele care nu tolerează fructele și legumele pot opta pentru suplimente alimentare. În prezent, un număr mare de producători se întrec să pună la dispoziţia cumpărătorilor tot soiul de preparate care conţin fibre alimentare solubile și insolubile. Dincolo de alegerea lor pertinentă, trebuie acordată atenţie însă și modului de administrare a acestor produse. De exemplu, fibrele insolubile trebuie luate cu multă apă (circa două căni), pentru a le facilita circulaţia prin intestine. În caz contrar, crește riscul de constipaţie.

Nutriţionistul răspunde: Cum conservăm roșiile

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Director al Institutului de Cercetări Alimentare București

Una dintre cele mai bune metode de a ne bucura de calităţile roșiilor peste iarnă este prepararea lor sub formă de bulion. Acest aliment semifluid este recomandat pentru asezonarea mâncărurilor și se obţine prin fierberea roșiilor pasate. Licopenul, un carotenoid cu acţiune antioxidantă, nu se inactivează prin preparare termică, ci, din contră, devine mai disponibil, mai activ biologic decât cel din roșiile în stare crudă sau din sucul de roșii. Acest antioxidant are acţiune anticancerigenă, având efect protector în special împotriva cancerului de prostată. Dacă bulionul este folosit la prepararea de sosuri împreună cu uleiul de măsline, licopenul se asimilează mai bine și activitatea chemopreventivă a acestuia devine mai puternică. 



Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 12 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu